Anténa u mobilu
Moderátor: Moderátoři
Anténa u mobilu
na svém MDA1 od T-Mobile se mi ulomila anténa, a proto Vás prosím o pomoc při výrobě nové antény.
MDA má konektor pro připojení přídavné antény a ten hodlám využít jelikož se mi ta anténa ulomila i s tišťákem a pájet přímo na DPS mobilu nechci riskovat.
Už jsem zmínil ten konektor pro přídavnou anténu tak proč rovnou nekoupit tu anténu??? Odpověď je jednoduchá: mobil je už starší a anténa nepůjde téměř sehnat...a pokud ano, určo bude stát nekřesťanské peníze.
Proto Vás prosím o radu jak a z jakého materiálu tu novou anténu vyrobit...
300 000 000 / 930 000 000 , výsledek je v metrech. Vychází cca 32 cm (0,322m - to je délka celé vlny), lambda čtvrt je pak kolem 8cm. Stačí?
Jinak když tu rychlost světla vezmu co možná nejpřesněji (někde jsem viděl údaj 299 792 450 +/-30 m/s), tak po zaokrouhlení na tisíciny mm mi vyjde čtvrt vlny jako délka 80,589mm s tolerančním pásmem velikosti 16 milióntin milimetru...
A kutilmile - nelituju tě
Vladkof píše:8O![]()
páni nemuselo to být až tak přesnéééé
![]()
![]()
![]()
![]()
zkusim, uvidim, odpovim
Bohužel, muselo - máme tady jisté nejmenované šťouraly, kteří jsou schopní se hádat o změně rozměru antény vinou změny spinu elektronů ve valenční sféře poslední vrstvy kovu...
Ekkar píše:Bohužel, muselo - máme tady jisté nejmenované šťouraly, kteří jsou schopní se hádat o změně rozměru antény vinou změny spinu elektronů ve valenční sféře poslední vrstvy kovu...
Což mi připomíná...záleží nějak moc na tloušťce a tvaru té antény?
Jako původní anténa tam byl totiž kousek měděného drátku namotaného asi cca 5 závitů o průměru cca 3-4 mm. A budu upřímný - signál stál za prd.
- tomasjedno
EKKAR píše:Rychlost světla děleno frekvencí signálu. Dostatečně přesné je
300 000 000 / 930 000 000 , výsledek je v metrech. Vychází cca 32 cm (0,322m - to je délka celé vlny), lambda čtvrt je pak kolem 8cm. Stačí?
BTW, kromě uvážení rozštěpení energ. hladin vlivem spinu, nestálo by za zamyšlení, jestli to neumí pásmo 1800 MHz?
http://t-mobile.cz/FileStorage/Mda_manu ... vatele.pdf
- tomasjedno
EKKAR píše:Pro 1800MHz ta anténa bude "půlka" - tedy ještě výhodnější než "čtvrtka"...
To myslíš vážně? To by byla pravda, kdyby byl ten prut připojen na vysoké impedanci (řádu kiloohmů). V místě, kde je kmitna napětí a uzel proudu. Ne že by to nešlo.
Ve skutečnosti bude ta anténa připojena na impedanci cca 75 ohm (např. kvůli přívodnímu kabelu), tedy v kmitně proudu a uzlu napětí, a tedy ideální délka je 1/4 vlnové délky.
Má-li to fungovat v obou pásmech, nezbývá než zvolit kompromis mezi délkami 4 cm(pro 1800 MHz) a 8cm(pro 900 MHz).
Ten kompromis je 5,3 cm, při kterém bude mít anténa o 1,3 dB menší zisk, než při ideální délce.
- tomasjedno
Vladkof píše:mno nevim jistě jestli je ten konektor pro připojení antény, ale at tam strčim jakýkoliv kousek drátku tak se ten příjem nezlepší nějak moc...prostě chvilku signál je a chvilku ne...
Já jsem tam
http://t-mobile.cz/FileStorage/Mda_manu ... vatele.pdf
žádný konektor na ext. anténu nenašel. Jak vypadá a kde je?