Přetížení elektromotoru ?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TALIS

Přetížení elektromotoru ?

#1 Příspěvek od TALIS »

Dobrý den, stal jsem se majitelem štípačky dřeva (Woodster Lv 80). Mám ji necelé dva měsíce a odvedla již spousty práce. Nicméně mne trápí jedna věc. Cca po 45-50 minutách štípání dřeva se mi štípač sám od sebe vypne, a následujících 10 - 15 minut nejde zapnout. Spínač sám vypíná "vyskakuje". Po uvedené době mohu opět štípat. Na dotyk, je motor poměrně horký, takže nevím, jestli to není nějaká tepelná pojistka? V manuálu se však o žádné tepelné pojistce nepíše. Motor má uvedeny následující hodnoty :

Motor: 400 V/50 Hz
Vstup: 3500 W
Výstup: 2700 W
Pracovní režim: S 6/40 %
Rychlost: 1420ot./min.

Myslím, že odpověď o možném zatěžování motoru by mohla být v hodnotě pracovního režimu S6 / 40%, bohužel mě tato hodnota nic neříká. Mohl by jste mi někdo vysvětlit co z této hodnoty pro mne vyplývá ? Díky za odpověď.[/b]
honza_jan

#2 Příspěvek od honza_jan »

Nesmíš být takový úderník. Zatěžovatel S6/40% říká, že motor v pracovním cyklu 10 minut může být daným výkonem zatěžován pouze 40% času a 60% času musí běžet naprázdno, aby se vychladil, protože je přetěžován, ale vydrží to. Pokud tuto skutečnost nebudeš respektovat, tak zareagují tepelné ochrany a to je už špatě, protože je motor vypnut. Zastavený motor se ovšem mizerně chladí a krátí se mu tak život.
janousek

#3 Příspěvek od janousek »

Prokládej špalky lahváčema v poměru 40 ku 60. Budete se tak chladit a oběma to prospěje. :beer: :friday:
TALIS

#4 Příspěvek od TALIS »

Děkuji, za odpovědi. Nikdy by mne nenapadlo, že bych mohl takhle robustní štípačku utahat ;-). S tím pivem to taky není špatný nápad, ale to bych se zase vyresetoval já :lol:
janousek

#5 Příspěvek od janousek »

My jsme zvyklí úderničit a na to nejsou stroje stavěné. V EU se dělá zhruba polovičním tempem než u nás.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od eljaro »

Taky je možno z intenzivnit větrání toho motoru - ty vrtulky na motorech nové konstrukce nic moc neuchladí . Pozahřátí se zmenší výkon motoru a ten jde do skluzu a zahříváse ještě více a ochrany vypnou ! přichladit a to odpočívání nebude pak tak dlouhé
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mě tohle běžně dělá pila od Narexu. Když řežu v klidu, můžu řezat celej den. Jak tlačím na pilu, ozve se cvak a je přestávka....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“