Zdroj konstantního proudu...

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Stan3

#16 Příspěvek od Stan3 »

Paralelně k indukčnosti zapoj v závěrném směru rychlou diodu. Takhle jak to máš zapojené je spínací tranzistor silně napěťově namáhaný. Při rozepnutí vznikají velké napěťové špičky(několik set V),které ho můžou zničit. Mezi G-S zapoj odpor cca 100R, pro úplné otevření MOS-FET je potřeba Ugs cca 15V (najdi si datasheet). Najdi si na netu jak vypadají průběhy proudu a napětí u jednočinného spínaného zdroje.
jade

#17 Příspěvek od jade »

Co to změřit takhle? Proud by měl odpovídat úbytku na rezistoru.
Přílohy
Měření.png
(594 bajtů) Staženo 210 x
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

jade píše:
Andrea píše:
jade píše:Tak krátký impuls nezměřím, měřil jsem s kontinuálním buzením a všechny proudy byly v pořádku.Při snížení vstup. rezistoru na 220ohm se nic nezměnilo. Jde ten jev nějak potlačit?

Tak teď už jsem úplně vedle, co jsi teda měřil? Co to třeba vyfotit a dát sem?

Jak bych zobrazil průběh proudu v cívce?Nemám proudovou sondu. Ze všeho nejvíce objektivní by byl tvar magnetického pulsu.

Pokud se nepřesycuje, tak je proud integrál z napětí. Podle hodnot, které uvádíš ve schématu, trvá cca 0,3ms než proud cívkou naroste na hodnotu proudového omezení. Po celou tu dobu je tranzistor (MOSFET) plně otevřený a na cívce je plné napětí zdroje. Až když proud dosáhne nastaveného omezení, tranzistor se přivře a to tak, že na něm bude skoro celé napájecí napětí, na cívce zbyde jen nepatrné napětí ke krytí ztrát v odporu vinutí. Takže to co jsi změřil (0.5ms plné napětí, pak skokem skoro nic) je správně. Proud těch pár desetin ms lineárně narůstá a pak je konstantní.

Další věc je, že se v cívce naakumuluje energie a po rozepnutí tranzistoru se na něm objeví přepětí, to ho prorazí a energie z cívky se v něm přemění na teplo, pokud to přežije, bude topit.
jade

#19 Příspěvek od jade »

Stan3 píše:Paralelně k indukčnosti zapoj v závěrném směru rychlou diodu. Takhle jak to máš zapojené je spínací tranzistor silně napěťově namáhaný. Při rozepnutí vznikají velké napěťové špičky(několik set V),které ho můžou zničit. Mezi G-S zapoj odpor cca 100R, pro úplné otevření MOS-FET je potřeba Ugs cca 15V (najdi si datasheet). Najdi si na netu jak vypadají průběhy proudu a napětí u jednočinného spínaného zdroje.

Dioda tam zapojená je, zapoměl jsem ji nakreslit.Sice jenom obyč 1n4007..
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

jade píše:...

A čeho tedy chceš dosáhnout, aby cívkou tekl 1ms nastavený proud a 2ms netekl?
jade

#21 Příspěvek od jade »

Andrea píše:
jade píše:...

A čeho tedy chceš dosáhnout, aby cívkou tekl 1ms nastavený proud a 2ms netekl?

Jde mi o to, aby po celou délku impulsu, jehož délka je nastavitelná na 1 nebo 2ms, tekl konstantní proud cca 1, nebo dle volby 2A.Teď jsem měřil na odporu 2,2R před cívkou a vypadá to, že je vlastně všechno v pořádku. Pokusil jsem se to vyfotit, momentík...
masar

#22 Příspěvek od masar »

jade píše:Jde mi o to, aby po celou délku impulsu, jehož délka je nastavitelná na 1 nebo 2ms, tekl konstantní proud cca 1, nebo dle volby 2A.Teď jsem měřil na odporu 2,2R před cívkou a vypadá to, že je vlastně všechno v pořádku. Pokusil jsem se to vyfotit, momentík...

Ale to není z principu možné, protože v okamžiku připojení zdroje k indukčnosti (v čase t=0) je proud nulový a zvětšuje se buď rychleji nebo pomaleji podle velikosti indukčnosti. O tuto dobu musíš svoje požadavky "prodloužit". Proud indukčností nemůže mít nikdy obdélníkový průběh. :wink:
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

masar píše:
jade píše:Jde mi o to, aby po celou délku impulsu, jehož délka je nastavitelná na 1 nebo 2ms, tekl konstantní proud cca 1, nebo dle volby 2A.Teď jsem měřil na odporu 2,2R před cívkou a vypadá to, že je vlastně všechno v pořádku. Pokusil jsem se to vyfotit, momentík...

Ale to není z principu možné, protože v okamžiku připojení zdroje k indukčnosti (v čase t=0) je proud nulový a zvětšuje se buď rychleji nebo pomaleji podle velikosti indukčnosti. O tuto dobu musíš svoje požadavky "prodloužit". :wink:

Hlavně také po rozepnutí tranzistoru ten proud nezmizí, ale chvíli se tam motá mezi cívkou a diodou (klidně i 10ms).
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

masar píše:Proud indukčností nemůže mít nikdy obdélníkový průběh. :wink:

V trafu jo (zanedbáme-li rozptyl) :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pajosek2 »

Pokud mu jde jen o stálou velikost proudu,tak by to šlo ošetřit vhodným průběhem impulzu,který by působil proti křivce sycení proudu.Záleží na tom nakolik může zapojení upravit.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
jade

#26 Příspěvek od jade »

Takže: tohle je průběh napětí na odporu 2R2, zapojeném mezi +pól napájení a cívku.
Přílohy
oscilo1.JPG
(26.43 KiB) Staženo 97 x
jade

#27 Příspěvek od jade »

A teď je zapnuté omezení na 1A.
Je patrný seseknutý vršek, proti předešlému zakulacenému.
(To předtím bylo na 2A)
Přílohy
oscilo2.JPG
(43.85 KiB) Staženo 82 x
Andrea

#28 Příspěvek od Andrea »

jade píše:Takže: tohle je průběh napětí na odporu 2R2, zapojeném mezi +pól napájení a cívku.

A zpětná dioda byla jen přes cívku nebo i přes ten měřicí odpor?
jade

#29 Příspěvek od jade »

Byla i přes odpor, dioda není na cívce, ale v přístroji. Neuvědomil jsem si to, jdu ji přemístit.
Andrea

#30 Příspěvek od Andrea »

jade píše:Byla i přes odpor, dioda není na cívce, ale v přístroji. Neuvědomil jsem si to, jdu ji přemístit.

V přístroji? Ono je tam ještě něco víc než je na schématu? 8O
Odpovědět

Zpět na „Poradna“