Z čeho se vysílá v televizi?
Moderátor: Moderátoři
Z čeho se vysílá v televizi?
Například sleduji v České televizi seriál Návštěvníci. Při poslední repríze v roce 2000 jsem si všechny díly nahrál (také analogově, na formát S-VHS). Již při vysílání se v obrazu objevovaly chyby-např. občas vlnivý vodorovný pruh v určité části obrazu, který trval třeba minutu). Chtěl jsem pořad nahrát znovu (na jiné kazety, abych o to nepřišel úplně), že třeba nový záznam bude kvalitnější. ANI OMYLEM. Jsou tam tytéž chyby, jako při repríze v roce 2000. Nejde o chyby (škrábance) na filmovém pásu, které se projevují svislými proužky. Opět občas vodorovný zvlněný proužek (je to detail, ale je to tam). Připadá mi to, že Česká televize vytáhla z videoarchivu pořad již na magnetickém pásu, ty samé co před 6 lety a vysílala opět z něj, typoval bych že jde zřejmě o jednopalcový pás, který je již vytahaný či mechanicky narušený-a proto se v obraze objevují tyto proužky.
Televize Prima "vytáhla ze šuplíku" seriál Inženýrská odysea, který se řadu let nevysílal. Obraz je na úrovni druhé kopie VHS a navíc zcela viditelné drop-outy. Jako by Prima odkoupila pořad na videozáznamu, který byl pořízen snad v 80.letech a ležel celá ta léta v archivu.
Slyšel jsem, že Česká televize má rozsáhlou videotéku na formátu C1/jednopalec, ze kterého se stále vysílá. Také jsem slyšel, že se tento formát používal jako master pro duplikaci na originální VHS. Jiné informace nemám. Nevíte někdo, jak to skutečně je?
ještě jsi zapomněl
Problém je v jedné věci: kvalita každého záznamu je dána technickými omezeními celého záznamového řetězce, která se v dané době ještě nepodařilo překonat nebo obejít. Nehledě na to, že některé rušivé vlivy na tehdejších obrazovkách tak rušivě nepůsobily a nakonec divákovo oko také nebylo takl zmlsané
Nejsem však přesvědčený o tom, že nás spasí digitální vylepšování za každou cenu - jestli má záznamu prospět a ne uškodit, je to pomalá a drahá záležitost. Na některé druhy poškození původního analogového záznamu však dosud neexistuje vhodný software (nebo se kvůli několika málo minutám v jediném pořadu nevyplatí) a je nutný ruční zásah.
Za absolutně nevhodné zneužití úprav pokládám například čtverečkování (třeba v sérii Četníka Funése), ale hlavně "štěkající" zvuk u řady filmů - sice odšuměný, ale tak necitlivě, že je místy nesrozumitelný, a paradoxně ho v kvalitě předčí i stará nahrávka na podélné stopě formátu VHS pořízená ještě z čistě analogového vysílání.
Zkrátka některým záznamům víc prospěje pouhý převod do digitálního formátu bez umělého vylepšování: odpadne opotřebení analogového záznamu, aniž by se ztratil ten "pel jedinečnosti", který je někdy provázený i technickou nedokonalostí.
To ale zřejmě není to, nač ses ptal, snad odpoví někdo od pramene - bude-li mít čas: jak dříve brzdily technický rozvoj a rozlet nadšenců důvody politické, tak dnes důvody ekonomické, s nimiž ten nedostatek volného času přímo souvisí...
Ale vysieli a robili tam s BETACAMOM. Mali masiny ktore mozu prehravat aj Digi aj Analog Betacam. Viem ze filmi sa vysielali z toho co bolo analogoveho Betacamu, a nove relacie spravi, novo natocene a novo zrestavrovane programi (zo starsich medii) sli na digital.....
Ale odvtedy presi 3 roky tak neviem co dnes pouzivaju ale myslim ze to iste. Inak kazde 4 roky menia techniku.
K té digitalizaci, abych řekl pravdu, mně přijde kvalitní analogový záznam lepší než digitální. Posouzeno samozřejmě jen subjektivně, okem TV diváka. Nevím, ale obraz na většině DVD mi přijde velmi nepřirozený. Přijde mi, že hlavně barevné odstíny jsou velmi silně redukovány. Pokud se nepletu (nejsem samozřejmě lékař
Na druhou stranu kvalitně provedená nahrávka na VHS (koupená videokazeta nahraná z jednopalcového pásu, bez kódování Macrovision) a přehrávaná na kvalitním stroji s korektorem časové základny poskytuje daleko přirozenější, "živější" obraz (samozřejmě v mezích možností VHS), který budí v divákovi dojem reality. Naproti tomu obraz z DVD mi mnohdy připadá spíše jako kvalitní digitální animace, než realita natočená kamerou. Redukované barvy, trhané rychlé pohyby, nepřirozený, "technicky-počítačový" obraz.
Je to jen můj názor, můžu se samozřejmě mýlit, i v práci mi vyčítali, co můžu mít proti "DVD kvalitě".
Ale možná kdoví, co se stane za pár let. Když vidím dnešní, mnohdy téměř nekoukatelnou produkci Hollywoodu, co když za pár let se filmy už nebudou točit, ale vyrábět na počítačích jako běžný software. Veškeré herecké umění a talent zmizí a zbude jen "byznys a prachy". Znáte snad lepší perspektivu?..