kmitanie zdroja

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
luckym
Kontaktovat uživatele:

kmitanie zdroja

#1 Příspěvek od luckym »

Ahojte.
Potreboval by som poradit ako utlmit oscilacie v tomto obvode. Malo by to byt na nabijanie lixx clankov na zaciatku to funguje ako prudovy zdroj a potom ako zdroj napatia. Kmita mi to ked nastavim vyssie prudy nad 1A. na baze toho darlingtona mi kmita napatie s amplitudov 0.5V okolo 1Mhz. Zatial som skusal len prudovu regulaciu.

Vedeli by ste poradit co stim? (Alebo nejaky odkaz kde je popisane riesenie takychto problemov.)
dik.
michal
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

A to jako máme věštit jaké to máš zapojení? Dej sem schéma.
luckym
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od luckym »

ano, ano uz to je tu.. ked sa uz raz serka tak vsetko :( (neviem preco mi nejde pripojit subor )
takze schema je tu:

Obrázek
Naposledy upravil(a) luckym dne 29 lis 2008, 14:17, celkem upraveno 1 x.
masar

#4 Příspěvek od masar »

To zapojení postrádá blokovací kapacity. Zkus je doplnit. Použij keramické kondenzátory např. 100nF pro blokování napájení OZ, a zdroje proudu s tranzistorem. Pokud to nepomůže, můžeš zkusit zapojit kondenzátor kolem 100pF mezi kolektor a bázi darlingtonu. :wink:
luckym
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od luckym »

ok dik za odpoved, ten OZ mam na napajani medzi V+ a V-(GND) 100n
ale neviem si predstavit ako blokovat ten prudovy zdroj? mozes to blizsie popisat?
masar

#6 Příspěvek od masar »

Myslel jsem blokovat bázi U3 proti +pos12, popř. GND. :wink:
A jak získáváš V4?
luckym
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od luckym »

ok idem to vyskusat, V4 myslis napatie na 4 pine OZ? to je spojene s +15V. mam to tam blbo nakreslene ale pomenovane rovnako (pos12)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od stepa »

luckym píše:ok idem to vyskusat, V4 myslis napatie na 4 pine OZ? to je spojene s +15V. mam to tam blbo nakreslene ale pomenovane rovnako (pos12)

Ty ani nevis, co mas ve schematu covece...V4 je zdroj 0,2V :D
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
luckym
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od luckym »

stepa píše:
luckym píše:ok idem to vyskusat, V4 myslis napatie na 4 pine OZ? to je spojene s +15V. mam to tam blbo nakreslene ale pomenovane rovnako (pos12)

Ty ani nevis, co mas ve schematu covece...V4 je zdroj 0,2V :D

:D jaj, to som si nevsimol... (tie oznacenia mi hadze automaticky v programe), To V4 mam v skutocnosti cez napatovy delic z 2.5V ktore robi tl431 z tych 15V.
Aj to V2, mam tam 3 clanky, takze to je okolo 12V

Tak po experimentovani ked som blokoval bazu U3 tak sa to este zhorsilo, ale pridal som este kondik 1000u na hlavne napajanie a to dost pomohlo a potom este 2.2n medzi bazu U4 a kolektor sice to uz prestalo kmitat ale aj tak sa mi zda ze to je este nachylne na kmitanie.
ked som merakom sa dotkol jedneho zo vstupov OZ tak sa to rozkmitalo
sice uz nie Mhz ale jednotky kHz z vacsou amlitudou (potom som musel zdroj znova vypnut a zapnut). A zaujimave, ked som to mal zapojene tak ako na scheme bez toho kond. medzi C a B U4
tak ked som dal prec 100n blokovanie OZ tak sa amplituda zmensila asi 2x (ale nechal som to tam). da sa to este nejak vylepsit?, alebo ako zistim ci sa to za urcitych podmienok nerozkmita?
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

U TL431 by mel byt RC clen mezi elektrodami R K.
Naposledy upravil(a) breta1 dne 30 lis 2008, 18:22, celkem upraveno 1 x.
Stan3

#11 Příspěvek od Stan3 »

Zapojit kondenzátor cca 1n-10nF mezi vývody 2 a 3 u IO LM358 a RC člen u TL431(1k,100nF) mezi K a R. Mezi B a E u U4 zapoj odpor cca 100R-1k.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“