Sloučení VKV FM H+V
Moderátor: Moderátoři
Sloučení VKV FM H+V
Je to provedeno tak, že od dipolu na půdu jde dvojlinka, na půdě je symetrizační člen a pak to jde do příslušného vstupu domovního zesilovače....v knihách od M.Českého i V.Víta je popsán slučovač tvořený směrovým vedením, kde okolo středního vodiče koaxu od jedné antény je několik závitů drátu ze signálem druhé antény a na jeho konci je vůči zemi odpor 75ohmů, myslíte že bych měl koupit druhý dipol a zkusit to stejné s dvojlinkou a mezi konce dát odpor 300ohmů??? nic jiného mě nenapadá...aby se to pak mezi sebou nějak netlouklo, (myslím stanice, které chytnou oba dipoly), možná by to chtělo aby svody od dipolů byly pak stejně dlouhé, nevím......
ještě jsem experimentoval, ono docela pomůže když se jakoby paralelně na vstup sym.členu k jednomu drátu dvojlinky připájí kus nestíněného drátu a ten se natáhne svisle...pak to docela jde, ale připadá mi to jako docela fušeřina..(nebo jaký je váš názor??)......budu moc rád za každý nápad či radu...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobře použitá dvojlinka má menší útlum než koax.
Daleko víc se dá ztratit špatným sloučením, pokud se nedbá na fázi signálu.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Dobře použitá dvojlinka má menší útlum než koax.
Daleko víc se dá ztratit špatným sloučením, pokud se nedbá na fázi signálu.
Jenže sežeň dneska DOBROU dvoulinku 300ohm - nekoupíš ji, budeš ji muset bastlit formou žebříčkového symetrického vedení. A stará je k ničemu, v Kablu Blava ji dělali snad z lisovaných sr*ček nebo z jakého S.H.I.T.U., protože už po pár letech byla křehká jak suchý perník a doslova se rozpadala - a to i ta oválná, "na 2. program". O jejím útlumu při položení na plechovou střechu nebo přehození přes plechový okap nemluvím - ten měla i nová...
VKV dipól pro vertikální i horizontální příjem.
Antény ALCAD jsou vyrobeny z pevných hliníkových profilů a povětrnosti odolných plastů. Podstatná část antény je již smontována ve výrobě. Antény jsou vybaveny symetrizačnim členem, umístěným ve víčku plastové krabičky. Antény vynikají jak elektrickými parametry tak špičkovou odolností proti povětrnostním podmínkám.
Typ: FM-200
Zisk: 0dB Hor, -3dB Ver
Počet prvků: 1
Impedance: 75Ohm
Šířka vyzařovacího diagramu: 360° horizontálně i vertikálně
Rozměry: 590x925mm
hmotnost: 0.5kg
Mají ho např. http://sat-tech.cz/, cena cca 500,- Kč
- Přílohy
-
an_fm-200.jpg- (6.38 KiB) Staženo 133 x
Jako jednoduche reseni je pouziti diodoveho prepinace anten,kdysi jsem to reseni pouzil jak pro dvoulinky a pak pozdeji na koax, pro antenu na OIRT a CCIR ztraty oproti slouceni hybridnim slucovacem jsou minimalni.
V poznamka jsem nasel zdroj
Publikovano v knize Prirucka pro amatery elektroniky H.Jakubaschik
str. 198.Snad ji nekde vyhrabu.
Investice je minimalni
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]