Kapesníček k ruce...
Moderátor: Moderátoři
- kevin_mitnick
gino píše:Ach spomienky. Písal sa rok 1986 a v Dome pionierov sa drvil Saboter na peemde-čku 85. Kde sa na ňu hrabú dnešné gamesy
Nerad te zklamu. V roce 1986 se na PMD drvil tak maximalne Manic Miner, klon arkanoidu zvany cihly, hra zaby a auticko, z basicovskych her pak bombarder a Wurmi. Horka novinka roku 1987 byl penetrator a willy. V roce 1988 prisel Boulder Dash, Flappy a Fred. Pokud si pamatuju, tak zrovna saboter byl VBG Softem udelan az daleko pozdeji, nekdy na jare 1989.
kevin_mitnick píše:gino píše:Ach spomienky. Písal sa rok 1986 a v Dome pionierov sa drvil Saboter na peemde-čku 85. Kde sa na ňu hrabú dnešné gamesy
Nerad te zklamu. V roce 1986 se na PMD drvil tak maximalne Manic Miner, klon arkanoidu zvany cihly, hra zaby a auticko, z basicovskych her pak bombarder a Wurmi. Horka novinka roku 1987 byl penetrator a willy. V roce 1988 prisel Boulder Dash, Flappy a Fred. Pokud si pamatuju, tak zrovna saboter byl VBG Softem udelan az daleko pozdeji, nekdy na jare 1989.
Pravdu máš. Bolo to v 89.
- tomasjedno
bu2520 píše:škoda že se tam neobjevil můj první počítač ZX81 s přídavným 16Kb modulem, tehdy na něj nebyly vůbec žádné programy , akorát jsem sehnal oskenovaný časopis sinclair , kde byly napsány programy na jednoduché hry a podle nich jsme se učil programovat. Teď nevím, jestli to bylo štěstí nebo prokletí
A co TRex? To napětí, když se 10 minut loadoval z kazeťáku, jestli to nezbuchne
Tak jsem se dal na ZX Spectrum, tehdy pašovaný za 5 tisíc, později rozšiřovaný o porty, diskový řadič, vestavba do Al skříně bezkontaktní klávesnice Consul, která se mu při jedné z dalších adaptací stala osudnou, izolace fousu napájení propíchlá vývodem KFka v měniči při utahování šroubku...lidi, to jste asi neviděli, kolik toho dokáže z pouzder pamětí vyskákat. Škoda, že jsem to nenafotil.
A na Atari vymysleli borci turbo - napřed obšlehnutý formát Spectra, ale o trochu rychlejší, 2000Bd, pak se to zrychlovalo, na dobré kazety šlo spolehlivě ukládat až 5400Bd, jen už se musel přenášet s kazetou i ten datacorder...
K samotnému pořadu: myslím, že tentokrát byli přizváni hosté, kteří o tom měli co říci, ale bezradnost autorů, co od nich chtít, byla skutečně zoufalá.
Myslím že by se mohli dnešní Gbytoví programátoři z toho Spektra mnohému naučit jak psát racionálně. Ale zkrátka je nová doba, vše musí být napsáno rychle a velké programy vyžadují větší a rychlejší počítače a do nových a rychlejších počítačů se vejdou ještě větší a náročnější programy, kterým už za chvíli ty předchozí rychlé počítače nestačí. A jsme u nekonečné smyčky vývoje HW a SW. Myslím že VISTA by mohla být napsána přímo "na objednávku HW firem", také chtějí žít a přežít.
Hill píše:myslím, že tentokrát byli přizváni hosté, kteří o tom měli co říci, ale bezradnost autorů, co od nich chtít, byla skutečně zoufalá.
Asi s výjimkou Neffa...
Bezradnost autorů bude důsledkem povrchní bezkoncepčnosti celé publicistiky ČT. O tématu by se dal udělat 3/4hodinový pořad, nejen zajímavý ale jednou třeba i s dokumentární hodnotou. Který by sehnal, utřídil a prezentoval fakta a vzpomínky pamětníků. Místo toho 20 minut frikulínského plácání. Připadalo mi to jako když někdo pustí do střižny a ke kameře 14leté kluky, moderátorka v odlescích přepálené fleky v xichtu, to neudělá ani hodně místní studio kabelovky...
Ty boční a spodní detaily na hovořícího a odsouvání mimo obraz kromě pochybné profesionality vypovídají i o úžasné míře nepokory a neúcty, nejen k pozvanému hostu ale ostatně k celému tématu. Když si pozvu ke vzpomínkovému pořadu hosta o dvě generace staršího, nebudu ho "animovat" během jeho vyprávění na obrazovce ani podmalovávat ve zvuku nějakým odpadem z hiphopu nebo trance... Asi to nějak patří k trendu v současné ČT.
Práce s lidmi i s fakty bývala špičková třeba v dokumentech BBC z WW2, ale myslím že i to se časem modernizuje.
Vůbec netoužím takovou slátaninu jako tohle Retro vidět někdy znovu.
Andrea píše:Mě ten pořad vůbec nezklamal. Naopak, suprově jsem si těch 26 minut užila (při bastlení samozřejmě, na televizi nečumim)
Takhle mě nikdy nezklame VKV a OVRZ
teda až potom co mi bylo vysvětleno co ty zkratky znamenají a co mi tudíž utíká
Malou chybičku to ale má, je to točeno z mých daní, za poplatek který ČT vybere na jinak deklarovaný účel, a z diváků kteří to náruživě sledujou to dělá ovčany místo občanů... dále viz jiná témata
Crifodo píše:Andrea píše:Mě ten pořad vůbec nezklamal. Naopak, suprově jsem si těch 26 minut užila (při bastlení samozřejmě, na televizi nečumim)
Takhle mě nikdy nezklame VKV a OVRZ![]()
teda až potom co mi bylo vysvětleno co ty zkratky znamenají a co mi tudíž utíká![]()
Malou chybičku to ale má, je to točeno z mých daní, za poplatek který ČT vybere na jinak deklarovaný účel, a z diváků kteří to náruživě sledujou to dělá ovčany místo občanů... dále viz jiná témata
Tak si z televize udělej stojánek na květinu a ať si to ČT točí z poplatků ovčanů (přece nejsi jeden z nich
Andrea píše:Tak si z televize udělej stojánek na květinu a ať si to ČT točí z poplatků ovčanů (přece nejsi jeden z nich). Mě stačí vidět TV jednou za čas někde na návštěvě a vždy mě to utvrdí v pocitu, že o nic nepřicházím.
Jsem jedním z nich, dokud mám doma něco co bylo původně TV přijímačem musím platit na ty celebrity a kdyby nás bylo trochu víc co platit nechceme, stát změní definici poplatku tak, že se nebude platit z vlastnictví bedny ale z narození ovčana, tomu věřím. Ty pokusy už tady jsou.
Na jednu stranu cesta nevede a na tu druhou rychle zarůstá.