SMD elyty

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
breta1

SMD elyty

#1 Příspěvek od breta1 »

Pri opravach zdroju, zakladovych desek PC i jine techniky jsem se setkal s mnoha vadnymi klasickymi elyty [nafoukle ci jen ztrata ESR], ale nikdy ne prokazatelne s vadnym nebo nafouklym radialnim SMD elytem. Ptam se prosim opravaru - mel jsem jen stesti, nebo jsou to fakt spolehlive soucastky, jake mate prosim s nimi zkusenosti?
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

z mojí zkušenosti , bych spíš hovořil o štěstí. Včera jsem se pobavil , nefunkční PC zdroj plně osazenný elyry co na sobě měly nápis LOW ESR a všechny byly nafoklé jedinní dva co byly v pořádku byly na 85°C
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Na HDD jsem se setkal vadným SMD elytem, ale co je na tom kvádříku radiálního tedy fakt nevím...
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Na HDD jsem se setkal vadným SMD elytem, ale co je na tom kvádříku radiálního tedy fakt nevím...

Některé nejsou kvádříky.
V odkaze na třetím listu jsou i válečky. Debata o axiálnosti a radiálnosti tady myslím proběhla (s nejistým výsledkem). Prodejci označují za součástky s radiálními vývody pravděpodobně něco, co radiální vývody nemá, ale prokazatelně to nejsou vždy jen kvádříky.

http://www.sous.cz/soubory/esf1/downloa ... zatory.pdf
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Určitým vodítkem by mohlo být zadání do vyhledávače obrázků v googlu "smd tantalum capacitor".

Jestli je kondenzátor s osovými drátovými vývody axiální nebo radiální by možná mohlo být určité duševní dilema pro chlapce z GME, ale u SMD součástek s napařenými vývody-ploškami obyčejně na protilehlých stranách krychličky, vzácněji válečku, je to už docela bezpředmětné :roll:
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Určitým vodítkem by mohlo být zadání do vyhledávače obrázků v googlu "smd tantalum capacitor".
Nevím, jestli to bylo na mě, ale v původním dotazu nebylo nic o tantalu. Nechci se hádat o blbostech, jen mě prvně napadlo, pokud autor dotazu má na mysli hliníkové SMD válečky, jak by asi mohly být nafouklé(?). Nemají žádnou deformační zónu, leda by vystřelily.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Klasicke SMD elyty (strieborne valceky) byvaju zle. Typicky su to male hodnoty, ktore sa nenafukuju, ale vysychaju. Byvaju s nimi problemy v CD-ROM mechanikach (napr. stara SCSI SONY - vsetky do jedneho vyschnute, spravalo sa to ako keby bola vadna optika, Cyberdrive - zvysene ESR, citala, ale pomaly).
Naposledy upravil(a) rnbw dne 07 pro 2008, 14:58, celkem upraveno 1 x.
MirrA1

#8 Příspěvek od MirrA1 »

Crifodo píše:Na HDD jsem se setkal vadným SMD elytem, ale co je na tom kvádříku radiálního tedy fakt nevím...

Pokud to byl kvádřík, tak to elyt nebyl. Byl to tantal.
SMD elyty se dělají v podobném provedení jako klasické elyty, akurát jsou menší a nemají klasické drátové vývody.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

MirrA1 píše:Pokud to byl kvádřík, tak to elyt nebyl. Byl to tantal.

Byl to kvádřík, tedy elyt s tantalovou elektrodou :roll:
Tantalový kondenzátor je na stejném principu jako "klasický" Al elyt: kysličník kovu na kovové elektrodě a elektrolyt.
MirrA1

#10 Příspěvek od MirrA1 »

Crifodo píše:
MirrA1 píše:Pokud to byl kvádřík, tak to elyt nebyl. Byl to tantal.

Byl to kvádřík, tedy elyt s tantalovou elektrodou :roll:
Tantalový kondenzátor je na stejném principu jako "klasický" Al elyt: kysličník kovu na kovové elektrodě a elektrolyt.

Byl to tantalový kondenzátor, žádný elyt.

Tantalový kondenzátor právěže neobsahuje elektrolyt- proto je to tak stabilní součástka :-)
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

MirrA1 píše:Tantalový kondenzátor právěže neobsahuje elektrolyt- proto je to tak stabilní součástka :-)

Ne? :wink: to jsem nevěděl, celý život mě mystifikovali :roll:
http://www.ryston.cz/windows-1250/avx-ti.html
http://www.aldax.cz/index.php?tab=3&myo ... show=elyty
Ono se právěže slovem elektrolyt označuje nejen všechno, co šplouchá.
(Jinak ale se bavíme o téže věci). Kdyby tantalový elyt nevznikl stejným procesem jako "klasický" elyt hliníkový oxidací elektrody v elektrolytu, nebyl by citlivý na polaritu a byla by to nejspíš nějaká odnož foliáka/empáka.
MirrA1

#12 Příspěvek od MirrA1 »

Crifodo píše:
MirrA1 píše:Tantalový kondenzátor právěže neobsahuje elektrolyt- proto je to tak stabilní součástka :-)

Ne? :wink: to jsem nevěděl, celý život mě mystifikovali :roll:
http://www.ryston.cz/windows-1250/avx-ti.html
http://www.aldax.cz/index.php?tab=3&myo ... show=elyty
Ono se právěže slovem elektrolyt označuje nejen všechno, co šplouchá.
(Jinak ale se bavíme o téže věci). Kdyby tantalový elyt nevznikl stejným procesem jako "klasický" elyt hliníkový oxidací elektrody v elektrolytu, nebyl by citlivý na polaritu a byla by to nejspíš nějaká odnož foliáka/empáka.

Nezlob se, ale Ta kondenzátor neobsahuje elektrolyt! Ta kondenzátor se vrstvově skládá z tantalové anody, oxidu tantaličitého (což je dielektrikum), manganu, grafitu,stříbra (nebo vodivého polymeru) a katody. Pokud považuješ vytvrzené stříbro za elektrolyt tak prosím... já bych tomu tak ale neříkal.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Tantalovým elytům se také jinak říká S PEVNÝM ELEKTROLYTEM. Takže jsou to elyty - jen ne kapalné. Proto nevysychají a jsou polarizované.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Tantaly nevysychaju, ale zase dobre horia :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“