Stroboskop SCLAT 2000
Moderátor: Moderátoři
Stálo by za zajímavost zkusit jen tu výkonovou část prohnat přes MULTISIM. Ale nevím, jak bych tam zadával vnitřní odpor silnoproudé sítě, protože ten hraje podstatnou roli, někde v paneláku to musí být daleko větší řacha než u babičky na konci malé vesničky 10km od trafa.
BOBOBO píše:Ale zase bych se toho tolik nebál . Je to profi výrobek . Ale když se to zde řešilo , někdo psal , že se dostane ke katalogovému listu této výbojky . po jeho zveřejnění by se rozsah této polemiky značně zmenšil . Já se k výše uvedenému dokumentu nedostanu . PS jde pouze o jednu půlvlnu , určitě je jedno jakou . Právě ta dioda BEZ indukčnosti odepne tu výbojku . Tedy dle mého úsudku .
No já myslím, že ta výbojka musí zhasnout sama při průchodu nulou a znovu se nezapálí, protože ten zapalovací impulz je tak krátký, že tam už dávno není. Takže furt nechápu k čemu ty diody.
Vzal jsem kondik 10uF pripajel na stred dvojiteho spinace a k (-) pripajen N jednu stranu na anodu 12V zenerky a druhej na anodu 6V8 tak zapojil do site zkusil a ono nic
Edit: Takze zenerka premerena 6,93V cos je myslim v toleranci, odpor nahrazen (3k3) 680ohm triak spina..... takze co dal??
Edit2: takze dalsi vec.... odpor 10ohm do serie s kondikem 220n jsem nahradil 47omh/2W ta 0,6W to nejak nezmakla
Kondenzátorový stroboskop, ať s regulací jasu či bez, je o něčem jiném - neruší, neseká půlvlny ze sítě atd. Mimochodem, kolega měl chytrou UPS, která si pamatovala počet krátkých výpadků, a to bys viděl, jak se počítadlo rozběhlo po zapnutí bezkondenzátorového stroba na plný knedlík.
Ad dioda - můstek je znouzecnost, původní stroba používaly speciální diodu Ifav 20A, Ifat 250A, Ubr 1200V. Ono to musí být zapojeno tak, že paralelně k výbojce je kond, nabitý na 2-3 násobek sítě pro zápal výboje, výbojka po zapálení si pak cucne proud ze sítě.
Sendyx píše:2 BOBOBO - já tenhle krám znám, dělala to jedna firma kousek od Katowic a občas to někdo dovezl na opravu.
Kondenzátorový stroboskop, ať s regulací jasu či bez, je o něčem jiném - neruší, neseká půlvlny ze sítě atd. Mimochodem, kolega měl chytrou UPS, která si pamatovala počet krátkých výpadků, a to bys viděl, jak se počítadlo rozběhlo po zapnutí bezkondenzátorového stroba na plný knedlík.
Ad dioda - můstek je znouzecnost, původní stroba používaly speciální diodu Ifav 20A, Ifat 250A, Ubr 1200V. Ono to musí být zapojeno tak, že paralelně k výbojce je kond, nabitý na 2-3 násobek sítě pro zápal výboje, výbojka po zapálení si pak cucne proud ze sítě.
Takze myslis ze jepsi tam dat jednu diodu?? nejakou special jak rikas?
Sendyx píše:Tak bys to musel překopat, kampak bys zapojil ty kondenzátory ?
Zapoj si to přes oddělovací trafo, nebo tě to zabije, vylíská nebo aspoň zmrvíš osciloskop.
Tak bych tam dal dve nejaky silnejsi diody..... muzes mi prosim napsat jak na tu tlumivku?? sila dratu, priblizna velikost feritu a pocet zavitu??