zdroj pre zosilovač
Moderátor: Moderátoři
Jak to zapojit jsem mu odpovedel, takze jsem ho jeste nezavrhl. DPS na ten zdroj zvladne prinejhorsim proskrabat delicimi carami, protoze to troufam si rict zvladne i zacatecnik. HOWG
Když mi bylo 9, nakreslil mi jeden kamarád schéma krystalky s jednotranzistorovým zesilovačem. Kreslil to jako zapojovací plánek, k vývodům tranzistoru napsal jména elektrod. Věděl jsem prd, ale intuice mi řekla, že bázi ani kolektor v Radioamatéru v Žitné jako součástku neseženu. Neměl jsem se koho zeptat, taky jsem se styděl za neznalost. Dnes to mají děti jednodušší. Mají anonymitu na internetu a odborná fóra.
Co chci říct - žádný učený z nebe nespadl, reakce o dělání si srandy jsou mimo mísu.
A teď to schéma, jestli ho cyberspy jestě nenašel. První schema je jednoduchý zdroj, druhé schema je dvojitý pro 2 x 25V na výstupu. Výstupní napětí je naprázdno. Při zátěži se sníží. Velikost kondenzátoru je podle proudového odběru, asi tak 3G na každý ampér odběru. Větší kapacita je ku prospěchu. Napětí trafa se myslí při zátěži, naprázdo je asi tak 19-20V. Na výstupu by ještě měly být vybíjecí odpory, jak to popsal stepa a paralelně k diodám odrušovací kondenzátory, ale ty pro první pokusy můžete vynechat.