Měření proudu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
SkorpionCZ

Měření proudu

#1 Příspěvek od SkorpionCZ »

Ahoj,

chtěl bych si nechat poradit, jak měřit proud do cca 400A? Tohle je sonda která měří jen do 80ti ampér, ale sondy, které měří do 400A je v principu stejná http://www.mojehobby.cz/open/diskuze/38 ... 9038_1.jpg
http://www.sm-modellbau.de/shop/product ... 0&cPath=11

Nevím jestli na to jdu dobře, ale naměřené napětí bude asi (400A*0,2mOhm) 0,08V Takže to napětí bude třeba zesílit nějakým OZ a pak pomocí MCU a AD převodníku vyhodnotit daný proud. Nebo se používají nějaké speciální součástky pro vyhodnocování resp. měření? Dají se takto přesné rezistory malých hodnot běžně koupit? Ptal jsem se jestli takový očníka mají v GM a prodavač mi nebyl schopný poradit.

Díky
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Kromě prťavých bočníků se pro měření hooodně velkých proudů (od stejnosměrných po pár kHz) používají transformátory pro stejnosměrné proudy (DCCT). Pro střídavé proudy od jednotek Hz výše se používá Rogowskiho smyčka, ta ale ss měřit neumí.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

co klešťový ampermetr?
dolac

#5 Příspěvek od dolac »

Pokiaľ potrebuješ merať striedavé prúdy, odporúčam klasické prúdové trafo. Rogowského cievku by som veľmi nepoužíval, nie je veľmi presná. Pokiaľ chceš merať aj jednosmerné prúdy, mohol by si použiť trafo s halovou sondou. Tá však tiež nie je veľmi presná, to by som už radšej použil bočník. Ak ťa zaujíma iba hodnota prúdu a nechceš tento signál ďalej spracovávať, požičaj si AC/DC kliešťový ampérmeter.
kbulda

#6 Příspěvek od kbulda »

Skorpion CZ
Kdyby jsi sem dal býval tyto odkazy,
http://www.sysala.cz/Elektro/hibox/index.htm
http://www.jetarrows.com/thunderbolt/pa ... reni&lg=cs
tak by ti dovedli někteří lidé odpovědět lépe. Protože jako jiní tazatelé jsi dal ale málo vstupních informací tak to vede diskusi jiným směrem.
SkorpionCZ

#7 Příspěvek od SkorpionCZ »

Ahoj, omlouvám se všem za neúlpné informace. Takže o co mi jde. Rád bych si zkounstruoval zařízení, které by bylo schopné měřit výkon, stejně jako výše uvedený Hi-Box nebo Unilog. Co potřebuji měřit: Napětí do 50V (to není problém) a proud stejnosměrný, špičkově do 380A a trvale do cca 270A, tedy klasický pohon pro závodní modely F5B. Nechce se mi kupovat ani Unilog ani Hibox, navíc nejsem si jistý, zda Hibox dokáže měřit těch 270A trvale. Takže jako optimální se mi jeví použití bočníku jako je na prvním obrázku, tedy miniaturní součástka, protože ty větší bočníky se do modelu těžko dostanou. Jde mi tedy jen o to, abych našel daný bočník a zpusob jak se změřené napětí na bočníku změří pomocí MCU. I když používám 12bitový AD převodník, tak na přímé snímání napětí z bočníku to asi nebude. Napětí z bočníku se bude muset nějak zesílit, takže by mě zajímaly součástky které by to umožňovaly. Napájení MCU bude buď 3,3 nebo 5V. Doufám, že jsem to zadání ještě nezhoršil :wink:
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Pri takych prudoch mozes merat aj ubytok na kuse privodneho drotu.
SkorpionCZ

#9 Příspěvek od SkorpionCZ »

jj to můžu, ale ten bočník má výhodu, že je celá sonda krátká a lépe se s ní pracuje...
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od radekrd »

A co si myslíš že ten bočník je? Také v podstatě kus vodiče. Můžeš použít materiál s větším měrným odporem, ale při těchto proudech poslouží cokoliv. Jde spíš o to jak přesně jsi schopen vnikající napěťový úbytek měřit. Samozřejmě čtyřsvorkově.
SkorpionCZ

#11 Příspěvek od SkorpionCZ »

Asi bych to shrnul tak, že bych to rád udělal tak jak to má Unilog. Proč jsem už psal... Spíš by mě zajímalo alespoň jak dál...
Naposledy upravil(a) SkorpionCZ dne 17 pro 2008, 01:05, celkem upraveno 1 x.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od radekrd »

SkorpionCZ píše:Asi bych to shrnul tak, že bych se rád udělal tak jak to má Unilog...

Tak se udělej, co ti brání :lol:
SkorpionCZ

#13 Příspěvek od SkorpionCZ »

Opraveno, ale spíš bych čekal nějakou radu která mi k něčemu bude, ta tvoje je mi prakticky na .....
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od radekrd »

No nic na tom přece není. Vezmi kus drátu (stačí i pár cm pokud je málo místa), pokud to chceš instalovat natrvalo do modelu tak lze použít přímo napájecí kabel (jak tu už padlo). Na dvou místech kousek od sebe připoj snímací vodiče, připoj vhodný OZ (vzhledem k malým napětím asi něco přesnějšího) a na výstup třeba nějaké číslicové měřidlo, AD nebo cokoliv tě napadne. Jediná komplikace je, že je to třeba zkalibrovat. Ale to zase není takový problém.
SkorpionCZ

#15 Příspěvek od SkorpionCZ »

Kalibrace mi problém dělat nebude, ale třeba ten OZ. Jaký druh, typ? Nebo je to jedno? OZ jsem prakticky používal pouze jako koparátor a ten se na tuhle aplikaci určitě hodit nebude...
Ještě jsem zapoměl :) Dal by se ten vhodný OZ sehnat i v pouzdru SOT23/5? Pokud si dobře vzpomínám, tak poslední co jsem měl bylo SO8, snad se to za těch pár let zmenšilo :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“