Přenoska z ničeho nic bruslí

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lulish

Přenoska z ničeho nic bruslí

#1 Příspěvek od lulish »

Zdravím,

mám gramofon tesla hc-16 a z ničeho nic mi začal úplně blbnout. Jde o to, že kdykoliv položím jehlu na desku, začne přeskakovat, hrát slabě, zkresleně, nebo úplně bruslí po desce. Vyměnil jsem vložku, šteloval vyvážení, ale nic nepomohlo. Nemáte někdo dobrou radu? Dík.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Oldradio »

Tohle byl vždycky problém jehly, nebo zatuhlá ložiska nebo příliš krátké dráty, co vedou z raménka pod šasi. Nebo zvedáček nesjede až úplně dolů a přenoska visí nad deskou.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

U HC16 bych také šel jako první po zatuhlém zvedáčku.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Souhlasím s výše popsaným a dále si lidé dělají problém sami , když nastaví moc malou sílu na hrot . Vím , že chtějí šetřit desky .
lulish

#5 Příspěvek od lulish »

Hill píše:U HC16 bych také šel jako první po zatuhlém zvedáčku.

A jak ho odtuhnu?
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Rozborka masločenžka a sborka.
lulish

#7 Příspěvek od lulish »

Tak to jsem zkousel. Nejsem moc zkuseny opravar veci jako je jakakoliv elektronika, takze jsem spis dostal obavu, ze to jeste vic podelam. Blbe se mi s tim vsim manipuluje. Jina moznost neni?
konosuke

#8 Příspěvek od konosuke »

takhle blbnou všechny desky jo ? chassis HC-16 má z výroby vestavěnou tuším krystalovou (piezoelektrickou) přenosku VK4204 a ta principiálně vyžaduje vyšší prítlak (svislou silu na hrot) 43-50 mN, ale, půlpalcová montáž dovolí instalovat libovolnou magneto-dynamickou, šetří se deska pro nižší přítlak hrotu (15-25 mN) a vyšší jakost přenosu. úprava (přestavba) je jednoduchá a nezle jinak než doporučit
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Oldradio »

lulish píše:Tak to jsem zkousel. Nejsem moc zkuseny opravar veci jako je jakakoliv elektronika, takze jsem spis dostal obavu, ze to jeste vic podelam. Blbe se mi s tim vsim manipuluje. Jina moznost neni?

Bez manuální šikovnosti to prostě nejde, chce to trochu citu a času si s tím pohrát, to šasi už nemůže být jednodušší.
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

hlavně zkontroluj ten přítlak...

(nedávno mi kolega přinesl gramec, že se mu pokazila přenoska - má totiž gramec na mikrovlnce 8O a zapoměl, že nesmí hrát a zároveň vařit. Bylo mi divné, proč by mikrovlnka měla zničit přenosku, ale řekl jsem mu jen ať to raději dotáhne do práce, že mám jednu přenosku v šupleti. No, gramec to byl Tesla tuším NZC 300, přítlak nastavený na soustružení a přenoska opravu nefunkční - asi do ní jeho dcera majzla cihlovkou, aby nemusela poslouchat toho D. Jandu či country nebo co to kolega poslouchá a nakonec to slvedla na mikrovlnku... :-))
lulish

#11 Příspěvek od lulish »

Tak jsem to rozebral, promazal, zvadlou pružinku zvedáčku napružil, smontoval, pustil a přenoska si opět pobruslila...

Vždycky se po pár otáčkách sveze ke středu.

Přítlak jsem korigoval, ale ani to nepomohlo, vložka je nová... Nemohlo tam něco někde upadnout? Začalo to z ničeho nic...

Dík.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Pak už zbývá jen ten uražený hrot, jestli je svislá síla správně nastavená. U obou přenosek.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Oldradio »

Když spustíš přenosku bez desky, klesne níž, než je talíř?
konosuke

#14 Příspěvek od konosuke »

pokud hrot přenosky je fakt nový a neulomený (prudkým pádem na desku či jinak nešetrným zacházením) tak může být obalen nečistoty sebranými z drážky LP a potom klouže po povrchu. ošetří se (například) štětečkem na fotooptiku
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
lulish

#15 Příspěvek od lulish »

Oldradio píše:Když spustíš přenosku bez desky, klesne níž, než je talíř?

Jo, klesne níž než talíř.
Pak už zbývá jen ten uražený hrot, jestli je svislá síla správně nastavená. U obou přenosek.

Vložka je úplně nová... Jak u obou přenosek?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“