presný termostat
Moderátor: Moderátoři
presný termostat
katonape píše:No snáď by som mohol byť v tej tolerancii teploty benevolentný a zvečšiť ju na max+-0,3°C.
Nebuď tak náročný, vždyť ten membránový termostat má ve skutečnosti hysterezi 1,0 až 1,5 °C a chodilo ti to taky doposud. Slepice, které sedí na vejcích nehřejí určitě také všechny stejně +- 0,3 °C.
- kevin_mitnick
Dodnes naprosta spokojenost...
Crifodo píše:gepard píše:Zdárec, přesně, ta tolerance je dost zůžená, odpovídalo by to pro digitál, nikoliv analog (pro analog tak ±1ºC).
A to prečo? Z jakého důvodu by měla být analogová regulace míň přesná?
Mohl bys popsat jak bys realizoval digitální čidlo teploty a digitální zesílení jeho teploty?
Zdárec, nerozumíme si, napsal jsem to rozpodivně, máme k dispozici čidla odporová - tolerance až řádu jednotek % (KTY 110, KTY 81 ....), teplotní čidla s analogovým výstupem (analogová) - toler. do ±0,5 ºC (LM35), čidla s číslicovým výstupem (digitální) - toler. např. u typu Dallas DS18B20 9-12bit +/-0,5°C.
Tak asi takhle, zpracování pomocí komparátoru z operáku nebo pomocí PICky u dig. čidla je záležitost zpracování - vyhodnocení, o které mi tu vůbec nešlo. Už vůbec nehodlám digitálně zesilovat ...
Já osobně budu dělat pro známého teplotní spínač -viz. níže- na regul. teploty terárka pro jeho miláčka hroznýše. Stačí v konstrukci upravit hodnoty R1, R2 a event. trimru P1, tak aby napětí na jednom konci trimru odpovídalo min. požadované (nastavitelné) teplotě a na druhém konci max. požad. (nastavitelné) teplotě - viz. v článku převodní konstanta. Spínání "vytápění" chci řešit pomocí BC 639 (T1 -záměna) a relé. Napájení zvolit 12V - kvůli relé, z těch 12V stablík na 5V. Je možno použít stávající trand a spínat pomocí optotriaku, třeba. To už záleží na potřebě a vkusu dotyčného.
Tak asi takhle.... hoďte kamenem. HoW
- Přílohy
-
teplotní spínač.pdf- (130.25 KiB) Staženo 822 x