Zpozdovac vypnuti svetel u auta
Moderátor: Moderátoři
breta1 píše:Omlouvám se, přehlédl jsem, že se má jednat o zpožděné vypnutí a ne zapnutí, takže to fungovat bude. Akorát bych dal diodu k cívce relé.
Nevadí, to se může stát každému. Ta dioda k tomu relé je dobrá připomínka, souhlasím. A jelikož je zapojen tranzistor se společným kolektorem, tak pozor na to, aby relé bezpečně seplo i při 10V!
breta1 píše:Zkusil jsem to navrhnout dle tvého přání. Mělo by to fungovat takto - po vypnutí zapalování (linka 15) monostabil U1, U2 vytvoří impulz, který na dobu danou R1, C1 přes T1 sepne relé a to přidrží svými kontakty rožnutá světla. Podrobnosti v případě zájmu doladíme.
Jak prijde zapojit elektrolyt C1? Kde ma plus?
sestavil jsme obvod podle upraveneho schematu, ktery mi poslal(a) breta1 (viz. priloha) a nefunguje spravne
Vysvetlim jeho chovani.
Po pripojeni napajeni"30" se rele okamzite sepne. Duvod je ten, ze se nabije C1 a na vystupu U2 je log. 0, coz sepne tranzistor.
Obvod dale kmita s periodou cca 10s a to kvuli tomu, ze se postupne vybiji kondenzator C1 pres odpor R1 a napeti na vstupu U2 pomalu klesa, az dosahne kriticke hranice, kdy U2 preklopi svuj vystup do log. 1, cimz se na zlomek vteriny vypne rele a znovu se nabije kondenzator C1. Obvod se tak chova nestabilne.
Po prilozeni napeti na "15" se po cca 10s rele vypne a vustane tak.
Nenapada nekoho nejake jednoduche zapojeni pomoci obvodu 555?
Diky za vsechny reakce, ktere vedou k cili!
- Přílohy
-
svetla2.PNG- upravene schema zpozdovace
- (8.07 KiB) Staženo 105 x
- Přílohy
-
svetla 2.PNG- (8.55 KiB) Staženo 132 x