Elektronicky tlacitkovy regulator zarovky

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
OndraHy

Elektronicky tlacitkovy regulator zarovky

#1 Příspěvek od OndraHy »

Ahoj. Hledam uz dost dlouho, ale zadnou podobnou vec jsem tady, ani nikde na netu nenasel, tak se na vas zkousim obratit.
Delam ted jednu vec a potreboval bych impulsy ridit plynule rozsveceni a zhaseni zarovky. Neco jako jednim tlacitkem pridavat jas (od 0% do 100%, treba po 5%) a druhym ubirat. Mam ze stareho monitoru kolecko a to ma tri kontakty: 1 vstup, 2 kontak A, 3 kontakt B. Pri otaceni po smeru hod. rucicek se nejdrive objevi impuls na kontaktu A a v pulce impulsu i na B. Se svymi znalostmi dokazu z tech impulzu udelat jen jeden na kazdy smer otaceni (ve smeru pridavani jasu, proti smeru ubirani jasu) ale dal uz nevim. Nevi nekdo o nejakem zapojeni, ktere by nebylo moc slozite, popr by se nemuselo programovat IO?
nekmil

#2 Příspěvek od nekmil »

http://www.gme.cz/_dokumentace/dokument ... -087.1.pdf

Jedná se zřejmě o tento princip ale použít tohle bez procesoru bude trošku problém.

A jakou "žárovku" chceš ovládat ?
OndraHy

#3 Příspěvek od OndraHy »

Jo, to je ono. No, mne by nevadilo pouzit i procesor, ale s programovanim nemam zadne zkusenosti a ani vybaveni (sice jsem chtel a treba to jednou dopadne, ale zatim ne), takze kdyby se dal koupit uz naprgramovany procesor (nebo nejake specialni IO, co by to zvladalo) normalne v obchode, tak bych do toho sel.
OndraHy

#4 Příspěvek od OndraHy »

Jo, a k te zarovce: No, puvodne jsem myslel na 230V/max 40W, ale mozna by nevadila i treba dvanactivoltova, stejne kvuli tomu regulatoru budu muset udelat i zdroj nizsiho napeti.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Mělo by to jít pomocí toho kodéru i bez použití procesoru. Jedno řešení je např. tohle: Obrázek
:wink:
nekmil

#6 Příspěvek od nekmil »

Jen taková inspirace PWM s Atmelem

http://www.nekmil.estranky.cz/fotoalbum ... riginal/21

Obrázek
Naposledy upravil(a) nekmil dne 31 pro 2008, 15:45, celkem upraveno 3 x.
OndraHy

#7 Příspěvek od OndraHy »

4 Masar: No, zapojeni sice nechapu uplne :taunte: ale co jsem z toho pochopil, tak to urci jestli to je pro, nebo proti smeru a dal to posila impulsy. Ale tj ta zakladni cast a ja bych spis potreboval poradit s tim stmivanim. Ale stejne diky, tohle se taky hodi.
4 Nekmil: Ten obrazek nejde zobrazit, tze inspirace je, jen ji nevidim :-D
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Na fázové řízení světel, ovládaných tlačítky up a down, existuje nějaký jednoúčelový brouk.
OndraHy

#9 Příspěvek od OndraHy »

4 Sendyx:
Jo, to jsem si taky myslel... Jen vedet, kterej brouk to je a jak se zapoji.
Kdyby si nekdo vzpomnel, bylo by to super.

4 Nekmil:
Ted, kdyz uz ten obrazek vidim, tak se mi to celkem libi. Co by to s tim motorem melo delat? Zrychlovat a zpomalovat? Tenhle obvod neznam, musi se progrmovat?
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

masar píše:Mělo by to jít pomocí toho kodéru i bez použití procesoru. Jedno řešení je např. tohle: :wink:

Sím, já to taky nechápu, jakto že to generuje tolik pulsů na clock output? Mě vychází, že jich to generuje půlku :oops:
OndraHy

#11 Příspěvek od OndraHy »

Taky jsem si to nejdriv myslel, ale pak jsem si vsiml, ze to reaguje na kazdou hranu (vzestupnou i sestupnou) obou signalu a sirku impulsu asi urcuje ten odpor a kondik, co jsou napojeny na C a R. Alespon myslim, jinak si to neumim vysvetlit :-D Jeste se musim podivat, co to vlastne je za obvody, z hlavy si je nevybavuju.
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

OndraHy píše:Taky jsem si to nejdriv myslel, ale pak jsem si vsiml, ze to reaguje na kazdou hranu (vzestupnou i sestupnou) obou signalu a sirku impulsu asi urcuje ten odpor a kondik, co jsou napojeny na C a R. Alespon myslim, jinak si to neumim vysvetlit :-D Jeste se musim podivat, co to vlastne je za obvody, z hlavy si je nevybavuju.

No podle datašítu ten obvod (MKO) reaguje na náběžnou hranu na A1 pokud je na A0 log.1 a na sestupnou hranu na A0 pokud je na A1 log.0. A takové hrany tam vidím pro oba směry otáčení jen dvě na periodu, né čtyři jak je nakresleno.
OndraHy

#13 Příspěvek od OndraHy »

Jeste me napadlo, jestli to neni tim, ze ty obvody jsou dva a zapojeny paralelne.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

OndraHy píše:Jeste me napadlo, jestli to neni tim, ze ty obvody jsou dva a zapojeny paralelne.

To sice jsou, nicméně stavy, kdy na jednom vstupu (jedno kterém) je náběžná hrana a na druhém log.1 a nebo na jednom sestupná hrana a na druhém log.0, jsou tam v obou směrech jen dva na periodu. Masaré, mohl bys to prosím vysvětlit :)
masar

#15 Příspěvek od masar »

Andrea píše:
OndraHy píše:Jeste me napadlo, jestli to neni tim, ze ty obvody jsou dva a zapojeny paralelne.

To sice jsou, nicméně stavy, kdy na jednom vstupu (jedno kterém) je náběžná hrana a na druhém log.1 a nebo na jednom sestupná hrana a na druhém log.0, jsou tam v obou směrech jen dva na periodu. Masaré, mohl bys to prosím vysvětlit :)

Andrea má samozřejmě (jak jinak) zase pravdu - čeho si ta ženská nevšimne! :wink: Já jsem tohle našel na netu a nijak jsem po funkci blíže nepátral. Takže je to tak, jak říká Andrea. Při otáčení doprava jdou impulzy(odvozené od vzestupné hrany signálu A) z horního MKO, impulzy(odvozené od sestupné hrany signálu A) ze spodního MKO. Při otáčení vlevo jdou impulzy(odvozené od sestupné hrany signálu B) z horního MKO, impulzy(odvozené od vzestupné hrany signálu B) z dolního MKO. Je jich tedy v každém případě poloviční počet, než je nakresleno v obrázku. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“