TRANSIWATT
Moderátor: Moderátoři
- cyberspy
- Kontaktovat uživatele:
TRANSIWATT
a mam taký problém že ked som to zapol začal dimieť rezistor R10 a nafukol sa kondenzátor C6
prosim vedeli by ste mi stim poradit ?
schéma zapojenia: http://engel.ic.cz/projekty/ultiamp_120 ... matics.pdf
www.pctuning.sk
A kutilmile - nelituju tě
- cyberspy
- Kontaktovat uživatele:
jak som to skusal pripojil som starý reprák na vystup asom zapol napajanie no sranda bola ze to ani nehralo´ale šum bol pocut
www.pctuning.sk
- cyberspy
- Kontaktovat uživatele:
alebo ako to vypočitat ?
www.pctuning.sk
cyberspy píše:vie mi prosim niekto povedat aku hodnotu R6 použit ?
alebo ako to vypočitat ?
R6 spolu s R7 tvoří dělič napětí, kterým se nastavuje pracovní bod zesilovače tak, aby na emitorech výkonových tranzistorů byla polovina napájecího napětí. Je tedy vhodné použít nějaký spolehlivý cermetový trimr cca 100kOhm a nebo jej po změření nahradit pevným rezistorem. Výpočet je sice možný (téměř nezatížený odporový dělič s výstupním napětím cca 1,5V pro darlingtona), ale nastavení je stejně nutné.
- cyberspy
- Kontaktovat uživatele:
www.pctuning.sk
cyberspy píše:vymenil som condenzator C6 za 220uF/100V, rezistory na 150ohm 10W skusal som zapnut odpalilo mi koncový NPN MJ15003 a darlington BDX33C
Takhle se zesilovač neoživuje. Musíš ho napájet ze zdroje s nějakým proudovým omezením, když nemáš, použij na místo pojistky žárovku, která při zkratu omezí proud na bezpečnou velikost a svým svitem tě upozorní na závadu. Zpočátku použij i snížené napájecí napětí např. jen 24V. Tady se neobejdeš bez základních znalostí a měření.
- cyberspy
- Kontaktovat uživatele:
www.pctuning.sk
cyberspy píše:vymenil som condenzator C6 za 220uF/100V, rezistory na 150ohm 10W skusal som zapnut odpalilo mi koncový NPN MJ15003 a darlington BDX33C
Někde tam máš zkrat, který Ti otevírá ten BDX33 - ten se má otevírat signálem přicházejícím přes kondík C4. Myslím, žes měl od toho prvního průrazu ten MJ15003 načnutý a po výměně C6 se Ti prorazil definitivně - takže kladné napětí prošlo přes R11(R13) a R6 na bázi toho Darlingtonu BDX a ten se otevřel naplno... Překontroluj diodu D1 (1N5408) a odpor R6, jestli nejsou v (_!_) taky. Nebyl ten MJ15003 náhodou z GM? A Masar nekecá - oživovat se to musí ze zdroje s omezením proudu, klidně jen na 200mA - když dáš jako zátěž odpor 100ohmů, nebude to ani moc zkreslovat a dá se to na škopíku lehce nastavit. I při tak malém proudu Ti budou všechna napětí sedět, stejně tam při provozu ani víc neteče - teda krom výkonového stupně, ale ten do těch 100ohmů pojede skoro naprázdno...
A kutilmile - nelituju tě