Čo je to za SMD kond?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Andreo, Ekkar chtěl v opojení naznačit, že inoxová pinzeta už žádný náboj nevytvoří, maximálně ho dobře odvede, jestli se vrtí na chemlonové dečce v PES slipech a PAN teplákách :wink:
Vakuová pumpička s plastem by něco mohla generovat sama o sobě.
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:Andreo, Ekkar chtěl v opojení naznačit, že inoxová pinzeta už žádný náboj nevytvoří, maximálně ho dobře odvede, jestli se vrtí na chemlonové dečce v PES slipech a PAN teplákách :wink:
Vakuová pumpička s plastem by něco mohla generovat sama o sobě.

Jestli je ten plast plněný něčím vodivým, tak taky bude antistatický. A upozorňovat na antistatičnost slitiny železa mi přijde jako upozorňovat na vodivost měděného drátu. :roll:
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:Jestli je ten plast plněný něčím vodivým, tak taky bude antistatický.

Zeptej se prodavače v GME :roll:
nebo rovnou toho plastu.
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:
Andrea píše:Jestli je ten plast plněný něčím vodivým, tak taky bude antistatický.

Zeptej se prodavače v GME :roll:
nebo rovnou toho plastu.

Nevím co by mi v GME řekli na tu pipetu, ale docela si umím představit, jak by se na mě koukali, kdybych po nich chtěla antistatickou ocelovou pinzetu.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Andrea píše:[Nevím co by mi v GME řekli na tu pipetu, ale docela si umím představit, jak by se na mě koukali, kdybych po nich chtěla antistatickou ocelovou pinzetu.

Když si jdeš koupit auto, taky neřekneš, že chceš MOTOROVÉ - bere se to automaticky, že si nechceš koupit šlapací. Já to slovo antistatické myslel tak, že pokud jsou kovové, mají přirozené antistatické vlastnosti, přesně jak podotýká Crifodo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

Kup si boční pinzetu , nemusíš pak držet ruku v luftu. Parádně se s tím dělá.

Srabové - to nemáte na pořádnou pinzetu? Kupte si ve zdravotních potřebách buď oční pinzetu, nebo pinzetu na třísky - obě jsou špičaté se zdrsněnými čelistmi, ...

Jak vypadá boční a oční pinzeta?

Já mám na SMD tuto celkem obyčejnou pinzetu za 40Kč a jsem s ní spokojen - součástky vystřeluje minimálně:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=731-234

Mají tam ještě jednu, 5 krát dražší , určenou údajně přímo pro SMD:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=731-555, ale nevím, jestli je 5x lepší

Obě jsou nemagnetické, i když v nabídce je to uvedeno jen u té dražší.
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

PavelFF píše:Jak vypadá boční a oční pinzeta?... (odkazy na 2 různé pinzety) Obě jsou nemagnetické, i když v nabídce je to uvedeno jen u té dražší.

Zajdi si do zdravotnických potřeb a tam se na to přímo zeptej. Boční pinzeta má zahnuté špička, takže při jejím používání nemusíš mít tolik vykroucené zápěstí a můžeš pracovat o něco pohodlněji, oční má jemné štíhlé hroty. Pokud je pinzeta z nerezu, je na 99% i nemagnetická.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
PavelFF

#23 Příspěvek od PavelFF »

to EKKAR: Takže např. pinzeta z odkazu:
vyhovuje tvému popisu - je zahnutá a má štíhlé špičky.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od otakarv »

Já mám na SMD tuto celkem obyčejnou pinzetu za 40Kč a jsem s ní spokojen - součástky vystřeluje minimálně:

Mají tam ještě jednu, 5 krát dražší , určenou údajně přímo pro SMD:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=731-555, ale nevím, jestli je 5x lepší

Obě jsou nemagnetické, i když v nabídce je to uvedeno jen u té dražší.[/quote]

Stále porovnávam obě pinzety a nemohu přijít na to,proč je ta druhá o tolik drahší.Má sice jinak zahnuté konce a také nejsou tak špičaté,ale to by se u té první dalo vyřešit zabroušením.
PavelFF

#25 Příspěvek od PavelFF »

Podle fotek na těchto stránkách:http://www.eleparts.co.kr/shop/view.php?cate1=21&cate2=410&cate3=627&cate4=&item=5558&keyword=prokits&page=má ta dražší na koncích jakési žlábkovité vyhloubení. Není to moc vidět, ale dá se to poznat na tom prostředním"detailu".
Při troše šikovnosti bych s ní taky dokázal odpor vystřelit....
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

PavleFF, když si přečteš můj původní příspěvek s návrhem koupě ZDRAVOTNICKÉ pinzety, je tam i zmínka o tom, že zdravotnické pinzety mají RÝHOVANÉ neboli VROUBKOVANÉ čelisti - nejsou hladké a dá se s nimi za uchopený předmět například i tahat, aniž by se z nich lehce vysmekl. Takže ano, Tvůj odkaz je vyhovující, ale ta pinzeta na něm nemá zdrsněnou uchopovycí plochu čelistí, takže se z ní může uchopená součástka snadno vysmeknout.

Na obrázku jsou pinzety, které používám já - ta horní je boční, ta dole je označená jako "pinzeta na třísky". Vroubkování čelistí je zřetelně vidět.
Přílohy
pinzety.JPG
(25.22 KiB) Staženo 103 x
PavelFF

#27 Příspěvek od PavelFF »

EKKAR napsal:
....Takže ano, Tvůj odkaz je vyhovující, ale ta pinzeta na něm nemá zdrsněnou uchopovycí plochu čelistí, takže se z ní může uchopená součástka snadno vysmeknout.
EKKARE, máš hezké pinzety, ale musím se své pinzetky taky trochu zastat, protože zubatost(drážkování) nevyužívám a nechybí mi.

Aby zuby byly účinnější než rovná tvrdá plocha, musely by se do materiálu "zakousnout", což v případě keramiky nebo tvrdých plastů používaných na SMD součástky nenastává. Hlavně ale pinzetu nepoužívám na silové vytahování SMD součástek odkudkoli, ale pouze na přenášení a položení. Důležitější je spíš, aby nedošlo při přenášení ke zkřížení konců a vystřelení součástky, což ta moje pinzeta nedělá, protože je z docela širokých pásů a až na konci se zužuje.
Taky je pružná a tuhá "tak akorát", aby se součástka nepoškodila přílišným sevřením.

Ještě by mě zajímal skutečný rozměr konce tvé pinzety vůči SMD rezistoru 1206(například) a rastr(modul) drážkování.
Moje pinzeta má konce tlusté cca 0,5mm(destička odporu je tlustší), takže ač hladká, tvoří svým způsobem takovou opačnou drážku(i když jen jednu) a vyvine se dostatečný tlak pro bezpečné uchycení.
Přílohy
Pinzeta hladká .JPG
(100.08 KiB) Staženo 100 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od stepa »

Ekkare, s takovymy zubatymy kopyty(podle fotek to tak vypada) musi byt zabava delat...pouzivam to same co PavelFF a naprosta spokojenost.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Ta zahnutá má špičky 1mm široké - je to focené v makrorežimu na vzdálenost objektivu asi 5cm od stolní desky - proto to tak vypadá, Ty kopyto...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od stepa »

Dyt rikam...kopyto. To mam taky, ale na hrubou praci a ne na SMD.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Odpovědět

Zpět na „Součástky“