Realizace PIR detektoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tomas001

Realizace PIR detektoru

#1 Příspěvek od tomas001 »

Potřebuji vyrobit PIR detektor s miniaturním pyrosenzorem. Narazil jsem na docela zajímavé schéma zde:
http://dalbar.wz.cz/School/10.semestr/34EZS/Detektor%20pohybu.pdf
(Obrázek 2)

Schéma používá běžně prodávaný pyrosenzor RE200B, který už mám, včetně miniaturní nasazovací Fresnelovy čočky. Princip je celkem jednoduchý - zesílení, pásmová propust, vyhodnocení, spínání, hotovo. :)

Ve schématu se mi ale nějak nezdá připojení senzoru. Má tři nohy: +U, GND, výstup. Tady je nahrazen náhradním zdrojem napětí, který je ovšem nesmyslně "napájen" přes dolní propust (v komentáři chybně popsána jako R2-C2, ačkoliv ve schématu je to R2-C5). Podle toho, co se píše v komentáři, se domnívám, že napájení reálného senzoru přes propust je OK (i když je možná zbytečné), jen neinvertující vstup OZ1 má být připojen k výstupu senzoru, nikoliv k jeho napájecímu napětí. Prostě, autor spáchal ve schématu divný hybrid, kombinující zapojení teoretického zdroje napětí se zapojením reálného pyrosenzoru. Chápu to správně?

Co si myslíte o tomhle schématu? Stojí za vyzkoušení a realizaci? Neví někdo o jiném (a hlavně vyzkoušeném) schématu pro detektor pohybu s RE200B?

Díky za radu.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Chápeš to úplně správně. Autor pravděpodobně vycházel ze schématu v
AR-PE 1/1997 strana 13., a trochu to zmotal.

Edit:
Další schéma je v AR B4/90 str.152.
V AR-B5/92 (modré) je tomu věnované celé číslo !
tomas001

#3 Příspěvek od tomas001 »

Aha, díky za info.
Ještě mám prosbu - nemám přístup k AR. Prosím tě, myslíš, že bys mi mohl naskenovat ten článek z roku 1997? Čistě pro jistotu. :wink: Raději budu čerpat z originálu než z nějaké kopie ve školní práci...
Budu ti velice vděčný.

email get2it@seznam.cz
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

tomas001

#5 Příspěvek od tomas001 »

Díky!!!! :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“