Pomoc s koncákem

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Jacobs »

Tak už jsem na tu závadu přišel ,jsou to bohužel vykonové tranzistory:-(
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Ty Darlingtony KD366/367 by měl mít Buček nebo bych se podíval u Denkla - armáda je dost používala. Jinak klidně nahradit nějakým tím BDW... nebo BDX...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jacobs »

jj..dík za typ ,v ponděli pojedu do Ostravy tak se mrknu do Hadexu a pokud nebudou tak dám na tvé typy ..díky...
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Jo, máš pravdu - HADEX by je taky možná ještě mohl mít. Anebo pan Svoboda v Bašce u Frýdku - Místku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jacobs »

No tak to je super typ,kdyby nebylo v Hadexu tak ještě hopnu tam.. :lol:
sinclair

#21 Příspěvek od sinclair »

Atlane, jseš pablb a s tebou i ostatní papoušci.
Původní KD333/334 jsou obyčejné "jednoduché" výkonové tranzistory, kdyby tam někdo vrazil darlingtony KD366/367 tak by to oproti původním tranzistorům strašlivě zkreslovalo, protože by nešel nastavit klidový proud, darlington potřebuje k pootevření nejméně 2x Ube.
Bezpochyby jsou to KD605/615, KD606/616 nebo KD607/617. Jedny z nich si kup a dej je tam, párované být nemusí. Pozor, mohou být "načaté" i budiče.
Tady je komplet schéma zapojení zesilovače, konec je na 2. straně.
http://www.radiojournal.cz/schemata/z710.pdf
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jacobs »

Díky za upozornění!jen pro upřesnění závady,pokud je zesík v klidu bez připojení vstupního signálu tak jede v pohodě jen šum a žádné zahřivání ovšem jak se dotknu prstem na vstup a držím minimálně 10sek.tak začnou dosti topit vykonové trandy a s nimi se začne kouřit s odporů propojené s těmito trandy,tak to dělalo i před výměnou všech trandu kromě těch vykonových ty musím koupit,Tak které ty vykonové trandy by byly nejlepší? a dal by se tema trandama nějak zvýšit výkon? není nutné jen se tak v řeči ptám.
sinclair

#23 Příspěvek od sinclair »

Ty výkonové tranzistory jsou evidentně v pořádku, nic neměň.
Ten postižený kanál evidentně zakmitává, jako první bych zkontroloval odpory R29-R30 a potom kondenzátory C5, C9, příp. C6, C10. Kdyby byly vadné koncové tranzistory, vyráželo by to pojistky, proražený tranzistor se chová jako zkrat a kouřilo by se i z budicích tranzistorů.

Docela bych se i vsadil, že to dělá ten kanál, který je vpravo hned na první fotce. Pletu se? :-)
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jacobs »

Jo dělá to ten pravý! jak jsi na to přišel?jsi jasnovědec? :D ,mrknu se tedy na ty odpory a kondy co jsi psal a dám vědět.....
sinclair

#25 Příspěvek od sinclair »

Vyměň v tom postiženém kanále odpor R29 /R30/, nejlépe oba, má mít hodnotu 10R.
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Jacobs »

odpory R29 a R30 jsou OK.měřeno multimetrem naměřeno 10,3R
sinclair

#27 Příspěvek od sinclair »

Tak ještě ty kondíky. A změř i ty kondy, co jsou v sérii s těmi 10R odpory. A opatrně, až budeš vyletovávat ty stříbřité polystyrenové kondíky C5-C6, nesnášejí vysoké teploty.
jarda_k

#28 Příspěvek od jarda_k »

Před nedávnem jsem tento zesilovač opravoval, u mě byla závada ve špatném spoji mezi konektorem a koncovým stupněm. Zesilovač při malém výkonu "fungoval" a začal hodně zkreslovat při vyšším vybuzení. (Signál byl posilován koncákem jen v jedné půlvlně a a příslušný budící tranzistor KF517 se proti druhému hřál). Jak si zjistil, že jsou koncáky špatné? Tip: Vzhledem k tomu, že jsou koncáky na konektoru, můžeš si je "vypůjčit" z vedlejšího kanálu pouhým přepojením .
jarda_k

#29 Příspěvek od jarda_k »

Když se dívám na ty fotky, máš tam správně připojené koncáky? Nemáš tam náhodou přehozené dráty? Já to jen podle fotek nevidím, ale je mi divná ta symetrie barev na opačně orientovaných tranzistorech.
Jacobs
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Jacobs »

Vyměniljsem všechny trandy kromě těch vykonových a je to stejné tak jsem usoudil že když se zatiží začnou probijet a zustanou otevřené,nevím jen jsem si tak tipnul ,jsem laik né profík ale baví mě se v tom hrabat...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“