úprava AT zdroje
Moderátor: Moderátoři
úprava AT zdroje
A kutilmile - nelituju tě
ACDC píše:Pravě že snimá napěti pouze z větve 12V, asi snížím rozsah regulace 8-14,5V, takhle funguje bez problému.
To je iba regulačná vetva. Ekkar píše o napätí, ktoré má byť na pine 15. Na pine 15 má byť napätie 5V +/- niečo. A okrem toho ešte je vetva na kontrolu napätí / spätná väzba/ na pin 1.
Záleží od toho ktorého zdroja, osadenia vyhodnocovacích obvodov tranzistormi alebo OI, ako bude na zmenu riadiaceho napätia reagovať.
Tieto obvody sú viac/menej citlivé podľa toho, či riadiaci IO je 494, SG6105 alebo niečo z 2003/2005. U tých posledných je to riešené priamo vlastným obvodom a sú značne citlivé na zmenu, u 494 je to väčšinou ešte cez niekoľko tranzistorov alebo cez druhý IO /LM339, 393/. Tie sa dajú skôr "oblbnúť".
ACDC píše:Zdravím všechny, potřebuji poradit s úpravou AT zdroje viz. http://www.danyk.wz.cz/at_atx.html , nemůžu se dostat pod hranici 7,7V, zdroj se vypne, horní hranice je bez problémů. Řídicí obvod TL494, dík za každou radu.
Chtěl bych uvést pár poznámek k těmto přestavbám:
Obecně si myslím, že tato přestavba by měla opravdu fungovat již od 3V pro AT i ATX zdroje.
1. K pozn. JEZEVEC - napětí v AT zdroji pro TL494 se sice bere z větve +12V, ale před tlumivkou, kde jsou velké impulzy a po usměrnění stačí pro napájení TL494 i při výstupním napětí 3V
2. K pozn EKKAR - takové zkušenosti z praxe nemám, třeba se mýlím, ale nevidím důvod, proč by se měly tranzistory při velmi krátkých budících impulzech dostat do lineární oblasti -při spínání se navíc střídají s dostatečně velkou pauzou na odpočinek
Problém vypnutí zdroje v tomto uváděném konkrétním případě je určitě způsoben obvody kontrol, jejichž výstup vede na PIN 4 obvodu TL494. Zapojení obvodů kontrol je velmi různorodé, některé kontrolují přítomnost všech napětí, , některé jen některých, obvody jsou třeba jen s tranzistory a ZD, jindy s operačními zesilovači, zde jsou rovněž připojeny obvody přetížení či zkratu atd. V těch obvodech je potřeba se při přestavbě trochu rozebrat, porozumět zapojení a zapojení upravit, zkušenější je mohou při zkouškách vyřadit (jen při jistotě správnosti funkce zdroje, bez možnosti zkratování výstupů- ať začátečníci teď nečtou - vyřadit zkratováním PIN4 TL494 na zem).
Podle typů zdroje lze některé zdroje nastavit i na +20V/až 10A, při přidání dalších 2 diod a "plovoucí zemi" dostaneme 40V/až 10A.
Takže přesný obecný návod na přestavbu obecného AT/ATX zdroje neexistuje, ale kdo si s tím pohraje, určitě zvítězí.
breta1 píše:... K pozn EKKAR - takové zkušenosti z praxe nemám, třeba se mýlím, ale nevidím důvod, proč by se měly tranzistory při velmi krátkých budících impulzech dostat do lineární oblasti -při spínání se navíc střídají s dostatečně velkou pauzou na odpočinek ...
Kdo to zkoušel, ví, o čem mluvím - prostě při pokusu o regulaci "dolů" jsem se i s oblbnutým zpětnovazebním řetězcem nedostal o moc níž než ACDC - zapojil jsem do zpětné vazby potenciometr a spočítané odpory k vymezení regulačního rozsahu, chtěl jsem to mít od 3V - ale "stáhnul" jsem to jen asi na 8,5V, pak se i přes připojenou žárovku 12V/21W z primárních trandů začalo ozývat pískání a při dalším snížení z nich "uniklo pracovní médium" (dým) a z radosti nad tím vystartovala i primární pojistka, takže mi nezbylo nic jiného, než si shánět další oběť pro trápicí pokusy. Samozřejmě, totožný typ AT už jsem nesplašil, takže martýrium s vyčenicháváním řetězce "hlídacích" odporů v podpěťové ochraně se opakovalo nanovo...
A kutilmile - nelituju tě
Díky za jakoukoliv radu.
http://sdhdusejov.ladinek.com/x/zdroj1.jpg
http://sdhdusejov.ladinek.com/x/zdroj2.jpg