Životnost zelené furtsvítící doutnavky?
Moderátor: Moderátoři
Životnost zelené furtsvítící doutnavky?
Paradoxně z toho pak vyjde zelená LEDka jen o trochu hůř - sice potřebuje nejméně 5x větší proud než doutnavka, ale zase je ji skrz ten zelený filtr líp vidět a není třeba ji tlačit až k mezním hodnotám.
- kevin_mitnick
Ad Crifodo: zrovna indikaci na mrazaku bych z vlaku do temelina neobvinoval. Na mem mrazaku ma odber 0,15W...
Hill píše:To je ten problém - výboj v doutnavce obsahuje příliš málo zelené barvy na to, aby to skrz zelený filtr bylo vidět. Tak do ní napereme větší proud, ať vidět je aspoň nová. Že nemá ráda proudy přes 1,5mA a odpaří se ještě v záruce? Však on si toho časem málokdo všimne.
Paradoxně z toho pak vyjde zelená LEDka jen o trochu hůř - sice potřebuje nejméně 5x větší proud než doutnavka, ale zase je ji skrz ten zelený filtr líp vidět a není třeba ji tlačit až k mezním hodnotám.
Víš, jak funguje zelená doutnavka? Svítí ZELENĚ. V baňce je luminofor. Proto má taky jinou náplň, než běžná doutnavka, aby mohla vyzařovat UV, které se v tom luminoforu přemění na zelené světlo. Proto zřejmě taky odchází dřív.
Je pravda, že tak před 15 lety se pod zelené sklíčko cpaly oranžové doutnavky. To ale pak nesvítilo zeleně, ale tak nějak "hnědě", nic moc.
Kdes vzal ten 5x větší proud? Moderní LED mají takovou účinnost, že při 1 mA ss udělají doutnavku neviditelnou. Před tu zelenou LED jsem dal ještě rozptylovou fólii, jinak má úzký úhel a dívat se do ní nedá. Jo, a mám to přes kondík 22n 1000V (přemostěný vybíjecím odporem 1,5M a do série přes 220R proti špičkám, pro šťouraly)
PLV píše:Zajímavé je, že na starém sporákovém vypínači u otce, doutnavka vesele doutná padesát let bez jakéhokoliv zčernání a snížení svítivosti a bez jakéhokoliv vypínání. Sice je červená ale má tedy odsvíceno přes 400000 hodin.
To byly "věčné" doutnavky. Kdysi se používaly hodně. Obsahovaly údajně trochu rtuti. Výboj má víc nádech do modra oproti běžným neonkám a svítivost je nižší. Mám jich pár doma, dělaly se i s paticí E14 a bajonet, ve dvou velikostech a na 110 nebo 220V (pokud je někde ještě prodávají, tak jsou to už normální neonky, navíc upravené tak, že svítí jenom dopředu).