Prach v bytě.
Moderátor: Moderátoři
Prach v bytě.
Upřímně řečeno, naprosto bezprašné prostředí nevytvoříš nikdy, tím méně nějakým ionizátorem. Samozřejmě, elektrostatickým odlučovačem prachu nějakého výsledku dosáhneš, ale zase to neřeší všechno. Například odprašnění koberců, kdysi patřilo jejich vyklepání k povinnosti několikrát za rok, pěkně venku, přes bidlo. Jak asi účinně je odprašníš vysavačem, když je ani zpod nábytku nevyndáš?
Skoro si říkám, jestli by nestálo za to, stanovit pravidla pro posuzování a vyhlásit anketu, kdo má doma víc prachu: jak říkám, kde se žije, bude prach vznikat. Bojuj s ním, jak chceš, zvítězí vždycky. Samozřejmě, na tmavých a hlavně lesklých věcech je daleko víc vidět.
Protože ale nehodlám ztrácet čas denním úklidem, řeším to jinak - například tím, že například skener (podobně jako optické přístroje fotokomory) uzavírám, pokud je zrovna nepotřebuji, do prachutěsného obalu. A tu klávesnici a chladiče procesorů jednou za měsíc dva spraví tlakový vzduch nebo vysavač a měkký štětec.
Ale jak praví Hill - vyfoukání nebo vysátí prachu ometeného štětcem je účinnější.
A kutilmile - nelituju tě
V zimě to ještě tak nějak jde, ale v létě je to požér. Hlavně , když třeba oraj pole. To je pak prachu doopravdy kotel. Dřív jsem si toho ani moc nevšímal. Teď když nejsem doma tejden a pak přijedu a všechno pod "nánosem" prachu tak mě to docela štve
Elektrostatizující plasty na všem možném od domácí elektroniky je nemoc doby, ten kdo vymyslel černý vysoce lesklý povrch tiskárny Canon iP4500 musel být *okot jak věž...
-
Stan3
Stan3 píše:Četl jsem článek o první jaderné ponorce. Všude se udržovala pečlivě čistota,nikde žádný prach. Po nějakém čase se u námořníků začali objevovat dýchací potíže,podobné astmatu. Při pobytu doma zase odezněly. Nakonec se přišlo na to,že příčinou potíží je příliž velká čistota,po nasypání hrstě prahu z domácnosti do koutů v kajutách obtíže ustaly.
Podobné zkušenosti měli kosmonauti a orbitálních stanicích - tam se jim začaly dělat různé ekzémy. Zjistilo se, že určité množství prachu je potřebné pro samočistící schopnot pokožky.