Mám obvod mikrokontrolelru PIC a ten ovládá 2 relé spíná spotřebiče na 23O V. Potřevobal bych co nejedodušeji vyřešit napájení mikrontroleru bez nutnosti trafa.
Inspiroval bych se např. řešením použitým v programovatelných pokojových termostatech, tedy použít bateriové napájení (popř. NiCd) a polarizovaná (paměťová) relé.
Přesně nevím kolik by mohli mít ty rele odběr. (možná přemíšlím i o polovodičovým spíná, ale zatím musí nabrat nějaké in formace o této cestě). Ani nevadí, že to celé bude galvanicky spojeno ze sítí k vzhledem ceně mikroprocesoru. Měl jsem představu asi jako zde http://www.volny.cz/cbov/schemata/svit_2ma.htm s tím rozdílem že bych tam dal stabilizátor 7805 (jak říkám nevím jestli je toto zapojení vhodné)
Zdravím , niečo podobné práve riešim , chcem napájať PIC ktorý bude ovládať 4 spotrebiče , chcem to dať cez 4 optotriaky a tie budú ďalej spínať triaky alebo stykače , skúšal som to napájať cez kondenzátor 330n a jednocestný usmerňovač+ešte jedna dioda čo zvedie opačnú polvlnu, za tým zenerka, kond na vyhladenie a 5V stabilizátor , šlo to , odber pic +display cca 8mA , ešte som tam nemal tie optotriaky ale to by malo odber zdvyhnuť len o par jednotiek mA , ešte tam chcem doplniť nejaký akumulátor pre PIC aby sa mi nevynulovali hodiny,šlo by tam použiť aj mostíkový usmerňovač .
Bistabilní relé má klidový odběr nulový, a na jeho přepnutí stačí - dle typu - třeba náboj v kondu 100uF/10V. Běžně se napájení malých příkonů řeší RC členem ze sítě + můstek + zenerka + velký elyt + stabilizace na 5V.
Da se sehnat do stokoruny impulzni nabijecka na mobil Nokia, da se lehce upravit vystupni napeti na 5V [dal jsem si praci s nakreslenim schema regulace], a dava to pres 500mA.