spousteni elektromotoru
Moderátor: Moderátoři
Podle meho kdyz je vse zapojene tak jak ma byt podle norem,vcetne jisteni
proti urazu el.proudem/ ochrana nulovanim,vzajemnym prospojovanim vodivych casti stroje atd.../,clovek ,ktery si stroj pujcuje pouceny o obsluze stroje a je to clovek alespon trochu"rozumny" tak se nemuze stat nic zleho.
To ted myslim elektricke zapojeni vsech doma vyrobenych stroju ,kterych je mezi lidmi urcite dost.
V mem pripade si zapojeni na stipacce urcite necham zkontrolovat elektrikarem.
Když nenapíšeš, proč chceš reverzovat čerpadlo a na co to je, tak se možná nedočkáš ani teoretické odpovědi. Tady chodí většina borců z praxe a ti určitě vědí, že reverzovat hydraulické zubové čerpadlo je z principu blbost. Třeba já jsem jich vyzkoušel spolu s motory různých výkonů, když nežeru, nějakou tisícovku. Takže tak nějak. Možná ti někdo poradí, ale já si to nerisknu. Zkus si to vygooglovat, tam najdeš vše potřebné. Hodně zdaru.
JOSTR píše:Spatne jsem se vyjadril,ja nechci reversovat cerpadlo,ale uvazoval jsem,ze kdyz si nekdo tu stipacku pujci a bude se mu motor/tedy cerpadlo/otacet spatne,na reversacnim prepinaci prepne na druhou stranu a bude po problemu se smerem otaceni
To máš stejně prd platný, někdo má zásuvku 16 A, někdo 32 A, ty můžou být obě 4 kolík,nebo 5 kolík a někdo má dokonce ještě starou 25 A ( oválná ). Takže stejně budou přehazovat vidlice, v tom je to nebezpečí o kterém víš a to jsi předpokládal pouze změnu směru otáčení. Pak k tomu budeš tedy vyrábět sadu redukčních kabelových spojek a to už neuhlídá nikdo.
- Přílohy
-
automatika.png- (9.62 KiB) Staženo 192 x
Samozřejmě je možné to řešit i bez automatiky pomocí reverzačního přepínače Y/▲. Např. Moeller za cca 1000,- (plus cena za jistič).
- Přílohy
-
přepínač.png- (11.69 KiB) Staženo 114 x
Elektricke zapojeni bude urcite zapojene tak jak urcuji normy.
Co se tyka konstrukce stipacky tak ta je podle meho urcite predimenzovana
na vypocitany tlak / bude tlacit kolem 13 tun /.
Hydraulicky rozvadec je novy ,osazeny pojistovacim ventilem,tak jako hydr.
hadice,ktere snesou tlak 32 Bar.
Urcite by bylo jednoduchsi si stipacku koupit,ale stipacka parametru,ktere potrebuju by stala nejmene 60000kc.Moje naklady do 20000kc.
A posledni vec,rad "montuju"a clovek ma radost,kdyz neco sam vytvori a slouzi to k ulehceni prace .