Mám takový dotaz, zda někdo neví, jak je to s rozvody plynu v bytech. Že mají být svařené vím, ale nevím, jak je potřeba dodržovat výšku a vzdálenosti od zdi a od země. Jde mi o to, že v kuchyni ve starém bytě je rozvod udělán ještě šroubovaný a vysoko asi 2m od země. Z něj jsou dvě odbočky ke dvoum sporákům a pak jde na chodbu a potom dolů do sklepa ke kotli. Chtěl bych předělat kuchyň a ten rozvod mi tam překáží, myslel jsem, že by bylo lepší ho táhnout spodem při podlaze(přívod je u země a vede na horu a pak zase dolů), kde by mohl navazovat na přívod a odpadly by ty šílné trubky(6/4"). Nechal bych to udělat plynařem, jen mě zajímá, zda by to takto šlo provést, jestli to není blbina
Rozvody plynu v bytech
Moderátor: Moderátoři
Rozvody plynu v bytech
Mám takový dotaz, zda někdo neví, jak je to s rozvody plynu v bytech. Že mají být svařené vím, ale nevím, jak je potřeba dodržovat výšku a vzdálenosti od zdi a od země. Jde mi o to, že v kuchyni ve starém bytě je rozvod udělán ještě šroubovaný a vysoko asi 2m od země. Z něj jsou dvě odbočky ke dvoum sporákům a pak jde na chodbu a potom dolů do sklepa ke kotli. Chtěl bych předělat kuchyň a ten rozvod mi tam překáží, myslel jsem, že by bylo lepší ho táhnout spodem při podlaze(přívod je u země a vede na horu a pak zase dolů), kde by mohl navazovat na přívod a odpadly by ty šílné trubky(6/4"). Nechal bych to udělat plynařem, jen mě zajímá, zda by to takto šlo provést, jestli to není blbina
BOBOBO píše:Blbina to není , ale musíš si uvědomit , je-li kotel na konci vedení , musí být vedení dimenzované na celkový instalovaný výkon . Takže jde-li , nejprve ke kotli a pak ke sporákům nebo každé zvlášť .
To potrubí je průběžné 6/4", z něj je jedna odbočka na horu ke sporáku 1/2" a pak po asi dvou metrech druhý sporák 1/2" a pak je 1" do sklepa ke kotli.
No kdyby šel aspoň ten kousek který jde kolem vystupujícího rohu do místnosti zasekat dovnitř, to by pomohlo. No já právě myslel jestli tu není nějaký přímo odborník na plyn. Myslím, že dříve nesměl být plyn veden zdí, tedy přímo jen v omítce
EKKAR píše:Jestli potkám známého, optám se - dělá přímo u RWE.
Děkuji EKKARE, to by jsi byl hodnej.
No také mně napadlo, kdyby byla jiná možnost než svařované železné roury. Ta měď by se mi líbila.
Ze zdi jde závitový kus, tak na to by se dalo potrubí připojit. Zatím to nepotřebuji urgentně, ale musím přemýšlet dopředu, abych si vše připravil na rekonstrukci kuchyně.
Celý potrubí se musí svařit (pokud je ocelové) nebo slisovat z mědi (už zmiňováno), lze ho vést u podlahy, vzdálenost od podlahy a stěn minimálně 2-5cm, nesmí být neseno vlastní délkou - musí ležet na kotvách nebo konzolích zhruba po 1,5-2metrech - v objímkách, aby nemohlo putovat, ale mohlo dilatovat. Lze ho i uložit do stěny - ale rozebíratelné spoje (vývodky ke spotřebičům) musí být mimo zdivo. Z hlediska kontroly a údržby (těsnost, nátěry) je výhodněší vést trubky mimo zeď, kde by esteticky vadily, lze je zasekat a zazdít. Průměry trubek musí odpovídat vzdálenostem = tlakovým poměrům a spotřebě, hlavně k tomu kotli.
Zbytek poradí přímo plynař.
Tolik citace.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Kamaráda jsem chytil po Skypu a z 10 minutové debaty vyplynulo asi tolik:
Celý potrubí se musí svařit (pokud je ocelové) nebo slisovat z mědi (už zmiňováno), lze ho vést u podlahy, vzdálenost od podlahy a stěn minimálně 2-5cm, nesmí být neseno vlastní délkou - musí ležet na kotvách nebo konzolích zhruba po 1,5-2metrech - v objímkách, aby nemohlo putovat, ale mohlo dilatovat. Lze ho i uložit do stěny - ale rozebíratelné spoje (vývodky ke spotřebičům) musí být mimo zdivo. Z hlediska kontroly a údržby (těsnost, nátěry) je výhodněší vést trubky mimo zeď, kde by esteticky vadily, lze je zasekat a zazdít. Průměry trubek musí odpovídat vzdálenostem = tlakovým poměrům a spotřebě, hlavně k tomu kotli.
Zbytek poradí přímo plynař.
Tolik citace.
Moc děkuji za takové cenné informace, aspoň se budu moci rozhodnout a když tak se s plynařem domluvit jak to udělat konkrétně. Hluboce se klaním
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
zdenoeddie píše:Este mesiac dva nech rusi stavkuju a uz nam ani to potrubie nepomoze
Jo to mně dneska také napdlo, že bych měl spíš přemýšlet o alternetivním topení
No naštěstí mám ještě ve sklepě druhý kotel na tuhá paliva. když bude nejhůře, půjdu vyčistit ten náš lesík od klestí a spadaného bordelu. Nevratných palet je také zatím dosti, tak nějakou dobu bych to s tím teplem měl vydržet. Další věc kterou bych neměl nechat bez povšimnutí, je možnost používání elektřiny, jak na vaření, tak na topení, budu si do té nové kuchyně muset udělat silný přívod
A kutilmile - nelituju tě