výroba brúsneho korundu
Moderátor: Moderátoři
-
oxid hlinitý
výroba brúsneho korundu
Celkom ma to zaujalo a rád by som sa o tom dozvedel viac.
On totiž oxid hlinitý je latka elektricky nevodivá.
Ale asi to nebol čistý oxid hlinitý, kedže po vychladnutí vytiahli ingot z pece elektormagnetickým žeriavom.
Bol by prosím niekto tej ochoty a vysvetlil mi podrobnejšie postup tavenia oxidu hlinitého elektrickým oblukom .
Budem mu nesmierne nesmierne vďačný.
A kutilmile - nelituju tě
-
oxid hlinitý
To čo som videl ja, bola nádoba s niekoľkými tonami oxidu a do neho zaborené elektordy.
Nie som si istý, či to nie je niečo podobné ako výroba hliníka elektrolýzou bauxitu avšak tu uhlíkovými elektrodami, pričom vraj elektrolýza prebieha až pri 900 stupňoch celzia a to vďaka kryolitu, ktorý zníži teplotu tavenia o cca. 1000 °C.
Predpokladám, že pri výrobe brusneho korundu sa nepoužívajú uhlikové elektrody, ktoré sú príčinou vzniku hliníka Al + CO2 ale skôr niečo ako wolfrám.
Tak premýšlam, nakoľko to je len tým, že je oxid roztavený alebo aj nejakou prísadou.
-
oxid hlinitý
-
oxid hlinitý
Mňa zaujimalo, ako to, že pri výrobe brusneho korundu sa elektrody, že by wolfrámové, dotýkaly oxidu a vytvorily tak elektrický oblúk, kedže oxid hlinitý je nevodivý material.
Zaujimalo ma, či je vodivý len tým, že je v tavenine, alebo je ku tomu nutná aj prísada a či je nutná pri tavení inertná atmosfera alebo stačí aj vákum
-
oxid hlinitý
Ako by sa dalo čo najrýchlejšie zistiť, že sa skutočne jedná o oxid hlinitý a nie o oxid kremičitý, napr. chemickou reakciou alebo inak.
oxid hlinitý píše:No veď to som aj napísal, že ku výrobe brusneho korundu sa hlinikove elektrody asi nehodia.
Mňa zaujimalo, ako to, že pri výrobe brusneho korundu sa elektrody, že by wolfrámové, dotýkaly oxidu a vytvorily tak elektrický oblúk, kedže oxid hlinitý je nevodivý material.
Zaujimalo ma, či je vodivý len tým, že je v tavenine, alebo je ku tomu nutná aj prísada a či je nutná pri tavení inertná atmosfera alebo stačí aj vákum
Při tom natavování se Al2O3 neúčastní vedení proudu - je taven elektrickým obloukem, do kterého je vnášen proudem plynu - argonu nebo dusíku.
-
oxid hlinitý
SKÝTA POUŽITIE VODÍKA NEJAKÝ PROBLÉM za predpokladu, že sa pokúsim pred jeho zavedením, odsať s pece všetok vzduch.
Či je nutné vodík obnmieňať, ale nie.
-
oxid hlinitý
Predpokladám, že použitie dusíka by viedlo ku vzniku nitridu a tým padom by bol dusík nevhodný.
O akom množstve pretekaného vodíka alebo argonu sa bavíme
http://referaty.atlas.sk/prirodne-vedy/ ... -materialy
oxid hlinitý a oxid křemičitý, pokud si zakoupíš jedno z toho, tak máš jistotu, že ti dali to správné, pokud ti leží na stole a ty víš, že je to Al2O3 nebo SiO2, tak zkus změřit objem nebo hmotnost a máš to...
když ti někdo řekne, že je to keramika z oxidu hlinitého, tak věř tomu, že tam žádný křemík nebude... je to prostě oxid hlinitý...
-
oxid hlinitý
Skúšal som ju taviť v obluku medzi dvoma grafitovými elektrodami a hodnú chvílu trvalo kým sa to roztavilo, takže možno áno - napr. ale kremeň najdeny pri rieke sa roztavil hneď a získal som sklovitý material.
S najväčšou pravdebodobnosťou vyskúšam ešte nepoužitelné brusne kotúče, ibaže ani predavač mi nevedel povedať ktorý je ktorý, fakt pekné