Jak nejefektivněji snížit napětí
Moderátor: Moderátoři
-
Ištván Šutrhází
Jak nejefektivněji snížit napětí
Možnosti, které mě napadají:
1) Pouze srážecí odpor. R=24-2/5mA=4k4 P=U*I=22*5m=110mW. Tento výkon je dost velký a musel bych použít výkonový odpor, aby mi to topilo co nejméně (např 1-2W).
2) Použít zenerku jakožto stabilizátoru napětí. Např. zenerku pro 20V a malý R. U na R bude 2V ->R=U/I=2/5mA=400R. P=U*I=10mW. U na zenerce = 20V -> P=U*I=20*5mA=100mA.
3) Použít nějaký stabilizátor typu 7805.
Co z těchto možností bude nejméně topit? Případně napadá Vás lepší řešení? Musí to být i s minimální cenou, takže vypouštím nějaké step-down měniče atp.[/b]
u zenerky -záleží podle toho kolik nastavíš proud do zenerky
u stabilizátoru - 78xx žere tuším dvě, tři miliampéry, takže se ti asi o polovinu zvedne
Cust píše:Výkon, který musíš dodat je P=I*U, tedy pokud máš ledku na 5 mA a napětí 24 V, tak výkon P vychází 1.2 W minimálně (pokud nepoužiješ spínací potvůrku). Tento ztracený výkon odpovídá zařazení odporu do série s LEDkou. Pokud použiješ zenerku nebo stabilizátor, tak ztrátový odpor se ještě zvýší.
u zenerky -záleží podle toho kolik nastavíš proud do zenerky
u stabilizátoru - 78xx žere tuším dvě, tři miliampéry, takže se ti asi o polovinu zvedne
Trošku jsi to přepískl. ten ztracený výkon bude jen 0,12W, takže stačí miniaturní srážecí odpor a teplo bych neřešil. Každý DC-DC měnič by v tomoto případě účinnost asi zhoršil.
-
Ištván Šutrhází
Právě že já řeším to teplo!
Je to opravdu 120mW, ale když použiju málo výkonový odpor, tak se mi dost zahřívá a to nechci. Když použiju výkonový, je odpor velikostně velký a to taky nechci. Proto hledám jiná řešení.
Otázkou třeba je, když použiji zenerku a jí poteče proud 5mA a bude se na ní ztrácet výkon 100mW, jestli se bude zahřívat stejně jako malý odpor (0.6W)?
Stejný ztrátový výkon přivedný do velkého nebo malého odporu nebo do zenerky se projeví podle plochy odporu (předřadníku) různou povrchovou teplotou, uzavřený prostor ale vytopí stejně, když zanedbáme rozdílné šíření tepla různou vlnovou délkou. Důležitý pro povrchovou tepotu je povrch (plocha), ne to jestli to je odpor, zenerka nebo monolit 78xx atd.
Jestli nemusíš mít kontinuální signalizaci, dalo by se použít relaxační zapojení kdy přes odpor nabíjíš maličkým proudem kond a ten se pak vybije jednou za čas do LED, což je obdoba toho měniče ale snad poněkud jednodušší.
Uvažovat o ceně při současných poměrech cen tranzistorů a výkonových odporů atd. je všelijaké
Použij co nejvíc co nejmenších SMD LED spojených sériově, tím se zvýší napětí pro LED a zlepší poměr mezi spotřebou indikace a spotřebou předřadného odporu.
-
Ištván Šutrhází
Pokud jsem to (až nyní) správně pochopil, jde o co největší plochu a ne o typ prvku. Takže nejvýhodnější bude co největší rezistor, který lze použít?
dej tam normální miniaturní rezistor bez stablu, bez zenerky ... (pokud to napětí 24 V sečasem nemění)
za hodnotu výkonu se omlouvám, nějak mi ujela ruka
-
Ištván Šutrhází