zesilovač vs. AT zdroj
Moderátor: Moderátoři
-
Vojťas
zesilovač vs. AT zdroj
mam zesilovac k reprakum a chci ho napajet ze zdroje ze 486, ale je tam slyset takové bruceni, huceni, sumeni nebo jak bych to popsal,
muzete mi nekdo poradit jak se toho zbavit ? nikde sem tu nic takoveho nenasel, Dik
Přiznám se ale, že soudobý vývoj NF techniky příliš nesleduju a tak nevím, zda se spínané zdroje nezačínají objevovat i tam. Ale zatím jsem nic takového nezachytil...
-
Vojťas
Zaprvé bych celý zdroj vypreparoval a umístil do izolované krabičky aby nebylo třeba zemění na kolík. potom by to chtělo zvýšit kapacitu na sekundáru ale ne o mnoho stačí kvůli vysokým frekvencím přidat 100k keramiku a max 1 až 2G ale v kondenzátorech tak po 500M zase z důvodu frekvence aby měli co nejmenší vnitřní odpor a zapojit je v Pí článku s odporem upraveným dle odebíraného proudu s poklesem na 0,5V.Potom by to chtělo celý zdroj zatížit na 5 a 12v větvi tak 5W žárovkou aby ořízla špičky co nezachytí filtrace Možná by to chtělo ještě feritové prstýnky na přívod 12V no a potom by to mohlo alespoň trochu jít jo a nakonec stínit celí izolovaný zdroj stíněním které nebude v kontaktu s ničím ze zdroje jens - polem. Nebude to perfektní ale mohlo by to pomoct.
-
Vojťas
jinak sem myslel ze "uprava" bude jednodussi, ze nekdo poradi nakej figl, no ale nevadi, diky, treba to vyuziju pozdeji az budu mit vic skusenosti a pustim se do toho. Diky
Neutichající brum
Když jsem do toho zapojil radiomagnetofon, podstatně to omezilo rušení od spínaného zdroje počítače s AT zdrojem (počítač byl ve vedlejší místnosti, ale na stejné fázi) na VKV rozsahu a bylo možné naladit i opravdu slabé stanice.
-
Pí článek
SoKaR píše:Bohužel žádný ATX zdroj navíc nemám. Zesilovač jsem chtěl požívat převažně se sluchátky, protože mi na již zmiňovaném GHT 5.1 pro ně výstup chybí. Jenomže ve sluch. je brum ještě intenzivnější a tím pádem je zesilovač pro tento účel prakticky nepoužitelný. Celkem mě zaujalo Datonovo řešení které jsem při stavbě již částečně použil, kromě toho zapojení v Pí článku - který neznám, máte někdo schema, nebo mi to prosím objasníte? Ještě k té žárovce. Možná můj dotaz bude znít hloupě, ale neznám konstrukci AT zdroje. Je jedno na kterou 12V větev zapojím žárovku, nebo musí být před napájením zesilovače?
Pí článek je zapojení tří prvků (součástek) proti zemi tak, že připomínají písmeno Pí. Takže na výstup zdroje zapojíš odpor (směrem k zátěži) a k němu z obou stran kondenzátory proti zemi. Ve většině schémat je ten odpor vodorovně a ty kondíky svisle - to tvoří to Pí. Jestli na něm má být úbytek 0,5V, tak R=U/I= 0,5V/I. Je to ztrátové,ale asi účinné(nevím?). Ve zdrojích AT už takový článek bývá zapojen, ale místo toho odporu je tam indukčnost, což má potlačit jen střídavé složky rušení a nevzniká na tom skoro žádný úbytek pro stejnosměrný proud. Ale ta indukčnost je evidentně malá pro tvoje účely.
Ta žárovka se dává jako předzátěž, protože některé zdroje nesnášely dobře chod naprázdno. Pokuds ji tam nedal doteď tak to asi není potřeba. Že by žárovka "ořízla špičky co nezachytí filtrace" se mi nějak nezdá. Čeho špičky? Pokud ji tam chceš dát, tak ji zapoj na PLUS 12V, jestlis myslel tohle. Mínus 12V je řešeno většinou přes stabilizátor 7912 a je na malý proud a nic ti to nepomůže.
Čistě teoreticky, pokud budeš příliš zvětšovat kapacitu na výstupu zdroje, může se stát nestabilní smyčka zpětné vazby a zdroj se může rozkmitat. Takže nic se nemá přehánět.