Výroba DPS fotocestou
Moderátor: Moderátoři
-
kybler
Peroxidem jsem zvyklej leptat i pod minutu, kyselina se při velký desce leckdy vaří, ale dobrej lak (zelenej elchemco s fialovým štítkem) to vždycky vydržel bez úhony. Ta mazačka má jen asi 4W, ale je bez luminoforu=dost tvrdý UV záření, takže to evidentně stačilo, když celá deska změnila barvu i v místech spojů.Předloha byla přitom vytištěná prakticky neprůhledně a byla potištěnou stranou na desku. Myslel jsem, že kresba má být po osvícení vidět, ale nebyla, jen se krátce objevila ve vývojce.
2Atlan: 24hodin je moc, fotocestu jsem volil kvůli úspoře času, za tu dobu to při malování už osazuju, pokud to teda není nějaká oboustranná příšernost s 10 šváby, displayem a hafem součástek.
Jen pro informaci, teď dělám polointeligentní solární regulátor, čekaj mě 4 měniče 10-15V=>12V/5V a DC/DC měnič 12V=>250V pro osvětlení s nulovou klidovou spotřebou. Když se člověk 14dní nehne z místa, začne být nervózní...
Potom na stôl polozim kuprextit na to predlohu (foliu) zaťažím sklom s vitríny. Do stolovej lampy namiesto klasickej ziarovky namontujem poulicnu lampu (ortutova vybojka za 120SK kúpiš v každom lepšom elektre.
POZOR: výbojka sa musí zapojiť cez tlmivku. Ja to riešim tak že lampu vytiahnem zo zásuvky a zapojím ju do upravenej predlžovačky, v ktorej je faza vedena cez onu tlmivku...
Osvit cca 15 minut zo vzdialenosti 30-40cm
Potom zoberiem litrovu nadobu, nasypem do nej hydroxid sodný cca obsah jedného vrchnáku od hydroxidu. Origoš vývojku nekupuj, to co ťa stojí jeden malý sáček stojí v drogérií celé kilo hydroxidu...
CCa za minutu je to vyleptané, čas nieje kritický ani po 5 minútach sa pri danej koncetrácií vývojky s nákresom nič nestane...
Potom leptám klasicky kyselinou + peroxid, chlorid železitý je lepší v tom že ho môžeš použiť opakovane a nestane sa ti to že just keď ho doma potrebuješ ti chýba... Ale kyselina je rýchlejšia.
Keď som používal chlorid železitý tak nikdy ten z obchodu, lebo v GM a podobne predávajú len slabý čajíček to skoro neleptalo, čakať 3. hodiny na plošák sa mi ozaj nechcelo. Keď chlorid tak treba kúpiť kryštalický a pekne si rozrobiť poriadny koncentrát...
Peto...
-
Kybler
-
kybler
Objednal jsem jich 240, to by možná na osvit tý desky mohlo stačit, co říkáte?
- Přílohy
-
3_jarovka.JPG- (90.52 KiB) Staženo 97 x
-
Gogoxxx
-
domogurec
co je nejdůležitější je předloha! pominu-li výjezd z osvitky v DTP studiích nebo ofset. tiskárnách, které nyní vzhledem k CTP mizí, tak dobře použitelný je výjezd z laserovky na pauzák. tento výjezd umístím pod víko papírové krabice nasáklé nitro ředidlem na cca 1-2 minuty (nuzno vyzkoušet). aceton způsobí dokonalé "slití" toneru do naprosto černé linky (ne všechny tonery ale fungují, HP IIL-5L 100% pak už nemohu sloužit). Dnes už bych ale volil výjezd na inkoustovce, která používá dye-based inkousty (Epson R200 a výše) - ne vodové!!!! a použití spec. blány (průsvitka do projektorů). zde dosáhnete denzitu cca 3D, což se blíží filmu. vyvolání je podle typu desky, zpravidla 20°C roztok NaOh cca 1% (louh sodný=každá drogérie) a vyleptání. já používám dvě misky v sobě, do první naleju vařící vodu z konvice, do druhé roztok koupeného chloridu železitého, stačí cca 5mm a za 1 minutu je tišťák, jako víno! ty misky je v podstatě lázeň - tou vodou nahřívám nepřímo ten chlorid. vynikající skleněné misky cca 12×12cm má IKEA