taky bych si dokázal sestavit analogie, ale omezím se na reálné poznatky, které mi říkají, že většina, snad 100% lidí není informována o skutečnosti že tarif Basic se dá od "základního" Comfort odečíst po vynaložení určité aktivity. Ta suma lidí které mám čest znát osobně přitom jsou z většiny s VŠ a z menšiny SŠ vzdělání, dá se říct lidi kteří nemají tendenci vyhazovat neuváženě, rozhodně to není "lidlový lid". Ale nikdo z nich informaci o "produktových řadách" ani nazachytil, pro ty kterým jsem svoje poznatky z četby Oranžové brožurky četl, to byla novinka. Možná je pod jejich úroveň úspora 150,- za rok, možná spíš jen tak obecně sledujou pozice energetických hegemonů, co já vím. Z toho pohledu je tedy marketingová ojebávka ČEZU profesionální. Vždyť mohli naopak všechny defaultně přeřadit do Basic a jen ty, co cítí potřebu 3x ročně měnit sazbu a konzultovat platby po telefonu, mohli obšťastnit Comfortem. To by se dalo posoudit, až kdybychom věděli jaká část odběratelů touží po komunikaci s ČEZem a to po telefonu a nikoliv dneska obvyklým mailem. Vedle toho bychom museli vědět, jaké náklady ČEZu vyvstaly provozem zákaznické linky a o kolik to je navýšení nad rámec toho, že tam stejně u PC sedí pracovníci pro komunikaci.
Ale takhle by se daly rozebírat další jednotlivé formulace z té jejich brožurky, analyzovat, hledat alternativy a pak je posoudit v rámci image celé firmy.
Sám za sebe vím, že za xx let odběratele služeb energie jsem měl jednou potřebu komunikovat s jejich centrem služeb a protože to bylo v tomto tisíciletí samozřejmě to bylo mailem. Litera scripta manet...
Za svoje příjmy si ČEZ může dovolit zaměstnávat špičkové pracovníky pro vytváření image, že umějí vyplachovat a vytvářet veřejné mínění to je vidět i tady