felicia 1.3
Moderátor: Moderátoři
felicia 1.3
A kutilmile - nelituju tě
hovorí treba vymeniť termostat a ked som to otvoril po odmontovaní hadíc
bolo to tak totiž bola prasknutá umelá hmota kde bol osadená škrtica klapka
čiže ona občas zatvorila občas nie.Takže jednoznačne treba ho vymeniť
treba to klasifikovať ako výrobnú závadu lebo nepoznám nikoho komu by sa to na felícii z posledných modelov nebolo stalo.
Doma to měnit nezkoušej, pokud nemáš momentový klíč a neznáš pořadí utahování jednotlivých šroubů, spíš to zku*víš, než opravíš - prasklá nebo pokroucená hlava stojí mnohem víc než oprava v servisu - Tvé rozhodnutí nechat to na odbornících jedině schvaluju...
www.feliciaklub.cz a tam si najedeš na fórum.
Já u modelu z roku 1996 jsem měl jinou závadu, když termostat nezavíral. Tam uvnitř je takový talířkovitý ventil a na obvodě má O kroužek a ten se sesmekl a tak to těsnilo jen plastem na sedlo, což protékalo. Nasadil jsem kroužek zpět a bylo po problému.
Ten tvůj termostat jsem měnil kamarádovi, koupil si ten celý vnitřek i s termostatem a bylo to. Je to fakt jednoduché.
Jinak jak píše Ekkar s tím vyměněním těsnění pod hlavou, to také není problém a není potřeba chodit do servisu, ale to asi nebude potřeba měnit.
Já jsem se navyměňoval sobě i kamarádů těsnění a nikdy jsem neměl momenťák, ten byl v rukách. Nikdy to nezlobilo, pokud byly srovnané vložky v bloku. Měl jsem metodu, že jsem vyměnil těsnění a pěkně ohřál motor, trochu jsem ho projel a pak ještě za tepla dotánul a nikdy nedělalo problémy, tedy pokud nebylo něco s vložkami. Už jsem po 500Km nedotahoval. Co se týká toho systému dotahování, tak se začíná od prostředka a ve spirále se jde po obvodě dál. Je jedno zda doprava či doleva, ty matice u svíček se dotahují nakonec. Nejprve se hlava dotáhne jen trochu dokola a pak ji dotahuji silou, kterou mám už v ruce(kontroloval jsem to pak momenťákem a bylo to správně) Jinak postup na dotažení hlavy se dá sehnat jak na netu, tak ve starých knížkám ke škodovkám, např. Š 120.
Ale co je velmi důležité, je po sejmutí hlavy zajistit vložky v bloku, jinak je průser na cestě(osobní a nejen má zkušenost, při pootočení klikovky, se posune nahoru nějaká vložka, dostane se pod měděné těsnění bordel a pak to netěsní a teče voda opravdu do toho oleje. Pak taková oprava je je docela opruz). Zajišťoval jsem to velikou podložkou mezi 1a2 valcem a 3 a 4 k bloku
vrky píše:JENYSi je doporučeno hliníkové hlavy dotáhnout jen jednou. U Š120 kde byla litinová hlava se po ujetí cca500-1000km dotahovala znovu. Felicie 1,6 má vodní čerpadlo s ocelovou hřídelkou a plastovou vrtulku. Stane se že se vzájemně protočí. Teplota u vypnutého topení stoupá. Při zapnutí topení fouká chvilku teplý vzduch a za chvilku jde studený. Teplota je zvýšená nad normálem. jen tak pro zajímavost.
Vrky, to máš pravdu, na to jsem pozapomněl, ale o to je to pak jednodušší. Pokud bych potřeboval vyměnit těsnění, udělám si to sám. V práci mám i momentový klíč, tak bych to měl profi