regulace obřích motorů
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Jinak pro tvou informaci: cerpadlo z jakesi automaticke pracky (se zaplavenym rotorem z trvalyho magnetu) jsem uspesne vyrobil elektronicky komutovany motor. Pouzil jsem k tomu elektroniku z vykonneho prumysloveho DC ventilatoru. Vysledek - motor se tocil, ale zaberny moment byl hodne slaby. Na komutatorovy motor to nemelo. A to jsem z tim laboroval dost dlouho.. Pokousel jsem se totiz pro nekoho vyrobit cirkulacni cerpadlo na stejnosmerny proud..
- Artaban001
Jeste dodatek...
Zaver: klasicky motor z komutatorem ma vyssi ucinnost a lepsi zaber. A na nejaky slaboucky jiskreni se s...e
Anonym píše:A šlo by takový motor realizovat tak, že by buzení bylo na rotoru a "pohonné" cívky by byly na statoru? Šlo by tak snížit napětí na lamelách na únosnou mez?
Energii do rotoru musíš stejně přivést (viz Artaban001), přehozením statoru a rotoru si nepomůžeš (když převrátíš naruby malou košili, stejně ti bude malá...). Komutátor je velmi dokonalá (a propracovaná) věc (je mnoho literatury i v češtině, které se kluzným kontaktem a komutací podrobně zabývají), při správné konstrukci je u velkých výkonů těžko nahraditelný elektronikou. Konstrukce stejnosměrného motoru má několik prostředků, pomocí nichž může omezit jiskření mezi kartáčem a lamelami a navíc to, co vadí u vysavače v domácím rozvodu nn nemusí vadit ve vn trakci či u obřích strojů v průmyslové síti. Pokud by byl zájem, je možné si zblízka prohlédnout ss stroj (Siemens z roku 1917, 2 MW/650 V, průměr cca 4 m, 68 otáček, vodorovná hřídel) - je to pohon těžního stroje v hornickém muzeu na dole Michal v Ostravě. Stroj běžel až do devadesátých let minulého století v původním stavu (vinutí, izolace...). Napájený byl z Illgnerova soustrojí (Ward se setrvačníkem), poháněného asynchronním motorem. Regulace umožňovala precizní zastavení v poloze +/-2 cm na obvodu 4 m bubnu (úhel si spočítej sám). Je to přeci jenom něco jiného než motor z magneťáku či vysavače... Obrázek komutátoru s jednou sadou kartáčů (je jich tam jinak 20) je tady: