Talisman 308U- divné zapojenie
Moderátor: Moderátoři
U siete:226 V~ ,
A usmernovačky:50 V ~,
K usmern.:56 V =,120 V ~
C20:54,4V=,
C19:47V =
Merane klasickým multimetrom striedave napetia na striedavom rozsahu a jednosmerne na jednosmernom C19,20 su merane medzi obalom ktory je spojený s kostrou radia a živými výstupmi.
-
Návštěvník
tornado6 píše:Nie chlapi treba čitať aj na tomto poslednom planiku zapojenia tej UY1N ten popis na boku ČERVENYM je zapojenie podla schemy teda ORIGINAL a ZELENYM je zapojenie ake bolo v RADIU samotnom je to nakreslene aby ste videli ten rozdiel v zapojeni elektronky a schemy na planiku v mojom predošlom planku zapojenia o ktorom ste pisali že tak to nemože byť zapojene ale zatial jedine tak mi to funguje a nie je to na prve zapojenie ono to funguje už 3 roky v pohode len som zohnal original UY1N a doteraz som tam mal nahradu s diodou , samozrejme nechcel som si odpraviť elku takže pokusy dať to do original stavu - myslim zapojenie som riešil stale s nahradou, kedže zatial to funguje iba so zeleným zapojením tak je tam stale náhrada s klasickou diodou ak sa to podarí rozbehať na original zapojenie tak tam potom skusim dať original elku.
Z tejto citácie s veľmi interesantným slohom a z toho červeno-zeleného plánika mi vychádza toto : Ty máš rádio / ten Talisman /, v ktorom dlhšiu dobu žila svoj skrytý život polovodičová dióda vo funkcii usmerňovačky, vystupujúca neskôr ako zelená. A primerane boli upravené aj zrážacie odpory. V diskusii tiež uvádzaš, že rádio hralo. Kondenzátory by som však preveril. Teraz, keď si zohnal usmerňovačku UY1N, si prekvapený porovnaním originálnej schémy a tým čo si našiel pozapojované. Samozrejme aj s dôsledkami pokusov a odpálením nejakých súčiastok. Teraz k tomu plániku s päticou. Nie je podstatné, že podľa smeru číslovania kolíkov sa na päticu pozeráme "zhora" ako keď do nej chceme zasunúť elektrónku. Ten symbol červenej diódy medzi kolíkmi 3 a 7 má naznačovať ako by fungovala UY1N - tvoje označenie "ORIGINÁL UY1N". Podľa katalógu je na kolíku 3 anóda a na kolíku 7 katóda. Na originálnej schéme rádia pri značke E4(UY1N) sú tieto čísla pripísané pri príslušných elektródach. Bohužiaľ, na tvojom obrázku je tá červená dioda nakreslená opačne. Toto ti už napísal Hifista a Vybihal.
Dostávame sa k zelenej schéme. Zelená dióda, je nakreslená, ako je nakreslená. Pätica elektrónky potom už tvorí len prepojovaciu svorkovnicu, kde sa zohľadnilo využitie vodičov z kolíkov 1, 8, 3, 7 a podľa pripojenia zelenej diódy aj vodičov kolíkov 2 a 6. Stručne povedané, päticu elektrónky s polovodičovou diódou nejaký tvoj predchodca vhodne prepojil k voliču sieťového napätia, k upraveným zrážacím odporom a smerom k elektrolytom. A rádijko hralo. Keby sme hneď na začiatku diskusie poznali presnejšie súvislosti, mohli sme mať už bodku. Ako z toho von ? Keď už chceš tú UY1N využiť, predrátuj päticu a všetko okolo podľa originálnej schémy Talismana - toto ti už radil Hifista. Ale tie odpory 700 a 200 Ohmov sú potrebné. Nepomôžu špekulácie, že odskúšať s náhradou a potom s elektrónkou. Je potrebné zohľadniť zapojenie žeraviacich okruhov pre zvolený prípad.
PS: Pre anonym ano maš pravdu prepač moja chyba to s tou červene nakreslenou diodou maš pravdu ale že by to malo za následok odpalenie 400/150ohm/12 Watoveho rezistoru?
Inak dakujem ti anonym vyskušam to predratovať podla schemy a ozvem sa.
-
Návštěvník
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Návštěvník