Leptání DPS
Moderátor: Moderátoři
Leptání DPS
Hlavne si nenapsal, cim osvetlujes, ja vybojkou s odstranenou bankou.
nxn píše:A taky než leptat v chloridu železitém mě příjde lepší smíchát vodu,peroxid vodíku,kyselinu chlórovodíkovou....v poměru 4:1:1 nebo 3:1:1 a leptat v tom...je to mnohem rychlejší....
Subjektivni dojem...tisic hlav, tisic nazoru.
stepa píše:...nxn píše:A taky než leptat v chloridu železitém mě příjde lepší smíchát vodu,peroxid vodíku,kyselinu chlórovodíkovou....v poměru 4:1:1 nebo 3:1:1 a leptat v tom...je to mnohem rychlejší....
Subjektivni dojem...tisic hlav, tisic nazoru.
To není 1000 názorů - to je pravda. HCl s peroxidem leptá opravdu MNOHEM RYCHLEJI - bohužel, má to i velkou nevýhodu pro vyznavače fotocesty - je tak agresivní, že to sežere i tu fotorezistivní masku, takže toto leptadlo je pro fotocestu vysloveně nevhodné. Pro leptání v kyselině solné je potřeba používat odolnější krycí materiál - buď kvalitní samolepicí tapetu pro metodu dělicích čar, nebo nitrobarvu, případně roztok asfaltu v acetonu nebo toluenu pro kreslení metodou spojových čar - všecko ostatní méně odolné je sežráno a výsledkem není kýžená DPS, ale pouze prodírkovaná izolantová deska bez spojů. Tím nechci nijak brojit proti fotocestě a leptání v chloridu - jen ujasňuju, proč něco jde a něco ne.
A kutilmile - nelituju tě
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Mozna ze jsem trochu zaujatej vuci HCl, kdyz jsem si do rozlite louzicky na zidli kdysi sedl
Ale stejne jinou vyhodu nez tu rychlost fakt nevidim.
forbidden píše:Nechapu jak nekdo muze jeste leptat v HCl a H2O2...Mozna ze jsem trochu zaujatej vuci HCl, kdyz jsem si do rozlite louzicky na zidli kdysi sedl![]()
A co Tě víc nastolicovalo - poleptaná židle, zničený gatě nebo popálená (_!_)?
Já jsem taky tak dřív leptával, ale přestal jsem protože jsem netušil kam s tím. Vždy jsem to používal dále, jen jsem přilil peroxid.
Až to mělo barvu pravého brčálu, tak jsem to zředil HODNĚ vodou a normálně vylil do kanálu.
Pak jsem začal leptat v chloridu, aby jsem neměl takové starosti.
Chlorid pak odevzdám ve sběru.