Hlučný HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Jirka »

Pepa87 píše:.. čím novější, tím víc stojí za velký...

čím novější, tím jemnější mechanika, tak to asi bude
MaTTo

#17 Příspěvek od MaTTo »

V disku nieje ziadna specialna atmosfera a uz vôbec nie vakuum ... kde na take veci chodite preboha :roll: pevny disk zatial neplni funkciu laboratoria,, v disku je uplne normalny vzduch aky dychate v miestnosti s pocitacom akurat je ten HDD odolny voci vniknutiu prachu dovnutra ktory by ho poskodil ... a vzduch v disku je potrebny na jeho funkcnost kedze pomocou vzduchu sa nadnasaju hlavicky nad platnami atd., a ked uz je disk raz hlucny tak aj hlucnym bude neda sa to namazat a pod. kraviny ,, ja som raz takyto problem vyriesil zabalenim disku do molitanu a tak som stym fungoval vyse roka pak som ho predal
stepa
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od stepa »

A co je vzduch bez prachu? Normalni vec? Tak proc aparaty na jeho vytvoreni(filtrace) stoji tolik mega? Nemyslim si ze je to tak mimo, kdyz to nazves specialni atmosferou.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Nema zmysel s tym nic robit. Disky, ktore maju par desiatok tisic hodin nabehanych, byvaju hlucne - to je proste fakt. V robote mame jeden, ktory ma momentalne 48475 hodin :)
Rozoberat disk ma vyznam len v jednom pripade - ked sa nevie rozbehnut kvoli mechanickej chybe. Pri starych diskoch (zatial som videl Conner a Quantum s takymto problemom) sa moze stat, ze sa sice platne roztocia, ale hlavy sa nevedia dostat prec z parkovacej polohy. Vtedy pomoze bud vo vhodnom momente buchnut na spravne miesto alebo disk rozobrat a pomoct tomu rukou. Potom skopirovat data a disk vymenit. Za iny typ, samozrejme - byvaju to problemy, ktore sa vyskytuju v celych seriach.
MaTTo

#20 Příspěvek od MaTTo »

stepa píše:A co je vzduch bez prachu? Normalni vec? Tak proc aparaty na jeho vytvoreni(filtrace) stoji tolik mega? Nemyslim si ze je to tak mimo, kdyz to nazves specialni atmosferou.

Bezprasne prostredie ake je v disku a SPECIALNA atmosfera su dve rozdielne veci,, v disku je uplne to iste co aj dychas a nieje ani hermeticky ani nijak inak uzavreny ... je len chraneny voci vniknutiu prachu a to je vsetko,, navyse je ten vzduch v disku potrebny na jeho spravnu funkcnost kedze vdaka nemu sa hlavicky nadnasaju nad platnami atd.,
Návštěvník

#21 Příspěvek od Návštěvník »

kde se dozvím kolik si toho disk odpracoval?
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Zo SMARTu. V Linuxe "smartctl -a /dev/hda" (a pod.), do Windows treba nieco nainstalovat - napr. http://smartmontools.sourceforge.net
MaTTo

#23 Příspěvek od MaTTo »

A ak je to starsi disk napriklad MAXTOR tak sa to nedozvies pretoze dobu prevadzky tzv. Power on time pocita v minutach a pri 60 000 rata znovu od nuly, tak aby si nahodou nebol prekvapeny ked tam uvidis nejake sialene cisla budto moc male alebo zase moc vysoke .
Návštěvník

#24 Příspěvek od Návštěvník »

Díky.
Mám 200G SATA Caviar od února 2006 a ukázalo mně to 10072 Power on hours. To je přes 14 hodin denně. Nemůže to ukazovat blbě? Nevíte kolik hodin ukáže funglovka disk?
Taky jsem si zkoušel vyjet info o záložním ATA disku, ale nepovedlo se mně správně ošéfovat ty přepínače u smartctl. :oops:
Návštěvník

#25 Příspěvek od Návštěvník »

Samozřejmě fungl nový ukazuje smart "Power on time" hodnotu 0 max 1. Pokud je hodnota jiná (větší), o něčem to svědčí (někdo už ho sedlal a ty jsi druhý).Taky by ti vadilo, že na novém autě už někdo rajtoval a ty ho kupoval jako nové!!!.
Michal

#26 Příspěvek od Michal »

Mám zajímavou zkušenost s HDD WD 80GB. (Vyhánění čerta ďáblem :evil: - :twisted: )
Použil jsem ho jako externí disk, ale byl dost hlučný - při zapojení bylo hodně slyšet ložiska, jakoby na sucho, takové skoro pískání.
Už mě to hodně vadilo, tak jsem ho z nouze zabalil do velkého ručníku.
Hluk jsem už neslyšel a tak jsem si na něj vzpomněl tak za 5 hodin.
To už měl tak k 50ti stupňům :o
Disk to přežil, ale hlučnost šla hodně dolů!!!
Já si to vysvětluji tak, že se tou teplotou roztekl mazací tuk na ložiscích a promazal je...
Od té doby disk používám bez problémů.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

U procesorů se co nejnižší teplota doporučuje, ale u disků je nějaká provozní teplota potřebná - někdo říká 35°C minimum, jiný 37°C, jsou i hlasy, tvrdící totéž o teplotě kolem 40°C. Vše měřeno interně, softem jako je Everest ap. Osobně mám Barracudu 320GB, naprosto normálně fungující v teplotách kolem 45-48°C.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

V dílně roztáčím disky zchlazené na -1 st. když tam po tejdnu zase přijdu a přežívaj zatim v pohodě :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Treba vychadzat z udajov od vyrobcu - 50 stupnov byva maximalna pripustna teplota.

Ale zaujimave, ze ten disk stichol. Mam WD 40GB s rovnakym problemom, tak to skusim :D
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

HW nakupuju od servisáka PC. Na rovinu mi řekl, ať si nekupuju disk WD, že to jsou ty největší shi.ty mezi značkami - o těch neznačkových ani nemluvě. Takové Maxtory prý jsou lepší, ale zase mají tu nectnost, že se v jednom PC nerady snášejí s jinou značkou - takže asi nejlepší poměr ceny/kvality a výkonu nabízejí SeaGaty...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“