OVP CTV2154S ?

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

haky píše:...Tady nejde nic. Zdroj je pořád ve STBY. Když zmáčknu nějaké číslo na ovladači, nebo něco, tak LED ve zdroji pohasne a z STV 2249 vyjde hor. imp. až na bázi T141. Na kolektoru už nic není. Celé to trvá asi půl vteřiny a pak se LED ve zdroji opět rozsvítí naplno.

Co znamená "na kolektoru už nic není"?, snad je tam aspoň těch 112V nebo ne?. Pokud je to tak, musíš vidět alespoň sepnutí tranzistoru k Ucesat. Jinak je tranzistor VT141 vadný. A pokud schází impuls z.b., bude problém v kolektorovém obvodě trandu(včetně obvodů vn trafa). To je evidentní. :wink:
haky

#17 Příspěvek od haky »

To, co se mi objeví na obrazovce osciloskopu při měření na bázi jako vychýlení do půl obrazovky, tak na stejný rozsah na kolektoru jen lehké cuknutí. Tranzistor se zdá být ohmicky v pořádku. Samozřejmě v zapojení je při zapnutí na kolektoru asi 120V. Mám nějaký tester VN traf s 8mi LED někde z netu, ale i ten signalizuje, že by VN trafo i VT141 měli být OK.
masar

#18 Příspěvek od masar »

haky píše:To, co se mi objeví na obrazovce osciloskopu při měření na bázi jako vychýlení do půl obrazovky, tak na stejný rozsah na kolektoru jen lehké cuknutí. Tranzistor se zdá být ohmicky v pořádku. Samozřejmě v zapojení je při zapnutí na kolektoru asi 120V. Mám nějaký tester VN traf s 8mi LED někde z netu, ale i ten signalizuje, že by VN trafo i VT141 měli být OK.

Raději spoléhej na zdravý rozum, než na tester. Jestli napětí Uce nejde v okamžiku impulzu na bázi téměř k nule, je tento tranzistor vadný. Nezapomínej, že se jedná o darlington, kde může být vadný třeba jen vstupní tranzistor. Vyměň ho a uvidíš. :wink:

p.s. Ta věta "To, co se mi objeví na obrazovce osciloskopu při měření na bázi jako vychýlení do půl obrazovky..." napovídá o tom, že je možná přechod b-e v háji. Kdys uvedl, co to je půl obrazovky, věděl bych to přesně.
haky

#19 Příspěvek od haky »

masar píše:
haky píše:To, co se mi objeví na obrazovce osciloskopu při měření na bázi jako vychýlení do půl obrazovky..." napovídá o tom, že je možná přechod b-e v háji. Kdys uvedl, co to je půl obrazovky, věděl bych to přesně.

To je cca 2V na bázi. :wink:
masar

#20 Příspěvek od masar »

Jo, už jsi ho vyměnil? :wink:
haky

#21 Příspěvek od haky »

masar píše:Jo, už jsi ho vyměnil? :wink:
Ještě ne, zítra ho koupím a vyměním. Dnes už tu mají zavřeno. :D
haky

#22 Příspěvek od haky »

Dneska jsem měl chvilku, tak jsem něco oměřil a dostal jsem se opět na začátek. Ve zdroji je stabilizátor NL103 (LM317T) mělo by z něj jít 8V, ale mě jde jen 1V, protože tranzistor VT102 (BC848), který je u něho je pořád otevřený. Když mu odpojím bázi, tak napětí vyleze na 4,3V. Jaké má být asi napětí na řídící noze LM317T?
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

LM317 ma Vref=1,25V (medzi OUT a ADJ).
masar

#24 Příspěvek od masar »

Na vstupu stabilizátoru(pin3) musí být těch 11V, na výstupu(pin2) musí být napětí vždy o 1,25V vyšší, než řídící napětí (pin1), které je dáno děličem R123/R124. Pokud je na vstupu 11V (kontroluj i zvlnění - C127) a na výstupu (při odblokování VT102) jen 4,3V, zkus odpojit větev +8V i kolektor VT103. Pokud je i nadále výstupní napětí malé, je vadný stabilizátor, jinak jde o přetížení tím, cos odpojil. :wink:
haky

#25 Příspěvek od haky »

Tak jsem se dostal zase o okusek dále. Odpojoval jsem postupně všechno od stabilizátoru a napětí pomalu, ale jistě stoupalo. Nic ale neudělalo tak velký skok, aby se dalo určitě říct, že je to právě daná větev. Když bylo vše odpojeno, tak za stabilizátorem bylo 8.1 a před 10.6V. Napadlo mě ještě změřit odpor R121 před stabilizátorem a závada byla odhalena. Místo 0,15 Ohmů měl 1,8. Po výměně vše jede jak má. Opět díky za rady :D
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od otakarv »

Napadlo mě ještě změřit odpor R121 před stabilizátorem a závada byla odhalena. Místo 0,15 Ohmů měl 1,8. Po výměně vše jede jak má. Opět díky za rady Very Happy

V 90% každý,komu se pokazí TV a dojde ji opravit řekne:"To bude určitě nějaký odporek".
V tomto případě by se strefil na 100%. :lol:
kokun

#27 Příspěvek od kokun »

Obyčejně je to "jen nejaký odpůrek" - maličkost :D , jen ho najít :o
Honza - kokúň

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“