Tesla 820A, neukazuje s-metr
Moderátor: Moderátoři
Tesla 820A, neukazuje s-metr
Zatím jsem měnil kondiky v MF a okolo MAA723-žádná změna. S cívkama nikdo netočil. Při kontrole napájecího napětí na vstupním díle FM a MF jsem naměřil místo 15V jen 13, na steredekodéru 10.5 místo 12voltíků
Na konektoru Z21 napětí 15V mám, zato místo 17V mám 19voltů.
Předem díky za rady.
A kutilmile - nelituju tě
proel64 píše:...okolo A225D. Vymenil by som kondiky vo fazovom zavesy - tie 33pF a dalsie v obvode AFC. Pripadne skus potocit cievkou....
proel64 píše:Nastavenie tejto cievky-fazoveho zavesu neni kriticke-proste ak sa rozsvieti indikacia stereo tak je to ok.
Ono to má fázový závěs i jinde, než ve stereodekodéru? Ale ten zase na nastavení nemá cívku, ale trimr...
Ani diskriminátor ani obvod AFC nemají přece vliv na údaj S-metru.
Kritický nebo nekritický - proč by s tím měl kroutit, když má ulítnutý napájení, kur.va? Nejdřív dám dohromady zdroj a případně odstraním kmitání, pak testuju dál - a ejhle, ono mnohdy není ani co opravovat, protože nahozením správnýho napájení se to "opravilo samo". Lidi, nerejpejte zbytečně do něčeho, o čem nevíte, PROČ TO FUNGUJE BLBĚ - a opravte nejdřív to, co je evidentně špatný a co opravit nedá takovou práci - v 90% případů je příčina někde jinde, než si myslíte, a má skoro sprostě pitomej důvod.
Ale na citlivost to vliv nemá, takže bych to dál neřešil.
Jedině ještě pomocí GDO zkontrolovat souběh ladění ve vstupní jednotce, jestli tam není třeba vyměnit některý z těch inteligentních keramických kondíků, co tak rády navlhají a nerady se vrací k původním parametrům. Jejich výměna už by si jemné doladění příslušného obvodu vyžádala - u některých kondíků v ladicím dílu nevadí tolerance ±20%, do plusu i větší, ale může vadit změna jejich rozměru či polohy, tedy změna kapacity vůči okolním součástkám, ta se ale nedoladí cívkou, ale přednostně příslušným trimrem řízení napětí pro příslušnou dvojici varikapů. S jadérkem cívky se pak hýbe jen v případě, že na obou koncích pásma je třeba jiná poloha toho trimru pro dosažení souběhu. Ale, jestli to hraje jak nikdy, kašli na to a raduj se.
Cívky jsou nejstabilnější součástkou v celém zapojení a nesahám na ně, dokud neměním některý kondenzátor tvořící součást rezonančního obvodu (část ho může tvořit i parazitní kapacita v připojené polovodičové součástce, samozřejmě, ovšem konstrukčně je omezen její vliv - odchylka po výměně tranzistoru či švába v tomto zapojení většinou není ani měřitelná).
Čili nedošlo-li k výměně C13, C14 a/nebo C15 na desce mezifrekvence, s jadérkem diskriminátoru nehýbat! Ono se totiž jeho správné naladění podle toho, že zasynchronizoval stereodekodér, sice dá odhadnout, ale jen velmi hrubě: zkreslení signálu deformací S-křivky může být totiž značné a přesto dekodér funguje.