Mainboard Matsonic MS7101C
Moderátor: Moderátoři
Devo70 píše:Keď som osadil späť pôvodný trand, stale piekol. Po finálnej výmene za IRLU024N je všetko v poriadku. Je vlažný. Takže bol vadný trand, aj dióda.
Ale ešte ten nefunkčný radič ma štve. Odporové siete sú ok.
V PC sú 2 malé disky + CD-ROM.
A takto to pôjde stále dookola. Niečo spravíš, odíde iné. Ako u CHAINTECH, ktoré som nedávno komentoval. MATSONIC boli nepodarky^2. Aj tak tá oprava nemá zmysel- prenosové rýchlosti bude mať pri benchmarkoch úbohé. V bazáre kúpiš INTELácku mainboardu s PGA370 v priemere za 130 K.
Cahnov axióm: "Zlyhali všetky pokusy, je načase prečítať si návod.''
michalnb píše:.... MATSONIC boli nepodarky^2. Aj tak tá oprava nemá zmysel- prenosové rýchlosti bude mať pri benchmarkoch úbohé...
To som zistil po oprave, že to nemalo zmysel. Testy v 3DMarku2000 pre Matsonic MS7101c (VIA APOLLO PRO PLUS) v porovnaní s Procomp B785 (i440BX) dopadli zle. Matsonic s Celeronom 500 mal nižší výkon ako Procomp s Celeronom 366. Zato z elektro hľadiska aspoň som sa niečo naučil.
michalnb píše:V bazáre kúpiš INTELácku mainboardu s PGA370 v priemere za 130 K.
Tu v Poprade o normálnom bazáre neviem. Jeden predajca síce predáva bazárové komponenty, ale za neúnosné ceny.
Devo70 píše:Tu v Poprade o normálnom bazáre neviem. Jeden predajca síce predáva bazárové komponenty, ale za neúnosné ceny.
Takých k..tov by bolo a ešte väčší sú tí, čo im to kupujú. Nechápem antitalentov, ktorí radšej kúpia draho hovadinu ako by sa opýtali(napríklad tu vo fóre) či sa to vôbec oplatí.
Chápem keď to niekomu "príde pod ruku" ako napríklad tebe. Ja mám doma kopec takýchto vecí, takže viem pomôcť keby si niečo potreboval. Takéto staré dosky som naposledy kupoval za 9e aj s CPU IC466 a IC400L2128KB66MHzFSB(väčšinou na servis)- na kancelárčinu to bohate stačí aj so 128MB RAM a WXP. Len keby tých SDRAMiek nebolo tak pramálo.
SDRAM sa daju kupit aj nove - napr. www.agem.sk - akurat treba davat pozor na kompatibilitu s chipsetmi - pocet chipov na module.
rnbw píše:Oprava zbytocna nebola, mozes to pouzit na nieco ine.
Dúfam, že hej. Má to Slot 1 aj Socket 370, tak bude na skúšanie starých procákov. Medzitým sa mi podarilo upgradovať inú šunku.
rnbw píše:SDRAM sa daju kupit aj nove - napr. www.agem.sk - akurat treba davat pozor na kompatibilitu s chipsetmi - pocet chipov na module.
Za tú cenu, nech im zhnijú na sklade.
rnbw píše:Oprava zbytocna nebola, mozes to pouzit na nieco ine.
SDRAM sa daju kupit aj nove - napr. www.agem.sk - akurat treba davat pozor na kompatibilitu s chipsetmi - pocet chipov na module.
Kupovať novú SDRAM????!!!!
SDRAM 256MB133MHz za cca 800 bývalých SK a DDR2 1GB za 350... To hovorí samé za seba. Rýchlosť neporovnateľná. Keď už vraziť, tak radšej do nejakej kancelárčiny s integr. VGA aj sound, kde stačí doložiť DDR2 a cena za všetko bude asi ako za dve spomínané SDRAM. A starých dosiek na testovanie komponentov ešte budeeeeeee až až. Stačí povedať nejakému známemu čo chodí do Rakúska alebo do Nemecka, nech sa zastaví niekde po ceste v bazáre, alebo "smetiskovom výpredaji".
http://www.cyberdelix.net/tech/winbond.htm
Ale vo Windows ju nevidno.
- Přílohy
-
f825k4pti227w.jpg- (64.49 KiB) Staženo 81 x
Devo70 píše:S opravou Primary IDE radiča som sa nikam nedopracoval. Vo Windows je prítomný, ale zariadenia na ňom nenájde. Tak som ho vypol úplne v biose. Skúšam teraz ISA kartu Winbond W83757F/W83758P super I/O card. Povypínal som všetko nepotrebné (sériový, paralelný, game port, FDD radič) a nechal len IDE. Tu je nastavenie jumperov:
Ale vo Windows ju nevidno.a asi ani bios ju nenašiel, lebo jej nevyhradí prostriedky pri štarte.
Rovnako som sa to pokúšal riešiť s jedným IC300 slot1 na doske s CHIPSETom SIS, no neúspešne. Tiež mám ešte jeden radič Winbond W83757F aj nejaký s pic_P4020/P4021 a ešte jeden UMC_UM82C865F. U všetkých troch neúspešne. Tá Winbond karta W83757F pomohla naposledy akurát jednej Compaq 486DX2. U tej 300vky mi nepridelilo sys. prostriedky a po manuálnom nakonfigurovaní to isté. Tak som sa na to vybodol a dal som tam starý PCI - SCSI radič (našlo ho okamžite) s 2GB SCSI diskom. Povedal som si, že taká stará "šunka" si nezaslúži viac ako 2 hodiny času.
Devo70 píše:S opravou Primary IDE radiča som sa nikam nedopracoval. Vo Windows je prítomný, ale zariadenia na ňom nenájde. Tak som ho vypol úplne v biose. Skúšam teraz ISA kartu Winbond W83757F/W83758P super I/O card. Povypínal som všetko nepotrebné (sériový, paralelný, game port, FDD radič) a nechal len IDE. Tu je nastavenie jumperov:
Ale vo Windows ju nevidno.a asi ani bios ju nenašiel, lebo jej nevyhradí prostriedky pri štarte.
BIOS nic nenajde, lebo to nie je plug&play. IDE port by vsak mal fungovat, tzn. aj BIOS by mal vidiet pripojene zariadenia na nom. Vo Windows musis radic pridat bud rucne, alebo "add new hardware" a nechat najst. Kazdopadne je to dost nepouzitelne riesenie, prenos je iba PIO a obmedzeny rychlostou asi 2MB/s. Ak potrebujes PCI IDE radic, tak sa daju kupit za 10€ nove.