Denon PMA-495R

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

Denon PMA-495R

#1 Příspěvek od Cust »

Zdravím, snažím se opravit tento stroj... a potřebuju pomoc

Ledky nesvítí, trafo jede, na koncových tranzistorech je napájecí napětí (na kolektorech). Ty tranzistory se tváří ok. Nezapíná se relé (nevím jestli má :-)) a při vypnutí na jednom elytu (ten velký na napájení) klesá napětí dost rychle na nulu a druhý (v druhé větvi) drží napájecí napětí neustále. Vypíjecí proud bude max. stovky mA.
Nevíte někdo co by mohlo být vadné? :?
Popřípadě neposlal by mi někdo schéma k tomuto zesíku?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Relé je skoro určo výkonný orgán ochran - zpožděný přítah chrání repra před "lupancem" přechodových dějů při zapnutí. Zkontroluj napájení, jestli jde všecko kam má, správná napětí a odběry, pokud je dokážeš aspoň odhadnout. To relé bude spínané nějakým časovacím článkem, zpoždění cca 1-2s, odpad při vypnutí okamžitý, stejně tak při zareagování ochran. Ta napětí pro konce jsou stejná? Pokud je všechno jak má být, tipuju na prošvihnutý jeden z konců = dostává se Ti tam stejnosměr na výstup a ochrana nesepne.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

nene bude to skoro jistě jinde...
to relé opravdu připíná repro - zmátla mě poloha a velikost, myslel jsem, že to bude na přepínání sluchátek/repro...
navíc jsem si všiml, že není napětí na operácích - tzn. v pytli stabilizátor, už jsem našel obvod, co by mohl sloužit jako stabilizátor (pro operáky, ještě pochopit jak funguje a co tam odešlo)
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Custe, v první řadě dokonale prohrabej net, i kdybys u toho měl sedět několik hodin a někam se třikrát logovat.
Denon je poměrně známý tím, že používá dost složitá a někdy i atypická zapojení koncových stupňů, mnohdy třeba s dynamickým řízením klidového proudu optrony apod. Nejsou to zesy, které jdou tak jednoduše spravit "od voka" a i já nejdřív sháním dokumentaci a teprve se do nějakého Denonu pustím, ač vždycky dost nerad.
Kdybys nenašel, zkusím Ti pomoct přes kluky z Eurostaru. My servisáci si pomáháme :-)
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Tohle je myslím relativně jednoduchý model. Pustit dovnitř signál, zjistit, jestli je na volume potu, zjistit napájení předku, a když tak ověřit všechny pojistné odpory. V některých bývá takových odporů i 30ks :cry:
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

diky pánové, bude to to napájení předku, obvod co řeší přepínání vstupů jsem vyštípal asi před dvěma lety, co mi to kolega přinesl z jinou poruchou.. dnes tam zůstali asi jen dva nebo tři operáky jako předzes phono a tuším dc servo, pak spousta podivných tranzistorů (zhruba polovina je jich v tý zdrojový části - teda co jsi myslím, že je zdrojová část)

sinclaire, děkuji za nabídku, pokusím se to zvládnout sám, snad budu mít štěstí - on tento kousek zas tak moc součástek nemá, jen kdyby bylo víc času - mám teď období, že nestíhám ani před spaním pročíst bastlírnu :-(
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Bohužel si už nepamatuji značku , ale něco podobného jsem měl . Všechna napětí podle mne v pořádka a přesto nee . Ale na celkové řízení konce tam byl uCP . Nezjistil jsem , co se mu nelíbí . Ještě tam byla specialitka , při vzšším výkonu se reletem spínalo vyšší napájecí napětí . A ty nešťastný přepínače-bowden od otočné části k posuvným na desce .
keemo

#8 Příspěvek od keemo »

s tym bowdenom mam odlozeneho jedneho philipsa,hral by dobre ale je tazky jak svina a zerie nieco cez stovku...ten bowdenovy prevod sa mi pokazil...zosik nepouzivam ale premyslam ze ho vytiahnem,prepnem na jeden vstup a dam ho sestre len musim pozriet ake repro tam ma ist...dreveny deklik s vetranim a hlinikovy predny panel...bude mat k dvd zosik:)
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Ty bowdenové přepínače se dají většinou pěkně zrepasovat, když se to umí.
keemo

#10 Příspěvek od keemo »

mozno sa pokusim... :wink:
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

je to naprd - nebjevil jsem ani manuál ani botu - asi jsem hloupý ... :?
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Též nade mnou několikrát ročně hmota zvítězí . Viz nedávno datasheet UAA1006 . Neříkám to rád , ale budu muset kolegovi sdělit - sběrný dvůr .
Cust

#13 Příspěvek od Cust »

tak jsem ze zoufalství přihnul všechny odpůrky šroubovákem (posunul asi o milimetr) a zesík naskočil - je tam jen nějaký přiblblý studeňák ve zdroji pro napájení předku - bohužel nevím kde
proletuju všechno co se tváří, že patří zdrojové části a doufám, že to vydrží pár let hrát...
jdu na to :-)

PS: díky všem za příspěvky - ještě napíšu jestli to opravdu pomohlo
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

tak je to naprosto šílené - po proletování napětí chvílema je a chvílema není...
frekvence mizení napětí je 1-0,001 Hz, krásně to taktuje relé pro připojení repro...

zbytek až v pondělí :?

PS: nic nehřeje ani nehoří
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Takový ty kousíčky černého plastu , co do toho lezou drátky , to je Ti svinstvo .....
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“