"Digitální" anténa

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Nojo, ale ta dírka tam je nutná - nejlepší těsnění anténní krabice je přece dírka v nejnižším místě, tudy vyteče i vysrážená vlhkost. Jestli ti tudy utíká i signál, máš smůlu. Leda udělat na kabel trychtýř, aby se signál neroztékal po krabici.
jopo166

#17 Příspěvek od jopo166 »

radsej ten zosilovac postavte vertikalne budete mat lepsi prijem v aute .
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

A teď mi ještě poraďte, co mám dělat s takovým zesilovačem, když chci přijímat telemetrický signál z družice, která používá kruhovou polarizaci - to musím ten zesilovač taky roztočit? A kterým směrem - doprava, nebo doleva?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Quest

#19 Příspěvek od Quest »

Ne, stačí když dáš ten zesilovač do kulaté krabičky. :D :D :D
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od radekrd »

Mám s tím také zkušenosti. Příjímal jsem digitální vysílání na televizní kartu prostřednictvím STA naprosto bez úprav (jen natočení antény) a nebyl s tím problém. Jediný problém byl, že jeden multiplex (z Brna) běží na už hodně vysokém kmitočtu, tak že ztráty v rozvodu jsou podstatně větší. Postavil jsem si tedy kanálový zesilovač, přičemž jsem přišel na to, že je velmi důležité aby přenášel celý osmi-megahertzový kanál (analog na to není možná tak citlivý - obraz je možná horší ale dívatelný), jinak sice přijímač ukazuje signál 100% a SNR též ale nejde např. zvuk. Pokud se dodrží stanovená šířka pásma 8 MHz tak není problém a lze použít stávající systém (nijak se to neliší od analogu).
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Vážení , je mezi Vámi někdo , kdo připojoval více než jeden stbox na konvertované sta ? Nás to čeká v paneláku také . S tou úrovní v rozvodech v UHF si to představuji stejně jako v grafu šíření vysílání od vysilače v knihách Antény . Ale je tu někdo , kdo pracuje přímo v oboru a vysvětlí , proč by nešel digisignál ve VHF pásmech ? Nebo vskutku stbox nepočítá s televizním signálem ve VHF ?
RadekB

#22 Příspěvek od RadekB »

BOBOBO píše:Vážení , je mezi Vámi někdo , kdo připojoval více než jeden stbox na konvertované sta ? Nás to čeká v paneláku také . S tou úrovní v rozvodech v UHF si to představuji stejně jako v grafu šíření vysílání od vysilače v knihách Antény . Ale je tu někdo , kdo pracuje přímo v oboru a vysvětlí , proč by nešel digisignál ve VHF pásmech ? Nebo vskutku stbox nepočítá s televizním signálem ve VHF ?

STB v naproste vetsine nepocita s sirkou pasma 8MHz v pasmu VHF. To je cele.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Můžeš mne nasměrovat na stať , kde bude popsáno "to celé" . Čím to zablokuje detekci , či správnou fci ? Dolaďuje se k okraji pásma ? Přijímá to už část signálu z vedlejšího kanálu ????????
RadekB

#24 Příspěvek od RadekB »

BOBOBO píše:Můžeš mne nasměrovat na stať , kde bude popsáno "to celé" . Čím to zablokuje detekci , či správnou fci ? Dolaďuje se k okraji pásma ? Přijímá to už část signálu z vedlejšího kanálu ????????

Pane boze a co chces vic ?
UHF = 8MHz
VHF = 7MHz podle CCIR a tedy pro absolutni vetsinu STB,
kdyz prevedes z UHF do VHF, mas porad 8MHz a tufiz to prijimac nezpracuje, protoze potrebuje cele pasmo a kus mu chybi, stream je porusen a nedokaze identifikovat data v kanalu. Pokud STB umi prenout ve VHF na sirku kanalu 8MHz tak to pojede, jenze tuhle fci ma jen zlomek STB.
Zmije

#25 Příspěvek od Zmije »

Není to třeba i o fázové charakteristice přenosového řetězce? Mám takový pocit že se pásmo dělí na několik subnosných a ty se modulují QAM, ale že by se na těch 8MHz měnila tolik fáze je málo pravděpodobné.
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

Tak tedy oprášíme uspané téma.
Fázová charakteristika není tak důležitá, jako fakt, že na některých kanálech se rovnou vysílá informace o tom, že tento multiplex jede na tomto kanále. Po konverzi na jiný kanál na něj řada STB nereaguje.
Druhá potíž je v rozdělení pásma VHF - u nás je po 8MHz, stejně, jako v UHF, ale zdaleka ne každý settopbox dovoluje přepnout rastr kanálů podle naší normy. Většina jich má ladění podle normy B/G (EURO), což znamená, že úspěch slibuje jen konverze na K12, ten je v obou normách na stejné nosné obrazu a digitál si s ním bude vědět rady.
Pak už se kryjí jen nosné obrazu na kanálu 6 (naší normy), což je ale kanál 5 podle normy B/G. U syntézy pro analogovou televizi se počítalo s možností ručního doladění, takže v důsledku nebyl větší problém naladit na tuneru pro rastr 7MHz i všechny kanály našich pásem VHF. U settopboxů toto dolaďování nebývá a pak - ta kontrola shody s vysílaným kanálem to vše může zase zbourat.

Docela slušně to bylo rozebrané v http://www.mvcr.cz/soubor/alternativy-pdf.aspx - dost dobrý pokus shrnout problematiku DVB-T v STA do jediného materiálu.
breta1

#27 Příspěvek od breta1 »

Mozna hloupy dotaz, ale zeptam se.
Pri konverzi analogu [napr kanal 21 UHF-470Mhz na 6k VHF- 174 Mhz] se musel pouzit ve smesovaci konvertoru oscilator 470+174 Mhz, protoze kdyby to bylo 470-174, prevratilo by se spektrum pro nosne obrazu a zvuku a TV by si s tim neporadila.
Protoze SETTOBBOXy umi i prijem digitalu na VHF [uvazujme ty, ktere se umi rozsirit na 8 Mhz], nehrozi pri pripadne realizaci konvertoru podle toho druheho prikladu nejake problemy s prevracenim spektra, protoze ted to jde do SETTOPBOXu zrcadlove a podle me si s tim neporadi.
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

To je omyl, v konvertoru musí být použitý nižší kmitočet oscilátoru, než má přijímaný kmitočet (a také se v STA používá), jinak se ti obrátí spektrum kanálu - nosná zvuku by byla pod nosnou obrazu. To v analogu.
I když ale zkonvertuješ digitální multiplex do VHF, neznamená to, že to bude chodit, však už se to tu řešilo - řada settopboxů si ověřuje, zda přijímá signál na kanálu, jehož identifikátor se vysílá se signálem, a prostě nebude na ten zkonvertovaný kanál reagovat, protože v signálu našel například, že je na kanálu třeba 38, a bude se snažit na něj přeladit. Pokud bys chtěl použít konverzi na jiný kanál, než 12., vznikne další problém: pro STB je náš 6.kanál vlastně kanál 5, ostatní kanály nejsou na svém místě a po konverzi se sousední kanály překrývají, protože v pásmu VHF-H se počítá s roztečí 7MHz, ale v UHF mají rastr 8MHz.
Snad to nebude třeba víckrát opakovat.
V důsledku to znamená, že na jednom settopboxu to třeba i půjde, na dalších dvaceti ne.
breta1

#29 Příspěvek od breta1 »

Jasne, s tim prevracenim spektra jsem to napsal naopak, omlouvam se, ale ciste teoreticky, kdyby ten STB ignoroval to cislo kanalu a umel na VHF 8 Mhz, vadi mu ci nevadi prevracene spektrum?
Nebo lepe takhle - z kanalu 21 udelame prvnim konvertorem kanal 12 s prevracenym spektrem a druhym konvertorem to posadime zpatky na kanal 21 bez prevraceni spektra. Co na to SETTOPBOX?
Vim, ze to co tady melu, nema prakticky vyznam, ale ptam se jen ze zvedavosti.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Mám prosbu . Jelikož mi určitě zůstanou chodící telky bez digi příjmu , mohl by mi někdo dát vyzkoušený typ STB , který umí těch 8MHz . Rád bych je pořídil i další rodině . Děkuji .
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “