pojistka VN v mikrovlnce

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#31 Příspěvek od Artaban001 »

Miri píše:Podle mě jde u této vysokonapěťové pojistky o únavu materiálu. Prozatím po jejich výměně ve všech případech mikrovlnky stále fungují dodnes. Zkoušel jsem tu pojistku rozebrat a podívat se, jakým způsobem se v ní zháší oblouk - velmi jednoduše - je tam pružinka, takže při přerušení si prostě jen odskočí o přesně danou vzdálenost. Navíc pružinka a pojistný drátek jsou k sobě přibodovány a jsou to rozdílné materiály.

Přesně tak. Ta pružinka rychle "odhodí" ty konce od sebe a oblouk se nezapálí. Klasická pojistka natáhne takovej oblouk, že se vypaří i z pouzdrem. Takovej oblouk když hoří, dá se natáhnout na větší vzdálenost, Jasně, jde jen o proud do 1A, protože víc to trafo nedá při tom napětí, ale i ten při tomto napětí napáchá dost škody, i na zdraví. Proto buď origo pojistku, nebo ji natvrdo vyklemovat a spoj důkladně izolovat. Jinak jak jsem psal kdysi, na diody je nejlepší použít megmet. Taková dioda je při 20V OK, ale třeba při 300V se už probije..
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od zdenoeddie »

V niektorych uvlnkach ani ta VNpoistka neni.
A este jednu vec som zabudol, sietova poistka sa prepali aj vtedy ak je problem s mikrospinacmi na dvierkach. Ak je jeden pomalsi tak sa skratuje obvod a tym padom ide poistka pa. VN cast obycajne prezije bez ujmy.
mi-ro

#33 Příspěvek od mi-ro »

zdenoeddie píše:
mi-ro píše:Teď jsem úplně přesně nepochopil tvůj výklad. V mikrovlnce jsou DVĚ pojistky. Jedna na síťovým přívodu a druhá VN dioda na sekundáru trafa. Já píšu že nechápu na co je tam ta VN pojistka? Když tam nebude a prorazí se VN dioda, přepálí se hlavní síťová pojistka. A když dojde ke zkratu na primáru-jak píšeš tak potom se může přepálit jen síťová pojistka!!

nie. zatial vsetky uvlnky ktore som robil ak mali VN poistku a problem bol v tom ako som pisal, tak sa ta poistka prepalila. Niekedy aj sietova. Ale nie vzdy :wink:
Asi jsem tatar, napiš mi k čemu je tam dobrá ta VN pojistka a co hrozí když tam nebude. Podle mě má jedinou funkci, když se prorazí kond, ochrání to magnetron. Ve všech ostních závadách se přepálí hlavní pojistka v síťovým přívodu.
..to bude jen ňákej odpůrek
sr71

#34 Příspěvek od sr71 »

zdenoeddie píše:A este jednu vec som zabudol, sietova poistka sa prepali aj vtedy ak je problem s mikrospinacmi na dvierkach. Ak je jeden pomalsi tak sa skratuje obvod a tym padom ide poistka pa. VN cast obycajne prezije bez ujmy.

nechápu proč by se měla přepálit pojistka při závadě spínače dvířek, můžeš mi to prosím vysvětlit
mi-ro

#35 Příspěvek od mi-ro »

sr71 píše:
zdenoeddie píše:A este jednu vec som zabudol, sietova poistka sa prepali aj vtedy ak je problem s mikrospinacmi na dvierkach. Ak je jeden pomalsi tak sa skratuje obvod a tym padom ide poistka pa. VN cast obycajne prezije bez ujmy.

nechápu proč by se měla přepálit pojistka při závadě spínače dvířek, můžeš mi to prosím vysvětlit
To má zdenoedi pravdu, jeden ze spínačů blokuje (zkratuje) přívod napájení trafa a tím zabraňuje chodu MW při otevřených dveřích a vyřazení jednoho z provozních spínačů.
..to bude jen ňákej odpůrek
sr71

#36 Příspěvek od sr71 »

[/quote]
nechápu proč by se měla přepálit pojistka při závadě spínače dvířek, můžeš mi to prosím vysvětlit[/quote] To má zdenoedi pravdu, jeden ze spínačů blokuje (zkratuje) přívod napájení trafa a tím zabraňuje chodu MW při otevřených dveřích a vyřazení jednoho z provozních spínačů.[/quote]
už to vidím (je to ten "monitor switch" na tom schématu co jsem sem dával o pár příspěvků výše) :smash:
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od zdenoeddie »

mi-ro píše:
zdenoeddie píše:
mi-ro píše:Teď jsem úplně přesně nepochopil tvůj výklad. V mikrovlnce jsou DVĚ pojistky. Jedna na síťovým přívodu a druhá VN dioda na sekundáru trafa. Já píšu že nechápu na co je tam ta VN pojistka? Když tam nebude a prorazí se VN dioda, přepálí se hlavní síťová pojistka. A když dojde ke zkratu na primáru-jak píšeš tak potom se může přepálit jen síťová pojistka!!

nie. zatial vsetky uvlnky ktore som robil ak mali VN poistku a problem bol v tom ako som pisal, tak sa ta poistka prepalila. Niekedy aj sietova. Ale nie vzdy :wink:
Asi jsem tatar, napiš mi k čemu je tam dobrá ta VN pojistka a co hrozí když tam nebude. Podle mě má jedinou funkci, když se prorazí kond, ochrání to magnetron. Ve všech ostních závadách se přepálí hlavní pojistka v síťovým přívodu.

Ved tak ako pises, akurat este pridaj, ze ked sa prerazi dioda a vznikne skrat. Ta dioda nie je bohvieco, niekedy sa prerazi aj cisto nova z nicoho nic. Bez VNpoistky by to odnieslo trafo, mozno aj C a magnetron.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“