Active noise control

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

Active noise control

#1 Příspěvek od Olchor »

Některá lepší auta prý využívají pro odstranění hluku v kabině techniku active noise control, kdy se vysílá hluk v protifázi, s původním se odečte a je ticho. Také některá sluchátka to používají. V létě rád spím s otevřeným oknem, ale hodně mě ruší kravál z venku. Dala by sa na to taky použít technika ANC? Jak moc by to bylo složité? A účinné?
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Je to snadný princip, něco jako svítit reflektorem proti reflektoru a vytvářet aktivní tmu.
helios

#3 Příspěvek od helios »

Sendyx píše:Je to snadný princip, něco jako svítit reflektorem proti reflektoru a vytvářet aktivní tmu.

Na to sú vhodné žiarovky s čiernym svetlom (s farebnou teplotou 0K). :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

V jednom Amáru bylo schéma potlačovač hluku ke sluchátkám. Chtěl jsem to postavit, ale už jsem se k tomu nedostal, tak nemohu referovat. Někdo se určitě najde, kdo si vzpomene a možná to i postavil.
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

jediná poučka, kterou si pamatuju ze základní školy a díky které jsem prošel do sedmé třídy ve fyzice zní, že světelné paprsky se neovlivňují :-)
dnes vím, že to není zcela pravda, nicméně jsem netušil, že to může jít až tak daleko a vytvářet aktivně tmu...

Olchore, s tím zvukem to teoreticky de, mikrofon, zesilovač a reproduktor, na kterém se zkusí různá polarita... (a nastavit správnou hlasitost a polohu repráku)
Naposledy upravil(a) Cust dne 31 led 2009, 13:48, celkem upraveno 2 x.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Do použitelné podoby to zkoušely dotáhnout různé armády (co taky ty zelené kur.vy nedokážou zužitkovat, že jo).
V jediném poslechovém místě a jediný zdroj hluku, snad. Případně rozdělený do hodně pásem a každé kompenzované zvlášť.
Ale na vytí přicházející do okna z různých směrů, všelijak se odrážející a mixující, něco navíc materiálem stavby... pochybuju.
Olchor

#7 Příspěvek od Olchor »

No ale u toho auta je to taky poměrně složitý zdroj hluku a prý to funguje, už jsem o tom četl několikrát.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Funguje - ale jen v mikroměřítku - nelze například úplně odhlučnit negativním fázováním celý interiér auta, ale lze to udělat v rámci sluchátek pro jednotlivce.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
007
Moderátor

#9 Příspěvek od 007 »

Kdysi jsem četl něco o omezení hluku vrtulových letadel na tomto principu.
007
Odpovědět

Zpět na „Poradna“