děkuji za rady
Špinavý brokát
Moderátor: Moderátoři
Špinavý brokát
děkuji za rady
- Přílohy
-
Snímek 138.jpg- (25.12 KiB) Staženo 256 x
jestli by to fungovalo i v peroxidu nevím nezkoušel jsem
http://www.dongemini.cz/index.php?catID=13&page=190
Já měl kousek brokátu a vypral jsem to v pracím prášku v umyvadle
Spíš by mě zajímalo jak to tam vzniká ty fleky? to tam někdo kydnul něco? elyty?
Těch čisticích metod je plno, pokud možno nesundavej brokát z desky a zkus s minimem vody prací prášek roztírat kartáčkem po celé ploše, pak rychle spláchnout vodou a vysušit horkým vzduchem, než se začne rozpadat ozvučnice. Látka je většinou přilepena klihem a začne se rychle uvolňovat. Kdyby ji sundal a chtěl prát v pračce, je třeba ji na okrajích zapošít na stroji, jinak se začne párat na nítě. Pravděpodobně se i smrskne a nevejde pak na ozvučnici.
- Quest
Vlastní skvrnu není problém odstranit, jde to jakýmkoliv saponátem nebo pracím práškem. Je tu ale jiný problém.
1. Když ten brokát svlékneš, bude problém jej zpátky upevnit, protože ten brokát je řídká tkanina a nemáš moc rezervu na okrajích (obroubení nepřichází v úvahu, protože není látky nazbyt), ale jde to, musíš však ještě zamokra, protože jinak se Ti smrskne. Pravděpodobně bude celoplošně přilepen klihem, takže pozor při sundávání. To přilepení zabraňuje rezonancím samotného brokátu.
2. Když jej vyčistíš bez sundání, přímo na ozvučnici, musíš pracovat velmi rychle s minimem vody, jinak se Ti rozklíží překližka té ozvučnice, navíc pravděpodobně bude celoplošně přilepen k ozvučnici klihem a ten klih bude po namočení prolézat na povrch. Potom nezbyde než na jedné straně brokát uvolnit a podstrčit pod celou plochu tenkou destičku z nějakého plastu stejných rozměrů, znovu vyčistit, na té podložce usušit tak na 80%, podložku vytáhnout a ještě trochu vlhký brokát zpátky upevnit a dosušit. Při vysoušení použít nejdřív vysavač, který umí vysávat namokro, pro urychlení vysušení.
S mokrým brokátem velmi opatrně manipulovat, je řídký, jednoduše tkaný a po namočení má na okrajích podobné vlastnosti jako mokrý toalení papír !!!!
Na www Viktora Cingela to také řeší, ale také s problémy. Někdy rada zní, použít brokát z nějakého vraku z SD.
PS.:Toto jsou v podstatě nejhůře odstranitelné závady při renovaci starého radia, hned po klížení rozklížených skříní a nebo broušení a novém lakování.
Tyto dva způsoby mám sice vyzkoušené, ale snažím se jim z výše uvedených důvodů pokud možno stejně vyhýbat.
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0000052
- saponatovou penou vycistit co sa da, mozno to bude stacit
- ak nie, potom SAVO riedene 1:1 nastriekat z nejakeho rozprasovaca
- mokrou handrou utriet a dokladne vysusit.
Pozor ale, zrazi sa to.
Na tom Vasom by som mozno vyskusal SAVO na handricku a jemne triet, sasom to zacne blednut, tak potom riadne vysusit.
SAVO je ale agresivne, tak ako dlho to vydrzi, nemam potuchy.
- Přílohy
-
1003 A Orchestr.jpg- (79.17 KiB) Staženo 242 x