Da sa zapojit trafo ktore je na 380v na 220v?
Moderátor: Moderátoři
Pokud máš 3f trafo napájené 3x380V o výkonu P a napájíš ho jen jen jednofázovým napětím 380V, tak dostaneš výkon P/3.
Ty máš ovšem jen jednofázové napětí 220V, takže výkon z trafa dostaneš ještě menší než P/3 , podobně jako BOBOBO ze svého trafíčka 380/24V napájeného jen z 220V.
EDIT: Další text odstraněn, páč čím víc jsem o tom přemýšlel, tím jsem dostával různé výsledky......
Podle mě:
Trafo je ti bez 3f soustavy naprd. Bude strašně veliké vzhledem k poskytovanému výkonu.
Pokud ho přemotáš (a ubereš sloupek), dostaneš z něj jen cca 1/3 původního výkonu P.
Pokud ho necháš jak je , při jakékoli nedestrukční kombinaci pospojování vinutí z něj dostaneš trvalý výkon vždy menší než 1/3 P.
- Přílohy
-
trafo----.JPG- (191.83 KiB) Staženo 124 x
Výkon by si neztratil a bolo by to lepšie.Keby som to previnul -2x 110V potom by som to prepojil a pichol na 220v len neviem či by som nestratil vykon,bolo by to lepšie alebo nie?
To bych neřek. S vinutími si zatím zjevně nic nedělal, takže na každém sloupku máš primární vinutí na 380V. Kdyby tam byla vinutí pro 220V, spojíš je paralelně a je to....Na obidvoch vinutiach je navinuty primar na 220V na 2 fazy
Jestli to namotáš na 2x110V a zapojíš sériově nebo namotáš 2x220V a zapojíš paralelně je jedno.
Pokud bys trafo přemotal takovými vodiči, abys využil dokonale okénko pro vinutí, výkon by mohl teoreticky dosáhnout cca (2P/3), kde P je původní výkon trojfázového trafa. Např. původní 3f trafo bylo na 1500W (každé vinutí generovalo 500W). Přemotané trafo na 220V, vinutí na obou sloupcích, bude dávat 2x500W.
Což , jak zjišťuju, je v rozporu s mým předchozím příspěvkem, kde jsem napsal P/3. Neuvědomil jsem si, že vinutí může být na obou sloupcích.
PavelFF píše:Což , jak zjišťuju, je v rozporu s mým předchozím příspěvkem, kde jsem napsal P/3. Neuvědomil jsem si, že vinutí může být na obou sloupcích.
Je jedno jestli je vinutí na jednom sloupku nebo rozdělené napůl na oba sloupky, na výkon to nemá vliv, jen ta rozdělená varianta bude mít menší rozptyl, bude tvrdší.
Souhlasím.Andrea píše:PavelFF píše:Což , jak zjišťuju, je v rozporu s mým předchozím příspěvkem, kde jsem napsal P/3. Neuvědomil jsem si, že vinutí může být na obou sloupcích.
Je jedno jestli je vinutí na jednom sloupku nebo rozdělené napůl na oba sloupky, na výkon to nemá vliv, jen ta rozdělená varianta bude mít menší rozptyl, bude tvrdší.
Uvažoval jsem tehdy trochu jinak (a špatně): ze tří sloupků jeden vyhodím a zbydou jen dva. Na jeden sloupek namotám jedno vinutí a druhý sloupek bude volný. Jenže mi nedošlo, že v tom případě může mít vinutí dvojnásobný průměr než když byly tři sloupky (anebo může být na obou sloupcích). Prostě tam bude jakoby dvakrát víc mědi. Neumím to moc srozumitelně vyjádřit.