Výstupy z demultiplexera

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

#16 Příspěvek od breta1 »

Mel jsem na mysli CD4017 nebo HEF4017 a podobne.
K tem ostatnim obvodum - jsou to obvody pro rizeni LED. Pokud privedes na vstup rostouci napeti a zvolis t.zv. bodovy rezim, budou se postupne jednotlive diody rozsvecovat a zhasinat, t.j. rozsviti se prva, pak zhasne a rozsviti se druha atd. az do posledni diody. Takze pokud bys misto LED spinal ty pieza [pres tranzistory] a jako vstup bys pouzil nabijeni kondenzatoru [bud primo pres R nebo proudovym zdrojem], pak pri spravnem zvoleni techto vstupnich parametru dosahnes velmi jednoduse tvych pozadavku.
DeMX

#17 Příspěvek od DeMX »

Hmm tak to sa mi vskutku páči, jednoduché. :)
Len či pôjde vyriešiť, aby prebehol len jeden cyklus.
breta1

#18 Příspěvek od breta1 »

DeMX píše:Hmm tak to sa mi vskutku páči, jednoduché. :)
Len či pôjde vyriešiť, aby prebehol len jeden cyklus.

Určitě uděláme jeden cyklus. Nejlepší by bylo, pokud bys sehnal obvod HEF4754, ten má právě 18 výstupů.
DeMX

#19 Příspěvek od DeMX »

:arrow: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... asheet.pdf

Tak tento obvod ku tomu ako srvorený :) , ktovie či ho nepoužili aj original zariadení :)
Nedalo sa prehliadnuť, že v obvode je aj zabudovaný oscilátor
Atlan

#20 Příspěvek od Atlan »

kde sa to da kupit?
breta1

#21 Příspěvek od breta1 »

Obavam se, ze u nas nikde.
DeMX

#22 Příspěvek od DeMX »

Chcel som začať elektronikou ale realnejšie ak začnem mechanickou časťou.
Základne komponenty som z vätšiny nakupil, až na impedančné prispôsobenie zvuku.
Tento kúsok najskôr vyhotovým z moduritu a ako predlohu použijem ukončenie detskeho plastoveho hudobneho nástroja - trubky - tvar má podobný.

U originálnej koncepcie má zariadenie dlžku okolo 1 meter, priemer 4 cm a obsahuje 18 piezoelementov.

Je uvedené, že zariadenie môže všeobecne pracovat od 6 KHz do 10 KHz. Predpokladám, že frekvencia je presne stanovená rezonančnou frekvenciou piezelementu a je stanovená najmä rozmermy zariadenia.

MECHANICKA ČASŤ :
Zakupil som piezoelementy, s rezonanciou cca. 6 KHz.
Došiel som ku nasledujúcim záverom :
- pri rýchlosti zvuku vo vzduchu cca. 330 m/s ubehne jeden kmit/impulz danej frekvencie 6 KHz vzdialenosť cca. 5,5 centimetra.
- takže 18 elementov vytvorý spolu dlžku cca. 99 centimetrov.
- drobné mechanické odchýlenie by snáď bolo možné upraviť miernou zmenou frekvencie.

Čo si o tom myslš .
DMX

#23 Příspěvek od DMX »

:idea: Prečo tak komplikovane. Nestačilo by pripojiť všetký pieza spolu paralelne na sinusový generátor, takže by všetký pieza kmitali naraz, samozrejme správnou frekvenciou a po 18-tom cykle by hrdlom prešiel impulz s maximom intenzity
DeMX

#24 Příspěvek od DeMX »

Tak toto je ešte nie celkom dokončená mechanická časť.
Ešte musím doplniť konektor a previesť vodiče rúrkami ( štyri vodiče na rúrku ).
Najprv sa do všetkých piezoelementov spoločne vybije kondenzátor polaritov tak aby sa "natiahli" všetký pieza dozadu
a náslledne samostatne do každého pieza sa vybije príslušný výstup demultiplexera opačnou polaritu, aby každé piezo "vystrelilo" vpred.

Práve kvôli tomu by som mal prosím trivialny dotaz :wink: :
Aká polarita má byť na strede a aká na kostre aby sa piezo prehlo vzad
a tým taktiež opačne, aká polarita s demultiplexera, aby sa každé piezo prehlo vpred.
Ďakujem :wink:
Přílohy
D S R.jpg
(119.24 KiB) Staženo 75 x
DeMX

#25 Příspěvek od DeMX »

DSR
Přílohy
D.JPG
(116.02 KiB) Staženo 75 x
S.JPG
(90.19 KiB) Staženo 75 x