Jak připojit k výstupu z GSM alarmu el. spotřebič?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lothar_iii

Jak připojit k výstupu z GSM alarmu el. spotřebič?

#1 Příspěvek od lothar_iii »

Mám GSM alarm který umí ovládat spuštění a vypnutí elektrického spotřebiče.
Výstup z alarmu je 5V+ a zem. Bohužel výrobce neudává, jaký je na výstupu proud.
Koupil jsem 5V spínací relé (F1CA005V), zapojil mezi zásuvku 220V a spotřebič, na 5V kontaky relé jsem připojil alarm. Jednoduché, ale po aktivaci 5V výstupu na alarmu relé neseplo. Po přiložení kontaktů z alarmu k pinům relé vydává relé pouze slabí zvuk. Zapojené je to správně, protože když jsem místo alarmu použil 9V baterku tak relé seplo.
Pro relé je minimální spínací proud 100mA.
Je možné, že na výstupu je ještě menší proud než 100mA, ale v prodejně elektro mi řekli, že relé s tak malým spínacím proudem neexistuje.
Nenapadá někoho nějaké řešení ?

Děkuji
RadekB

#2 Příspěvek od RadekB »

lothar_iii píše:Je možné, že na výstupu je ještě menší proud než 100mA, ale v prodejně elektro mi řekli, že relé s tak malým spínacím proudem neexistuje.
Nenapadá někoho nějaké řešení ?

Děkuji

Zapoj ho pres tranzistor, alarmem spinej tranzistor a tim rele a napajej to z ext.zdroje.
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

použij optotriak, pro spínání zátěže do 100mA stačí např. tento za 7 kaček:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=523-134
nebo pro ¨zátěž 600mA za 36 kaček
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=523-077
lothar_iii

#4 Příspěvek od lothar_iii »

Děkuji za pomoc, ale potřeboval bych přesnější popis jak to zapojit. nejsem elektrikář a bohužel nemám nikoho kdo by tomu rozuměl.

Výsledkem mojeho snažení je dálkové ovládání kotle. Moje myšlenka byla vložit spínací relé mezi termostat a kotel (220V) a k relé připojit alarm (5V) jako spínač. Bohužel jak jsem psal relé mi po aktivaci výstupu na alarmu nesepne.

Děkuji za pomoc
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Aspoň multimetr máš?
lothar_iii

#6 Příspěvek od lothar_iii »

Bohužel nemám, poptám se jestli mi ho někdo nepůjčí, protože je mi jasné, že bych měl zjistit skutečné napětí a proud na výstupu alarmu. Bohužel tyto informace k zařízení chybí. Je tam jen výstupní napětí 5V+. Je také zvláštní, když jsem zapojil malou žárovičku na výstup z alarmu, tak se vůbec nereagovala, ale když jsem se dotkl kontků relé, tak relé slabounce zabzučelo.
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

Nepotřebuješ multimetr, zapoj to takto:
U2 je výstup z alarmu, U1 je optotriak (nelekej se, že vypadá jinak), R je odpor 100Ohm, můžeš spínat žárovku až 140W.
Předpokládám, že ten termostat přímo ovládá asi nějaký solenoid v kotli, a ten solenoid je na 230V, je to tak?
Přílohy
gsm.png
(1.98 KiB) Staženo 92 x
lothar_iii

#8 Příspěvek od lothar_iii »

Děkuji za pomoc, ale nevím kam to mám zapojit. Já potřebuji přepínat fázi a nulu(220V). Na schématu není žádný vstup a výstup pro fázi a nulu. U relé to bylo jednoduché připojení 5V a zem k cívce a dále čtyři kontakty pro vstup fáze z termostatu a výstup fáze do kotle a to samé pro nulu.

Děkuji
RadekB

#9 Příspěvek od RadekB »

lothar_iii píše:Děkuji za pomoc, ale nevím kam to mám zapojit. Já potřebuji přepínat fázi a nulu(220V). Na schématu není žádný vstup a výstup pro fázi a nulu. U relé to bylo jednoduché připojení 5V a zem k cívce a dále čtyři kontakty pro vstup fáze z termostatu a výstup fáze do kotle a to samé pro nulu.

Děkuji

Kdyz by jsi byl nekde od Prostejova, tak ti to spajim na pockani :)
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

Nulu propoj dratem a fazi spinej primo temi vyvody U1. Pokud bys opravdu potreboval spinat i nulu [i kdyz nevim proc], udelej to schema dvakrat. .
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

lothar_iii píše:Děkuji za pomoc, ale nevím kam to mám zapojit. Já potřebuji přepínat fázi a nulu(220V). Na schématu není žádný vstup a výstup pro fázi a nulu. U relé to bylo jednoduché připojení 5V a zem k cívce a dále čtyři kontakty pro vstup fáze z termostatu a výstup fáze do kotle a to samé pro nulu.
Děkuji

To je nějaké zmatené - ten nejobyčejnější termostat bývá 1 spínací kontakt.
Co takhle kdybyste napsal přesně, o jaký typ kotle a jaký typ termostatu se jedná? Pak bychom mohli napsat jednoznačné doporučení.
lothar_iii

#12 Příspěvek od lothar_iii »

Termostat je PT21 návod je zde:
http://www.unishop.cz/ishop/galerie/pdf ... cdc1e5a727

Kotel je plynový třicet roků starý. Termostat je připojený ke kotli na svorkovnici v kotli.
tomasjedno

#13 Příspěvek od tomasjedno »

lothar_iii píše:Termostat je PT21 návod je zde:
http://www.unishop.cz/ishop/galerie/pdf ... cdc1e5a727

Kotel je plynový třicet roků starý. Termostat je připojený ke kotli na svorkovnici v kotli.

Prima, takže stačí tím spínacím prvkem (v klidovém stavu) přerušit libovolný jeden z 2 drátů vedoucích k termostatu.

Teď k tomu kotli. Je tam na těch svorkách pro termostat opravdu 230V~ ?
Taky by tam mohlo být jen 24V~, a taky třeba 24V=
Můžete to změřit? Nebo vyčíst z dokumentace?
lothar_iii

#14 Příspěvek od lothar_iii »

Je tam 230V určitě. Toto jsem změřil zkoušečkou. Stačí mi prerušit jen fázi, dokonce mi ještě prodali jednospínací relé, prý by mu měl stačit poloviční proud oproti dvouspínacímu, bohužel také neseplo.
breta1

#15 Příspěvek od breta1 »

At je tam 230V AC nebo 24V AC, zapoj to takto
Přílohy
kotel.png
(23.75 KiB) Staženo 77 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“