Lednička - blbě spíná kompresor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dayslypper

#16 Příspěvek od dayslypper »

Kryt tam byl. Oddělal jsem ho.

Jinak připomínám, že se motor rozběhne, chvilku běží, pak vypne. Pak za chvilku sice něco sepne (ten spínač na fotce fotce hodí jiskru - viděl jsem odrazem od tělesa kompresoru v namontovaném stavu), ale motor se nerozběhne.

Takhle to udělá ještě jednou nebo dvakrát a po chvíli (asi jak to vychladne, jak tady bylo zmiňované), tak se zas na chvilnu rozběhne.

Tady přidávám pár obrázků. Jaké přesně kontakty mám tedy spojit, u kontaktů popis není a analogii se schématem moc nepobírám?

Jestli tím "pomocným kontaktem je myšlený ten na obrázku, tak ten na první pohled vypadá v pořádku, ale mohu se mýlit. Začnu shánět ten díl. Snad je na všech Calexkách stejný.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 07 úno 2009, 14:36, celkem upraveno 3 x.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od workhard »

jopo166 píše:co by sa mohlo stat keby som to rele nechal prepojene??? v mojom pripade chcem urobyt kompresor na fukanie auta.

Když to necháš propojené,motor ti do 5 minut shoří.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
jopo166

#18 Příspěvek od jopo166 »

aha tak ze relatko je nutnost dakujem.
kbulda

#19 Příspěvek od kbulda »

Na ten kompresor pro auto ti stačí místo toho relé dát spínací tlačítko.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jenys »

jopo166 píše:co by sa mohlo stat keby som to rele nechal prepojene??? v mojom pripade chcem urobyt kompresor na fukanie auta.

Pak stačí použít jen tlačítko na start motoru a pak už není potřeba. Nevím jestli by se nespálilo pomocné vinutí, kdyby bylo trvale zapnuté. Mělo by to větší odběr.

Pak by se to relé mohlo úplně vynechat a spínat jen vypínač a tlačítko na rozběh :wink:

Tak koukám, že je to tu už napsané...já jsem to neviděl a rovnou napsal odpověď :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
jopo166

#21 Příspěvek od jopo166 »

pitam sa to stoho dovodu ze kompresor mam urobeny a ak fukam gumu tak mi sam vypne ked ked je len zapnuti a neny napojeny na dusi ide v pohode.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenys »

jopo166 píše:pitam sa to stoho dovodu ze kompresor mam urobeny a ak fukam gumu tak mi sam vypne ked ked je len zapnuti a neny napojeny na dusi ide v pohode.

Jestli se ti nepřehřeje tepelná pojistka uvnitř svorkovnice vedle relátka. Nebo, že by byl špatný motor :?: Ještě jsem ho nevyzkoušel jako kompresor na duše, tak nevím, jestli je to normální, nebo jestli je to nějaký problém jen u tvého. :roll: :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od otakarv »

Ještě jsem ho nevyzkoušel jako kompresor na duše, tak nevím, jestli je to normální, nebo jestli je to nějaký problém jen u tvého. Rolling Eyes Wink

Já jsem to u pár lidí už viděl a fungovalo jim to bez problému.Jen jsem nezkoumal,jak to mají zapojené.
To-jopo166-Ty asi budeš mít buď něco s motorem,nebo s relátkem.
To-dayslypper-Nedávno měla moje dcera také problém s mražákem.Má chladničku s mražákem 2 kompresory.Jí jen cvaklo relé,pak ochrana vypla,motor se nerozběhnul a tak stále dokola.Motor byl po chvíli horký,že se na něm nedala udržet ruka.Je to stará CALEX-ka.Zavolala opraváře,ten vyměnil relé a mražák funguje.Možná to bude i Tvůj případ. :nevim:
fik000

#24 Příspěvek od fik000 »

Zdravím, lednička mi dělala to stejné - na 3s sepl kompresor, potom na 30s vypl a furt dokola. Kompresor měl cca 60 stupňů. Nechladil. Bylo to špatné rozběhové relé - rozsypala se skleněné izolační trubička uvnitř a zůstávalo spojené. Vzhledem k tomu, že lednice byla plná jídla a byl večer, tak jsem relé rozebral, očistil opálené kontakty a skleněnou trubičku nahradil keramickou trubičkou ze starého (hodně starého) kondenzátoru. Druhý den jsem se stavil na smeťák a sehnal dvě náhradní relátka. Dám je tam někdy...
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od otakarv »

fik000 píše: Dám je tam někdy...
Vsadím se, že dokuď ta lednice pojede, tak ty náhradní díly zapadnou prachem :lol: .
Tak to alespoň ve většině případů u nás chodí. :roll:
serviceman

#26 Příspěvek od serviceman »

Navazuji po půl roce v tomto vláknu se stejným problémem. Lednice cca na 10 sec. zapíná, pak vypne a stále dokola a smrdí. Pochopil jsem z předcházejícího, že je velmi pravděpodobně vadné relé. Mám 40 let starý Minsk 10, ke kterému relé už sotva najdu. Otázka zní: mohu použít rozběhové relé z jakékoliv lednice? (Mimochodem, co je na tom relé vadného? Uvnitř vypadá netknutě - vše je čisté, nic nehoří).
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
doktor365

#27 Příspěvek od doktor365 »

To,že na deset sekund zapne a zase vypne nejspíš nebude relé ale klixon-tepelná pojistka. Pokud relé sepne tak pa nějaké vteřině odepne rozběhové vynutí a běží na hlavní. Viděl bych to že se přidírá kompresor nebo něco.Změř kolik bere když tu chvilku běží.
serviceman

#28 Příspěvek od serviceman »

6A. Tak to je v háji asi lednice, co? Ať je závada kdekoliv, motor to nemůže utáhnout?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
doktor365

#29 Příspěvek od doktor365 »

6A je moc ,měla by to být kolem jedny. To se přidírá motor.
bigmartin

stary Calex vynechava

#30 Příspěvek od bigmartin »

Asi vlivem vysokych teplot a spatneho odvodu tepla ( mezi zed a lednicku spadla PET lahev) zacala vynechavat stara lednice Calex s objemem 275 dm3 a prikonem 100w.
termostat mam na max, pac mi tam taje a kape voda.
motor se toci asi 40-60 minut, pak se vypne a pri pokusu o znovuzapnuti zarachoti, ale nerozebehne se. Pak to znova zkousi co asi 2-3minuty - neuspesne asi 1-2 hodiny.
kdyz se rozebehne tak bezi tak asi 40-60 minut
meril jsem proud= asi 1.15A digimultimetrem z roku 1994.
znovu rozbehnuti se da zrychlit tim, ze vytahnu nap. snuru z el. zasuvky a po asi 20-40 min to nabehne. dale to lze urychlit vetrakem foukajicim na nadobu z kompresorem.
i s vetrakem se to vypina ne vlivem termostatu.
v priloze soubor rachoceni lednicky pri neuspesnem rozbehnuti od asi 20 sekundy od zacatku souboru, zatim bohuzel ve formatu amr
Mohou byt spečeny kontakty na tom relátku ?
Dekuji za uzitecne rady
Přílohy
Hlas020.zip
(64.3 KiB) Staženo 142 x
Naposledy upravil(a) bigmartin dne 03 srp 2015, 01:30, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“