cykly na Sinumerik 810 T
Moderátor: Moderátoři
cykly na Sinumerik 810 T
Jsem v důchodu a zde su ubohý nováček, který nemůže zapomenout, že ještě nedávno pracoval.
Dříve jsem programoval Sinumerik 810 T a 840D a Yasnac i s použitím pevných cyklů. Nedávno za mnou přišel bývalý mladší kolega s dotazem, že mu nejdou použít na Sinumerik 810T pevné cykly a má hlášení asi v tom smyslu, že nejsou cykly k dispozici. Rád bych mu poradil co má udělat. V práci jsem se s tím nesetkal a cykly jsem používal. Je možné, že jim při poruše ŘS nahrály nový SW. Neudělal chybu pouze tím, že šel přes tabulku zadání R parametrů a nevolal cyklus přímo z NC programu? Dají se cykly zpřístupnit změnou nějakého parametru, nebo je to vázané na zakoupení opce? Při nákupu stroje a oživování si nepamatuji, že by servisáci otevření opce navrhovali. Já mu zatím poradil, ať volá dodavatele co prováděl GO a opravy.
já sem také u toho stroje nebyl a nejedná se o načtení scházejících souborů "TEA... atd. Tyto soubory byly dokonce někde zazálohované, když sem tam pracoval. Mladší kolega je obsluha stroje a z důvodu možné ztráty zaměstnání zaviněných dnešními problémy ve světě se chce naučit programovat sám, aby mohl v případě problémů přejít tam, kde vyžadují tyto znalosti. Něco umí zadáváním G kódů, chtěl by se ale naučit používání cyklů "L93,94,95, 96,97,98,99" a právě když chce některý z těchto cyklů použít, objeví se mu to hlášení. Číslo chyby mně nezdělil. Dle sdělení známých by se jednalo asi o otevření opce. Více bohužel nevím. Já s tím dříve problémy neměl. Jinak ale díky za zájem a pomoc. Hardmesr.
- díky, předám mu Vaše informace. Já se tam bohužel už nedostanu. Pracuji na živnosťák, pokud je práce k sehnání.
vybíral
- děkuji za informace, na chybové hlášení se ho zeptám. Jen co se uvidím, on se mrkne v práci a pak mně odpoví kam až se dostal a co se ze systému dověděl. O zadávání parametrů vím, používal sem občas cykly. Hlavně ty, které neřešilo makro, nebo rutina v KOVOPROGu. Například závit s progresivním, či degresivním stoupáním. Stroj je SPT16NC z Kovosvitu Sezimovo Ústí + Sinumerik 810T, po GO. SPRY25 NC, variant 40 se Sinumerikem 810T jsem také programoval.