Riadenie 2 motorov pomocou Joystiku

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
camelopardal

Riadenie 2 motorov pomocou Joystiku

#1 Příspěvek od camelopardal »

Zdravim vsetkych.Chcem sa spýtat, či niekto nevidel niejaku schemu na plynule riadenie dvoch DC motorov s reverzaciou ( osy X,Y ).Motory su 12V/4,5A.Chcel by som ovladat velký dalekohlad pomocou klasickeho analogoveho Joystika pouzivaneho k PC hram.[/b]
gino

#2 Příspěvek od gino »

4 spínacie tranzistory, 4 relátka (2 prepínacie kontakty) a 4 koncové spínače + nejaké odpory a diódy. Myslím, že pre 2 DC motory ti to musí bohato stačiť a schému nakreslíš za pol hodiny.
Inak na google skús hľadať pod "telescope control".
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od eljaro »

Pokud je ten dalekohled delší než 0,7m a másvětlost nad 70mm tak je to jedno jestli motorem či ručně !

Tochce "hodinky" ! mám doma jednu 70mm a když nastavím měsíc s okulárem 8 tak je během chvilky mimo zorné pole !

Kdysi dávno tohle řešily v amaterském radiů včětně napojení na pc - programy na řízení jsou k jsou součástí hvězdných atlasů !

Prostě bez korekce pohybu země to nemá smysl ani natáčet pokud je to velkéj dalekohled !

PS: omluvte pravopis díky
camelopardal

#4 Příspěvek od camelopardal »

hej chapem.Priemer zrkadla je 300 mm.mame knemu spravenu montáž riadenu krokovými motorcekmi cez prevodovky.je riadena ceLPT port pod dosom.Len ma zaujala takato myslienka http://www.youtube.com/watch?v=0lgG0e5Dw8A keby to bolo len hardwerovo riesene s joistikom s plynulim rozbehom a dobehom,odpadlo by jedno PC ktore riadi motory.Na druhom PC sledujem polohu cez IRC čidla.3-ti krokový motorcekby bezal ako hodinový stroj.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od eljaro »

v zásadě ano není to problém ale chce to pohledat fandu někde poblíž k vůli odladění ? v principu by jsi mohl použít obousměrný regulátor k lodnímu motoru pro modeláře jistě že dva , a na ten nalogový jojstik si dát dva generátory s 555 jako zdroj impulzů a plynule ty dva motory ovládat

v některém amaru to dokonce vyšlo jen s operákem nějaká logika a relé
já to mám na navíječce na zemi mám šlapku s potákem a 555 jako generátor honím tím 10A motor na 12V jen s jedním IRf540 a jede to dodnes

PS: omluvte pravopis dík
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“