Pomoc s opravou prepolovaneho menica 12V/230V 1200W

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Killroy
Moderátor

#16 Příspěvek od Killroy »

Já bych to tedy neriskoval. Pokud to chce dobře opravit, měl by vyházet všechny a bez měření. Jeden bude chycenej a pojede to do kopru znova. Už jsem se s tím setkal, taky jsem šetřil a pak se mi to vymstilo. Navíc je šance si tam dát něco lepšího, třeba ty IRFZ

Killroy
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

kybler píše:A ještě něco, velice zřídka se dioda prorazí jen tak malinko, buď vydrží, nebo se sekne.

To je stejnej "případ" jako ten pajasan ve Zlíně. Vypadal zdravě a najednou se složil. Sorry za morbidní přirovnání.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od radekrd »

kybler píše:
ZdenekHQ píše:Průšvih je, že ten proud se uzavřel přes substrátový diody těch FETů, tudíž je mohl "načnout" všechny, i když bez zátěže se tváří, že jsou v pohodě.

Toho bych se nebál.
Heslo dne: "potrefená husa se vždycky ozve"
Zkrátka když to zapneš přes 65W halogen bez výstupní zátěže a bez chladiče, tak to musí bejt buď dobrý, nebo z toho začnou vyskakovat poškozený součástky. Častej postup u nás na servise, divil by ses, kolik to ušetří práce. Žádný zdlouhavý měření, jak je závada "kouří, velká spotřeba, vypíná ochrana atd.", tak se ochrana odpojí, nakrmí se to přiměřeným proudem zvenčí a za chvíli je závada nalezena.

A ještě něco, velice zřídka se dioda prorazí jen tak malinko, buď vydrží, nebo se sekne.

Zajímavý postup. Ale co když přitom zařízení lehne popelem celé, nebo se propálí díra do plošňáku? Ikdyž u těch krámů z nejlidnatější země je to skoro jedno, alespoň se u toho člověk nemusí dál rozčilovat.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Inak tie FETy by som tiez asi vyhadzal vsetky. Pri opravach zakladnych dosiek PC som dospel k nazoru, ze vymienat len tie FETy, ktore su ocividne zle, sa neoplati. Najprv vymenis len zle, potom to zapnes a zase to hori, nakoniec das aj tak vsetky nove, lenze medzitym si ich uz par odpalil, o zbytocnej robote nehovoriac.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Tady se perfektně ukázalo , jak to v "servisu" může fungovat . Jak už jsi dal do servisu , tak chceš opravit-z toho vyplývá , že tomu nejspíš nerozumíš . Takže když Ti při jejich "odhalování" závady odejdou další tři věci , tak je zaplatíš , oni si víc vydělají A JE TO !
kybler
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kybler »

Pánové,já psal o přiměřeným proudu,né že první co udělám,to vrazím na 100A zdroj.Pokud se to přežene,potrefená součástka se přepálí a můžu vzít osciloskop a měřit a měřit,protože jinak už zjistím prd... Pokud je v napájení tvrdej zkrat,tak to taky nelze praktikovat.
Když všechno selže, přečti návod.
Návštěvník

#22 Příspěvek od Návštěvník »

kybler píše:Ptát se, jestli se k tomu daj sehnat noty, je asi zbytečný, co?

Pod "FTP..." jsem nic nenašel, ale NTP/STP18N06 se dá úspěšně nahradit IRFZ/IRLZ44.
IRFP450 je podle napětí umístěn na sekundáru, takže bude OK, jako celej jeho zbytek.
NH17AB jsem nikde nenašel, přečetl jsi to správně?
LM324N, KA3525 preventivně vyměň, stejně jako drobný součástky okolo, nebo je aspoň změř.
A modli se, aby ten PIC byl OK, protože jinak je to v pr...
Přílohy
NTP18N06.pdf
(89.9 KiB) Staženo 106 x
FTP18N06.pdf
(280.48 KiB) Staženo 120 x
IRFZ44N.pdf
Este jedna vec ma stale pletie... Hovorite ze FTP18N06 ste nenasli iba NTP/STP a ze sa to da nahradit IRFZ44N ba dokonca niektory tvrdia ze je to lepsie ako to FTP. Niesom si isty tymto tvrdenim ked FTP ma Id 59A(150W), NTP ma Id len 15A(48W),IRFZ44N ma I
(104.59 KiB) Staženo 150 x
Surik

#23 Příspěvek od Surik »

Jednoznacne FTP su najvykonnejsie maju 150W a IRFZ maju 94W a NTP maju iba 48W ..... IRFZ su slabsie
Surik

#24 Příspěvek od Surik »

Este som Vam chcel povedat ze som vybral vsetkych 12 FTP von a meral som ich... Z 12 je 5 dobrych a 7 zlych tkaze ich idem vymenit vsetky za nove a potom dam vediet ako to dopadlo :?
Killroy
Moderátor

#25 Příspěvek od Killroy »

kybler
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kybler »

Tak za ty prachy už bych raději vzal tyhle, používám je do svých měničů a když jsem to jednou přepóloval, shořelo všechno možný, jen ne ty tranzistory:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=213-189
Killroy
Moderátor

#27 Příspěvek od Killroy »

Ano, tak ty se mi taky líbí. Předpokládám že je to origo IR a ne nějakej šmejd.

Killroy
kybler
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kybler »

Ano, přesně tak, čistokrevný IRko, pokud nedojde k neúplnýmu sepnutí nebo přehřátí, tak ve všech jiných případech nehod spíš utavíš vývody, než zničíš jádro toho tranzistoru. Obrázek
Surik

#29 Příspěvek od Surik »

kybler píše:Tak za ty prachy už bych raději vzal tyhle, používám je do svých měničů a když jsem to jednou přepóloval, shořelo všechno možný, jen ne ty tranzistory:

tak toto sa paci aj mne cena je prijatelna a vykon je lepsi 8O
vrky

#30 Příspěvek od vrky »

kybler píše:Tak za ty prachy už bych raději vzal tyhle, používám je do svých měničů a když jsem to jednou přepóloval, shořelo všechno možný, jen ne ty tranzistory:

Parametry jsou dobré, ale co se stane když bude měnič v autě. Nezničí ho nepěťové špičky ze zdrojové soustavy auta, když je na 55V?
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“